Czas przed tłustym czwartkiem to prawdziwa katorga dla osób, które stosują dietę odchudzającą. Kiedy zewsząd zalewają nas informacje o promocjach w cukierniach i przepisy na kaloryczne słodkości, trudno zachować spokój. Dlatego mamy dla was przepis na dietetyczne pączki. Smakują tak dobrze, jak te tradycyjne! Jak zrobić fit pączki?
Składniki:
Przygotowujemy rozczyn: drożdże wkruszamy lub wsypujemy do miseczki, dodajemy łyżeczkę cukru, sól, zalewamy szklanką ciepłego mleka lub wody. Należy pamiętać, że nie może być ona zbyt gorąca! Wszystko mieszamy, natomiast naczynie odstawiamy na 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
Przygotowujemy ciasto na pączki fit: Do dużej miski wsypujemy mąkę, wbijamy do niej jajko, dodajemy masło i cukier lub miód. Wlewamy także rozczyn. Dłonią łączymy wszystkie składniki i przez kilka minut wyrabiamy ciasto. Powinno być ono gładkie, elastyczne i może się trochę lepić do rąk. Odstawiamy je na godzinę w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
Przygotowujemy pączki fit: Na stolnicę wysypujemy trochę mąki i zagniatamy ciasto – teraz nie powinno już się lepić. Rozwałkowujemy je na placek o grubości około 1,5 cm. Szklanką wykrawamy kółka i wykładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (należy pamiętać o rozmieszczeniu ich tak, aby się nie sklejały). Po wierzchu możemy je posmarować żółtkiem. Blachę odstawiamy na 15 minut, aby fit pączki lekko podrosły. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C, a potem wkładamy do niego blachę. Dietetyczne pączki pieczemy przez około 15 minut, aż ładnie się zrumienią.
Pączki dietetyczne wyjmujemy z piekarnika, a następnie, używając szprycy, wypełniamy je niskokalorycznym dżemem. Po wierzchu oprószamy je cukrem pudrem. Najlepiej smakują w tym samym dniu, w którym zostały upieczone.