Pączki wegańskie to kolejne danie, które przeszło ewolucję od tradycyjnej receptury do przepisu bazującego wyłącznie na składnikach dopuszczalnych w diecie wegańskiej. Tłusty czwartek, który jest dniem, gdy większość z nas sięga po łakocie, takie jak pączki, ale też faworki, oponki itp. nie jest już teraz problematyczny dla wegan, gdyż wszystkie te smakołyki można przygotować w sposób, który nie naruszy założeń ich diety. Jeśli nie czujemy się na siłach, aby samodzielnie przygotować wypieki, nie ma najmniejszego problemu, aby kupić pączki wegańskie. Coraz większa świadomość społeczna, a także rosnąca liczba wegan sprawiają, że w większej ilości miejsc możemy zakupić produkty wegańskie. Dowodem na to jest fakt, że nawet duże sieci handlowe sukcesywnie powiększają swoją ofertę produktów dla wegan.
Przepisów na pączki dla wegan jest mnóstwo nie tylko w sieci, ale także w licznych publikacjach książkowych, które poświęcone są diecie wegańskiej. Oto jedna z receptur na przygotowanie domowych pączków wegańskich.
Składniki:
Przepis:
Pączki wegan tak naprawdę niewiele różnią się od tych tradycyjnych. W diecie wegan chodzi o eliminację produktów pochodzenia odzwierzęcego, co w przypadku pączków jest stosunkowo łatwe. Wystarczy zastąpić znajdujące się w przepisie mleko, jednym z dostępnych na rynku napojów roślinnych: sojowym, migdałowym czy kokosowym. W tradycyjnych przepisach są też żółtka jaj, które śmiało można wyeliminować, bez straty w kwestii smaku.