Oponki, obok pączków i faworków, to karnawałowy przysmak, który warto przyrządzić własnoręcznie. "Pączki z dziurką" wcale nie są gorsze niż te z nadzieniem z marmolady. Sekretem tradycyjnych oponków jest doskonałe ciasto, w nowoczesnej wersji podawane są a la amerykańskie donuty - z polewami i posypkami. Przepis na oponki serowe - sprawdźcie, jak je zrobić.
Składniki:
Do miski przesiewamy mąkę oraz sodę. Dodajemy do niej mielony twaróg (można użyć białego sera zmielonego w dwa lub trzy razy w maszynce do mięsa lub mielonego twarogu jak na sernik), żółtka, jogurt lub śmietanę, wódkę, cukier i cukier waniliowy. Z tych składników wyrabiamy gładkie ciasto. Jeśli jest zbyt lepkie, dodajemy jeszcze trochę mąki. Następnie ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na grubość około 3-4 milimetrów. Używając dużej szklanki, wycinamy kółka, natomiast kieliszkiem do wódki bądź zakrętką - dziurkę w środku.
W garnku rozgrzewamy olej. Gdy będzie gorący, smażymy oponki po obu stronach, z każdej przez około minutę, aż ładnie się przyrumieni. Gorące oponki wykładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Po tym, jak trochę wystygną, posypujemy je cukrem pudrem.
Wskazówka: Nie należy smażyć jednocześnie zbyt dużej liczby oponków (to samo dotyczy smażenia pączków, faworków i innych przysmaków), ponieważ z każdą sztuką temperatura tłuszczu się obniża. Ciasto smażone w zbyt zimnym tłuszczu bardzo łatwo go pochłania i produkty stają się niesmaczne.
Chcielibyście przygotować trochę mniej kaloryczną wersję oponków? Zamiast smażyć je w głębokim tłuszczu, możecie je upiec w piekarniku. Do ciasta dodajcie 2-3 łyżki oleju lub masła i dosypcie 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Pozostałe kroki wykonajcie według powyższego przepisu. Oponki smażymy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 200 st. C przez około 10 minut.
Pięknie i smakowicie przyozdobione oponki serowe są smakołykiem bynajmniej nie mniejszym niż pączki z nadzieniem. Jeśli chcecie podać je udekorowane szczodrzej niż samym cukrem pudrem, przygotujcie ulubione polewy. Doskonale sprawdzi się choćby polewa czekoladowa (najlepiej łatwo zastygająca polewa z czekolady deserowej), karmelowa czy waniliowa. Oponki będą też bardzo dobre z gęstym lukrem.
Jeżeli macie ochotę przyrządzić oponki serowe jeszcze bardziej przypominające amerykańskie donuty, nie zapomnijcie o kolorowej posypce, drażetkach, cukrowych lub czekoladowych ozdobach lub choćby pokruszonych ciastkach typu oreo. Można nimi przyozdobić wierzch oponków oblanych polewą.
Wskazówka: Do obfitych dekoracji dobrze jest wykorzystać pieczone pączki - te smażone w połączeniu ze słodkimi dodatkami będą prawdziwą bombą kaloryczną!