Wegańskie pączki: czym się różnią od zwykłych i jak je zrobić?

Wegańskie pączki są równie smaczne jak te tradycyjne. Osoby, które są na diecie wegańskiej, mogą więc delektować się wspaniałymi, zdrowymi wypiekami.

Pączki wegańskie: jak spędzić wegański tłusty czwartek?

Pączki wegańskie to kolejne danie, które przeszło ewolucję od tradycyjnej receptury do przepisu bazującego wyłącznie na składnikach dopuszczalnych w diecie wegańskiej. Tłusty czwartek, który jest dniem, gdy większość z nas sięga po łakocie, takie jak pączki, ale też faworki, oponki itp. nie jest już teraz problematyczny dla wegan, gdyż wszystkie te smakołyki można przygotować w sposób, który nie naruszy założeń ich diety. Jeśli nie czujemy się na siłach, aby samodzielnie przygotować wypieki, nie ma najmniejszego problemu, aby kupić pączki wegańskie. Coraz większa świadomość społeczna, a także rosnąca liczba wegan sprawiają, że w większej ilości miejsc możemy zakupić produkty wegańskie. Dowodem na to jest fakt, że nawet duże sieci handlowe sukcesywnie powiększają swoją ofertę produktów dla wegan.

Tłusty czwartek 2021 już tuż tuż. Zdjęcie ilustracyjneTłusty czwartek 2021 - kiedy przypada, skąd wzięła się tradycja? Przepisy na faworki i pączki

Pączki dla wegan: sprawdzone przepisy

Przepisów na pączki dla wegan jest mnóstwo nie tylko w sieci, ale także w licznych publikacjach książkowych, które poświęcone są diecie wegańskiej. Oto jedna z receptur na przygotowanie domowych pączków wegańskich.

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej, 
  • 50 g świeżych drożdży, 
  • szklanka napoju sojowego, 
  • 1/3 szklanki oleju,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżki spirytusu
  • dodatkowo: olej do smażenia, nadzienie

Przepis:

  1. Napój sojowy podgrzać lekko i dodać rozkruszone drożdże oraz łyżkę cukru i łyżkę mąki. Dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 15-20 minut. 
  2. Do gotowego zaczynu dodawać stopniowo mąkę oraz cukier puder. Wyrabiać ciasto. W trakcie dodawać olej, a na koniec spirytus i dalej wyrabiać. Gotowe przykryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia na 20-30 minut.
  3. Wyrośnięte ciasto porcjować na pączki (można rozwałkować i wykroić szklanką). Nałożyć nadzienie. Wyłożyć na posypany mąką blat, przykryć i znów zostawić do wyrośnięcia (ok. pół godziny).
  4. Olej wlać do szerokiego, płaskiego rondla i mocno rozgrzać. 
  5. Pączki wkładać do gorącego tłuszczu i smażyć z każdej strony do zarumienienia. Wyjmować na półmisek wyłożony ręcznikiem papierowym, który wchłonie nadmiar tłuszczu.
  6. Po przestygnięciu posypać cukrem pudrem.

Wegański sernik HapsWegański sernik [HAPS VEGE]

Pączki wegan: czym się różnią?

Pączki wegan tak naprawdę niewiele różnią się od tych tradycyjnych. W diecie wegan chodzi o eliminację produktów pochodzenia odzwierzęcego, co w przypadku pączków jest stosunkowo łatwe. Wystarczy zastąpić znajdujące się w przepisie mleko, jednym z dostępnych na rynku napojów roślinnych: sojowym, migdałowym czy kokosowym. W tradycyjnych przepisach są też żółtka jaj, które śmiało można wyeliminować, bez straty w kwestii smaku. 

Zobacz wideo Tłusty czwartek. Warszawiacy czekają w kolejce po najsłynniejsze pączki na Górczewskiej
Więcej o: