Wegańskie pączki: czym się różnią od zwykłych i jak je zrobić?

Wegańskie pączki są równie smaczne jak te tradycyjne. Osoby, które są na diecie wegańskiej, mogą więc delektować się wspaniałymi, zdrowymi wypiekami.

Pączki wegańskie: jak spędzić wegański tłusty czwartek?

Pączki wegańskie to kolejne danie, które przeszło ewolucję od tradycyjnej receptury do przepisu bazującego wyłącznie na składnikach dopuszczalnych w diecie wegańskiej. Tłusty czwartek, który jest dniem, gdy większość z nas sięga po łakocie, takie jak pączki, ale też faworki, oponki itp. nie jest już teraz problematyczny dla wegan, gdyż wszystkie te smakołyki można przygotować w sposób, który nie naruszy założeń ich diety. Jeśli nie czujemy się na siłach, aby samodzielnie przygotować wypieki, nie ma najmniejszego problemu, aby kupić pączki wegańskie. Coraz większa świadomość społeczna, a także rosnąca liczba wegan sprawiają, że w większej ilości miejsc możemy zakupić produkty wegańskie. Dowodem na to jest fakt, że nawet duże sieci handlowe sukcesywnie powiększają swoją ofertę produktów dla wegan.

Pączki dla wegan: sprawdzone przepisy

Przepisów na pączki dla wegan jest mnóstwo nie tylko w sieci, ale także w licznych publikacjach książkowych, które poświęcone są diecie wegańskiej. Oto jedna z receptur na przygotowanie domowych pączków wegańskich.

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej, 
  • 50 g świeżych drożdży, 
  • szklanka napoju sojowego, 
  • 1/3 szklanki oleju,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżki spirytusu
  • dodatkowo: olej do smażenia, nadzienie

Przepis:

  1. Napój sojowy podgrzać lekko i dodać rozkruszone drożdże oraz łyżkę cukru i łyżkę mąki. Dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 15-20 minut. 
  2. Do gotowego zaczynu dodawać stopniowo mąkę oraz cukier puder. Wyrabiać ciasto. W trakcie dodawać olej, a na koniec spirytus i dalej wyrabiać. Gotowe przykryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia na 20-30 minut.
  3. Wyrośnięte ciasto porcjować na pączki (można rozwałkować i wykroić szklanką). Nałożyć nadzienie. Wyłożyć na posypany mąką blat, przykryć i znów zostawić do wyrośnięcia (ok. pół godziny).
  4. Olej wlać do szerokiego, płaskiego rondla i mocno rozgrzać. 
  5. Pączki wkładać do gorącego tłuszczu i smażyć z każdej strony do zarumienienia. Wyjmować na półmisek wyłożony ręcznikiem papierowym, który wchłonie nadmiar tłuszczu.
  6. Po przestygnięciu posypać cukrem pudrem.

Pączki wegan: czym się różnią?

Pączki wegan tak naprawdę niewiele różnią się od tych tradycyjnych. W diecie wegan chodzi o eliminację produktów pochodzenia odzwierzęcego, co w przypadku pączków jest stosunkowo łatwe. Wystarczy zastąpić znajdujące się w przepisie mleko, jednym z dostępnych na rynku napojów roślinnych: sojowym, migdałowym czy kokosowym. W tradycyjnych przepisach są też żółtka jaj, które śmiało można wyeliminować, bez straty w kwestii smaku. 

Zobacz wideo Tłusty czwartek. Warszawiacy czekają w kolejce po najsłynniejsze pączki na Górczewskiej
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.