W tłusty czwartek trzeba zjeść co najmniej jednego pączka. W naszej wersji - nawet więcej

Unikasz niezdrowych słodkości, ale chcesz zjeść coś pysznego w tłusty czwartek? Mamy rozwiązanie: przygotuj pyszne fit pączki i pozwól sobie na więcej niż jednego.

Dla osób, które liczą kalorie, tłusty czwartek może być bardzo trudny do przetrwania. Internet zalany przez przepisy na najlepsze pączki, znajomi, pytający, ile już dziś zjedliście i częstujący słodkościami domowej roboty... Niektórzy decydują się na zjedzenie jednego pączka i zaciśnięcie zębów, ale my mamy inny pomysł - zrobić własne pączki w zdrowszej wersji i zjeść kilka bez wyrzutów sumienia. Zapraszamy po przepisy. 

Fit pączki twarogowe - przepis

Składniki:

  • szklanka mąki pszennej + mąka do podsypania,
  • 250 g chudego twarogu,
  • 3-4 łyżki płynnego miodu lub syropu klonowego (można także użyć ksylitolu),
  • jajko,
  • 3 łyżki mleka,
  • sok z połowy cytryny + odrobina skórki startej z cytryny ekologicznej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • gęsty dżem z niską zawartością cukru

Jak zrobić pączki twarogowe? 

Do dużej miski przekładamy twaróg, wbijamy jajko, wlewamy mleko i sok z cytryny, po czym dodajemy miód i otartą skórkę, mieszamy, używając miksera. Następnie wsypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Wszystkie składniki zagniatamy, w razie potrzeby dodajemy jeszcze trochę mąki lub mleka. 

Z ciasta formujemy kulki, spłaszczamy je i kładziemy porcję dżemu. Ciasto szczelnie zawijamy. Gotowe pączki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez około 25 minut.

Drożdżowe pączki pieczone - przepis

Składniki: 

  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • 7 g drożdży suszonych (lub 20 g świeżych),
  • łyżka masła,
  • jajko + żółtko,
  • szklanka ciepłego mleka,
  • 3 łyżki płynnego miodu,
  • pół łyżeczki cukru,
  • szczypta soli,
  • dżem o obniżonej zawartości cukru do nadziewania

Jak upiec pączki drożdżowe? 

Przygotowujemy zaczyn: do miseczki wsypujemy drożdże, dodajemy pół łyżeczki cukru, łyżkę mąki, szczyptę soli i ciepłe (niegorące!) mleko. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować.

Do dużej miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajko, dodajemy miód, masło i zaczyn. Ciasto mieszamy i wyrabiamy przez około 10 minut, jego konsystencja powinna być dość luźna. Odstawiamy je na godzinę w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.

Po tym czasie wyrabiamy ciasto jeszcze przez chwilę i wykładamy na stolnicę podsypaną mąką. Zagniatamy je w dużą kulę - teraz powinno być już gładkie i elastyczne. Formujemy z niego kule i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Należy pamiętać o odpowiednich odległościach, żeby pączki się nie posklejały. Odstawiamy je na 20 minut, aby wyrosły.

Następnie smarujemy je żółtkiem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na około 15-20 minut, aż się zrumienią. Po upieczeniu, używając szprycy cukierniczej, nakładamy do nich dżem.

Zobacz wideo Pieczone oponki [HAPS KIDS]

Pączki dietetyczne - o czym pamiętać? 

  • Pączki są bardzo kaloryczne ze względu na to, że smaży się je na gorącym oleju lub roztopionym smalcu. Nawet jeśli odsączy się je na papierowym ręczniku, to będą tłuste. Lepiej upiec je w piekarniku, a do ciasta dodać odrobinę masła lub oleju,
  • zamiast lukrowej skorupki lepiej wybrać małą ilość cukru pudru,
  • najlepiej unikać kalorycznych dodatków - kolorowych posypek, czekoladowych polew. Jeśli przyrządzacie pączki w domu i koniecznie chcecie, by miały polewę, zróbcie ją z gorzkiej czekolady i posypcie płatkami migdałów. 
Więcej o:
Copyright © Agora SA