W karnawale usmażyliście już oponki, upiekliście fit pączki, upiekliście faworki? A czy robiliście już pączki z serem? Niewielkie kuleczki z ciasta o lekko cytrynowej nucie są przepyszne i znikają z talerzy w okamgnieniu. Przygotowuje się bardzo łatwo i szybko – nie trzeba czekać ani na zaczyn, ani na wyrośnięcie ciasta. Jak zrobić pączki serowe? Wszystko wyjaśniamy poniżej.
Składniki:
Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy do niej proszek do pieczenia, twaróg, wlewamy sok z cytryny (opcjonalnie dodajemy także skórkę), 2 łyżki cukru pudru i wbijamy jajka. Wszystkie składniki mieszamy, używając drewnianej łyżki. Powstałe ciasto powinno być lepkie i ciągnące.
Do garnka wlewamy olej rzepakowy i rozgrzewamy go – temperaturę można sprawdzić, wrzucając małą porcję ciasta lub kawałek ziemniaka. Gdy olej będzie gorący, używając dwóch łyżek, formujemy kulki i smażymy po obu stronach, aż będą rumiane (przez około 2-3 minuty). Pączusie serowe wykładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Następnie przekładamy je na duży talerz i oprószamy cukrem pudrem. Pączki serowe najlepiej smakują w tym samym dniu, w którym zostały usmażone, ale nie ma co się łudzić, że domownicy nie zjedzą ich od razu.
Z podobnego ciasta przygotujecie także doskonałe oponki i większe pączki do nadziewania. Należy jednak dodać więcej mąki, aby możliwe było rozwałkowanie ciasta na grubość około 2-3 cm i wykrojenie kółek lub kółek z dziurką.