Tort na walentynki, z którym poradzą sobie nawet niezbyt zaawansowani domowi cukiernicy
Tort na walentynki - nie trzeba mieć doświadczenia cukierniczego
Jaki tort na walentynki? Dla niektórych taki wypiek może wydawać się skomplikowany. W końcu w jego przypadku wypadałoby mocniej przyłożyć się do wyglądu, aby był nie tylko pyszny, lecz także by się dobrze prezentował. Dziś mamy dla was przepis, który łatwo odtworzycie w domu. Jest klasyczny i nie wymaga przygotowywania kilku rodzajów kremów, a mimo to z pewnością trafi w gusta wasze i waszych ukochanych.
Tort na walentynki - red velvet cake
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki
- 20 g kakao (2 kopiate łyżki)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- pół kostki miękkiego masła
- 350 g cukru
- 2 duże jajka (w temperaturze pokojowej)
- pół szklanki oleju
- 30 ml czerwonego barwnika spożywczego w płynie
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- łyżeczka białego octu (dzięki niemu uzyskamy wyraźny kolor ciasta)
- 320 ml maślanki (w temperaturze pokojowej)
Składniki na krem:
- 340 g serka typu philadelphia
- 175 g miękkiego masła
- 300 g cukru pudru
- 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Tort na walentynki - red velvet cake - krok po kroku:
Do dużej miski wsyp mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj. W osobnej misce utrzyj masło z cukrem na puszystą masę. Dodaj jajka i wymieszaj. Następnie wlej olej, barwnik, ekstrakt waniliowy i ocet. Ponownie zmiksuj całość. Teraz możesz wsypać połowę suchych składników - wymieszaj - wlej maślankę - wymieszaj - dodaj pozostałą mieszankę z mąką i wszystko razem zmiksuj tylko do połączenia składników.
Dwie takie same foremki wyłóż papierem do pieczenia i przelej do środka po połowie masy. Unieś foremki 2 cm nad blat i upuść, by pozbyć się bąbelków powietrza, które mogą sprawić, że w cieście pojawią się dziury. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na około 30 minut. Piecz "do suchego patyczka". Ostudź.
W międzyczasie przygotuj krem. Serek umieść w misce i miksuj, aż stanie się gładki i puszysty. Dodaj masło i wymieszaj. Następnie wsyp cukier puder oraz ekstrakt waniliowy i raz jeszcze dokładnie połącz składniki.
Złożenie ciasta to prosta sprawa. Blaty wyrównaj za pomocą ostrego noża (okruszki pozostaw do dekoracji). Wyłóż 1/3 kremu na jeden blat i wyrównaj. Przykryj drugim i rozsmaruj kolejną 1/3 kremu. Pozostałym kremem pokryj wierzch i boki ciasta. Okruszki rozdrobnij i obsyp nimi boki i wierzch tortu, dociskając, by się lepiej trzymały.
Tort na walentynki w kształcie serca
Upiecz cztery blaty - dwa kwadratowe, dwa okrągłe (boki kwadratów muszą być równe średnicom kół). Upieczony okrągły blat przekrój na pół. Kwadrat ułóż na paterze, a przy dwóch przyległych bokach ułóż połówki okręgów. By ciasto się nie rozjeżdżało, "przyklej" je za pomocą kremu. Na całości rozsmaruj część kremu i przykryj pozostałymi blatami w analogiczny sposób.
Jaki tort na walentynki?
Tort na walentynki w postaci red velvet cake nie do końca przypadł wam do gustu? Spróbujcie przygotować biszkopt przekładany kremem w angielski stylu. Przepis znajdziecie w osobnym artykule:
Tort walentynkowy, który spodoba się fanom raczej słonych, niż słodkich przekąsek? Żaden problem. Sprawdźcie nasz tort z tostów:
Jakie ciasto na walentynki?
Ciasto na walentynki to też dobry pomysł - w końcu tort walentynkowy to niejedyna opcja. Ciasta są nieraz prostsze w przygotowaniu i - w przeciwieństwie do tortów - wiele z nich można zrobić na ostatnią chwilę. Jakie ciasto na walentynki? Czekolada to słodki afrodyzjak, uwielbiany przez większość osób. Dlaczego więc nie upiec klasycznego brownie? Świetnie sprawdzi się także ciasto Milky Way albo super proste galette z owocami. Ciasto walentynkowe, tak samo jak tort z pewnością wywoła same przyjemne emocje.
Po więcej przepisów na proste ciasta zapraszamy do osobnego artykułu:
-
"Restauratorzy trzymają się na rynku ostatnimi siłami". Ogródki dalej zamknięte. Rząd dalej milczy
-
Fani bronią Jakubiaka pozującego przy martwej świni. "Myślałaś, że schabowe takie się urodziło i ubrało w panierkę?"
-
Jak uratować zbyt kwaśną zupę? Wystarczy produkt, który na pewno macie w kuchni
-
Czosnek niedźwiedzi to źródło witamin, ale łatwo pomylić go z trującą konwalią. Podpowiadamy, jak je rozróżnić
-
Trwa sezon na fiołki wonne - idealne do deserów i herbat. Gdzie ich szukać i jak zbierać? [PORADNIK]
- Kiszenie ogórków i kapusty: kiedy kisić warzywa?
- The Vegetarian Butcher - nowe, roślinne mięso dostępne w Polsce!
- Botwina - przepis na pyszne placki, które pokochają dzieci
- Sezon na pokrzywę: właśnie teraz najlepiej ją zbierać. Co z niej zrobić i jak przyrządzić, żeby nie parzyła? [PORADNIK]
- Obierasz kiwi? Okazuje się, że być może od lat robisz to całkiem niepotrzebnie