Jakie nadzienie do pączków? Tradycyjne czy finezyjne?
Nadzienie do pączków: na co się zdecydować?
Nadzienie do pączków to bardzo ważna część przygotowywania tego karnawałowego przysmaku. Pączki są z nami od zawsze i lubimy je podjadać w ciągu dnia, np. jako słodki dodatek do kawy. W cukierniach dostać można każdego dnia pączki z różnymi nadzieniami, spośród których najpopularniejsze są te z konfiturą różaną. Jednak w tłusty czwartek, czyli dzień kiedy każdy powinien zjeść przynajmniej jednego pączka, możemy delektować się pączkami z dużo bardziej wymyślnymi nadzieniami, wśród których każdy znajdzie coś dla siebie.
Pączki z nadzieniem: czego możemy się spodziewać?
Pączki z nadzieniem różanym czy budyniowym nie są dla nikogo zaskoczeniem. Jednak kiedy przechadzamy się między półkami z pączkami, możemy znaleźć wiele innych ciekawych rozwiązań. Bardzo smacznym połączeniem jest chociażby pączek z nadzieniem pomarańczowym, które jest orzeźwiające i wyraziste. Smakowite są też wypieki nadziane powidłem śliwkowym, które równoważy słodycz ciasta. Dla fanów czekolady znajdziemy również pączki wypełnione czekoladowym kremem. Tak naprawdę jeśli chodzi o nadzienie możliwości jest nieskończenie wiele - ogranicza nas tylko kulinarna wyobraźnia.
Zobacz też: Prosty przepis na faworki: jak przygotować ten znany przysmak?
Nadzienie budyniowe do pączków: jak przygotować?
Nadzienie budyniowe do pączków to jedno z częściej spotykanych nadzień. Przygotowując pączki domowe, bez większego trudu można także zrobić domowe nadzienie budyniowe. Do jego wykonania potrzebne będzie:
- 0,5 l mleka
- 80 g cukru
- 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki mąki pszennej
- 3 żółtka
- pół laski wanilii
- 1/4 kostki masła
Mleko wlewamy do garnka. Dodajemy do niego żółtka, cukier, wanilię. Mąki: ziemniaczaną i pszenną przesiewamy i powoli dodajemy do garnka. Energicznie mieszamy. Na koniec dodajemy masło. Gotujemy na niewielkim ogniu, cały czas mieszając. Kiedy budyń będzie gęsty, zdejmujemy garnek z kuchenki, przykrywamy go i odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy będzie zimny - przekładamy i możemy przystąpić do nadziewania.
Pączki z nadzieniem różanym
Pączki z nadzieniem różanym to najbardziej tradycyjne wydanie pączków. Można je dostać bez problemu w cukierniach i kawiarniach, ale również zrobić w domu. Gotowe nadzienie różane możemy zakupić w sklepach. Można też przygotować w sezonie letnim konfiturę różaną, którą później wykorzystamy nie tylko do pączków, ale także np. do aromatycznej herbaty.
Pączki z nadzieniem serowym krok po kroku
Pączki z nadzieniem serowym można przygotować równie szybko, co te z różą. Procedura przygotowywania pączków jest identyczna jak w innych przypadkach. Natomiast wykonanie nadzienia serowego jest wyjątkowo proste i szybkie. Musimy przygotować następujące składniki: 0,5 kg twarogu (najlepiej półtłusty), 4 łyżki cukru, opakowanie cukru waniliowego, 2-3 łyżki śmietany, kandyzowaną skórka pomarańczy. Ser mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę. Dodajemy do niego cukry, śmietanę i skórkę pomarańczową. Wszystko dokładnie mieszamy i możemy nadziewać pączki.
Zobacz też: Ile kalorii ma pączek? Sprawdź koniecznie przed tłustym czwartkiem 2021!
Pączki bez nadzienia
Pączki bez nadzienia także mogą być pyszne. Aby dodać im smaku, można polać je polewą lukrową lub czekoladową i udekorować wybraną posypką cukierniczą. Najszybciej i najłatwiej jest natomiast posypać pączki bez nadzienia cukrem pudrem - będą atrakcyjnie wyglądać i doskonale smakować.
Zobacz też: Churros: co to takiego i jak je przyrządzić? Słodki deser w sam raz na tłusty czwartek 2021
-
Awantury o kaszę ciąg dalszy. Badacze pokazują palcem. Producent się broni
-
Twaróg w pigułce. Jak go kupować? Jak zrobić w domu? [PORADNIK TWAROGOWY]
-
Desery jak za dawnych lat. Przypominamy receptury z babcinej kuchni
-
Zabrakło mascarpone do deseru? Zrobienie go w domu jest banalnie proste
-
Niedzielne śniadanie to okazja, by zrobić coś ekstra. Podpowiadamy, co przygotować, gdy mamy więcej czasu
- Jajko w zupie szczawiowej tylko do smaku? Ma też inną - ważniejszą - rolę
- Do przygotowania klusek śląskich niezbędne są ziemniaki. Prawda czy fałsz?
- Dlaczego rosół mętnieje? Powodów jest kilka [PORADNIK]
- Jeśli byłeś dzieckiem w PRL-u, to na pewno pamiętasz te smaki dzieciństwa
- Superproste ciasto, które posmakuje wszystkim? Szykujcie marmoladę