Chcesz zrobić dla ukochanej osoby obiad walentynkowy? To doskonały pomysł. Własnoręcznie przygotowany posiłek to bardzo dobry sposób na wyrażenie ciepłych uczuć. Dziś mamy dla was dwa przepisy i kilka propozycji na obiad na walentynki - zobaczcie jakie dania można przygotować.
Zanim zaczniecie przygotowania do walentynkowego obiadu, zastanówcie się, jakie potrawy lubicie zarówno wy, jak i ukochana osoba. Potrawa powinna być wyjątkowa, ale i brać pod uwagę gusta was obojga. Nie ma sensu serwować słodkiego obiadu komuś, kto wyjątkowo ich nie lubi, bądź podawać pysznej goloneczki osobie, która właśnie zdecydowała ograniczyć mięso. Jeśli zaś musisz przygotować coś fit (np. ze względu na ścisłą dietę lub ograniczenia zdrowotne), poszukaj dania niecodziennego, ale z zachowaniem zasad, według których żywi się twoja walentynka.
Składniki:
Szalotkę pokrój w drobną kostkę, jedną z gruszek na małe kawałki, a orzechy posiekaj. Ser gorgonzola również drobno pokrój. Drugą gruszkę oczyść z nasion i zblenduj.
Na patelni rozgrzej masło z oliwą, wrzuć szalotkę i podsmaż. Następnie wsyp surowy ryż i praż go, aż stanie się przezroczysty. Wtedy wlej kieliszek białego wina, zamieszaj, a potem powoli - porcjami - wlewaj bulion warzywny. Za każdym razem należy poczekać, aż woda zostanie wchłonięta. Gdy ryż wchłonie cały wywar i stanie się miękki, zdejmij patelnię z ognia. Dodaj gorgonzolę oraz mus z gruszki, dopraw do smaku solą i pieprzem, wymieszaj. Na koniec posyp risotto siekanymi orzechami. Podawaj na gorąco.
Składniki:
Wołowinę nacieramy musztardą, doprawiamy solą i pieprzem i wstawiamy na całą noc, aby się zamarynowała. Następnego dnia pieczarki i cebulę drobno kroimy i podsmażamy na maśle. Doprawiamy je tymiankiem, oregano, solą i pieprzem.
Mięso wyjmujemy z lodówki i obsmażamy z każdej strony. Studzimy je i owijamy plastrami boczku. Ciasto rozkładamy na blacie, lekko rozwałkowujemy (powinno mieć taką wielkość, by spokojnie owinąć cały kawałek mięsa) wykładamy na środek porcję pieczarek. Kładziemy na niej mięso, a pozostałe pieczarki - na nim. Ciasto zawijamy w taki sposób, aby i mięso, i grzyby były szczelnie zamknięte. Robimy dwa nacięcia na cieście i cały wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem.
Pieczeń wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i pieczemy przez 30-35 minut, aż ciasto ładnie się zrumieni.
Na walentynki zawsze dobrym pomysłem jest zrobienie makaronu z ulubionymi dodatkami. Wielbiciele mięs na pewno zachwycą się doskonałymi stekami lub ulubioną pieczenią. Dobrym pomysłem jest także ryba, pieczone warzywa czy domowa pizza.