Wegańskie pączki: czym się różnią od zwykłych i jak je zrobić?
Pączki wegańskie: jak spędzić wegański tłusty czwartek?
Pączki wegańskie to kolejne danie, które przeszło ewolucję od tradycyjnej receptury do przepisu bazującego wyłącznie na składnikach dopuszczalnych w diecie wegańskiej. Tłusty czwartek, który jest dniem, gdy większość z nas sięga po łakocie, takie jak pączki, ale też faworki, oponki itp. nie jest już teraz problematyczny dla wegan, gdyż wszystkie te smakołyki można przygotować w sposób, który nie naruszy założeń ich diety. Jeśli nie czujemy się na siłach, aby samodzielnie przygotować wypieki, nie ma najmniejszego problemu, aby kupić pączki wegańskie. Coraz większa świadomość społeczna, a także rosnąca liczba wegan sprawiają, że w większej ilości miejsc możemy zakupić produkty wegańskie. Dowodem na to jest fakt, że nawet duże sieci handlowe sukcesywnie powiększają swoją ofertę produktów dla wegan.
Pączki dla wegan: sprawdzone przepisy
Przepisów na pączki dla wegan jest mnóstwo nie tylko w sieci, ale także w licznych publikacjach książkowych, które poświęcone są diecie wegańskiej. Oto jedna z receptur na przygotowanie domowych pączków wegańskich.
Składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej,
- 50 g świeżych drożdży,
- szklanka napoju sojowego,
- 1/3 szklanki oleju,
- 2 łyżki cukru,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 2 łyżki spirytusu
- dodatkowo: olej do smażenia, nadzienie
Przepis:
- Napój sojowy podgrzać lekko i dodać rozkruszone drożdże oraz łyżkę cukru i łyżkę mąki. Dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 15-20 minut.
- Do gotowego zaczynu dodawać stopniowo mąkę oraz cukier puder. Wyrabiać ciasto. W trakcie dodawać olej, a na koniec spirytus i dalej wyrabiać. Gotowe przykryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia na 20-30 minut.
- Wyrośnięte ciasto porcjować na pączki (można rozwałkować i wykroić szklanką). Nałożyć nadzienie. Wyłożyć na posypany mąką blat, przykryć i znów zostawić do wyrośnięcia (ok. pół godziny).
- Olej wlać do szerokiego, płaskiego rondla i mocno rozgrzać.
- Pączki wkładać do gorącego tłuszczu i smażyć z każdej strony do zarumienienia. Wyjmować na półmisek wyłożony ręcznikiem papierowym, który wchłonie nadmiar tłuszczu.
- Po przestygnięciu posypać cukrem pudrem.
Pączki wegan: czym się różnią?
Pączki wegan tak naprawdę niewiele różnią się od tych tradycyjnych. W diecie wegan chodzi o eliminację produktów pochodzenia odzwierzęcego, co w przypadku pączków jest stosunkowo łatwe. Wystarczy zastąpić znajdujące się w przepisie mleko, jednym z dostępnych na rynku napojów roślinnych: sojowym, migdałowym czy kokosowym. W tradycyjnych przepisach są też żółtka jaj, które śmiało można wyeliminować, bez straty w kwestii smaku.
-
Awantury o kaszę ciąg dalszy. Badacze pokazują palcem. Producent się broni
-
Twaróg w pigułce. Jak go kupować? Jak zrobić w domu? [PORADNIK TWAROGOWY]
-
Desery jak za dawnych lat. Przypominamy receptury z babcinej kuchni
-
Zabrakło mascarpone do deseru? Zrobienie go w domu jest banalnie proste
-
Niedzielne śniadanie to okazja, by zrobić coś ekstra. Podpowiadamy, co przygotować, gdy mamy więcej czasu
- Jajko w zupie szczawiowej tylko do smaku? Ma też inną - ważniejszą - rolę
- Do przygotowania klusek śląskich niezbędne są ziemniaki. Prawda czy fałsz?
- Dlaczego rosół mętnieje? Powodów jest kilka [PORADNIK]
- Jeśli byłeś dzieckiem w PRL-u, to na pewno pamiętasz te smaki dzieciństwa
- Superproste ciasto, które posmakuje wszystkim? Szykujcie marmoladę