Nie przepadasz za słodyczami, ale tłusty czwartek zobowiązuje? Mamy propozycje na słono

Chociaż niektórym w głowie się to nie mieści, istnieje wiele osób, które nie przepadają za słodyczami. Należycie do tej grupy i nie wzruszają was aromatyczne pączusie? Zamiast ignorować tłusty czwartek, może po prostu będziecie świętować go na słono?

Zapewne już wiele razy słyszeliście, że kilkaset lat temu pączki podawane na tłusty czwartek nie były przygotowywane na słodko, ale na słono. Jeśli właśnie pomyśleliście, że może tak było lepiej, mamy dla was propozycję. I nie, nie będą to - jak przed laty - pączki nadziewane słoniną, ale inne tego typu przysmaki. Sprawdźcie nasze przepisy na proste przekąski z ciasta francuskiego i aromatyczne gofry na słono.

Serowe paluchy z ciasta francuskiego - przepis

Składniki:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego,
  • 250 g żółtego sera w kostce,
  • żółtko,
  • czosnek granulowany,
  • słodka papryka,
  • kminek lub czarnuszka do posypania

Jak zrobić serowe paluchy z ciasta francuskiego?

Żółty ser ścieramy na tarce o największych oczkach. Pierwszy arkusz ciasta smarujemy rozkłóconym żółtkiem, rozsypujemy na nim starty ser, granulowany czosnek i słodką paprykę. Następnie przykrywamy drugim arkuszem ciasta francuskiego i dociskamy. Płat ciasta kroimy wszerz, na dwie części, a następnie na kilkanaście krótkich pasków. Każdy z tych pasków łapiemy za końcówki i skręcamy tak, aby powstała sprężynka. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i oprószamy kminkiem lub czarnuszką. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i pieczemy przez około 15 minut, aż paluchy ładnie się zrumienią. Można je podawać na zimno lub na ciepło.

Wskazówka: Podobne paluchy można także zrobić z cienko rozwałkowanego ciasta drożdżowego.

Zobacz wideo Koszyczki z ciasta francuskiego z pastą jajeczną z domowym majonezem

Gofry na słono - przepis

 Składniki:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 250 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • 75 ml oleju rzepakowego + olej do smarowania gofrownicy,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżeczka soli,
  • 3 plasterki parzonego boczku,
  • łyżeczka oregano,
  • łyżeczka czosnku granulowanego,
  • łyżeczka tymianku,
  • szczypta pieprzu

Jak zrobić gofry na słono?

Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy do nich sól i ubijamy na sztywną pianę. Następnie powoli wlewamy żółtka i dalej mieszamy na mniejszych obrotach. Dodajemy także mąkę pszenną, mleko, olej rzepakowy, proszek do pieczenia, oregano, czosnek, tymianek i pieprz, łączymy. Plastry boczku kroimy drobno (można także użyć boczku w kawałku) i wsypujemy do ciasta. Całość mieszamy łyżką. Gofrownicę rozgrzewamy i smarujemy niewielką ilością oleju. Chochelką wlewamy porcje ciasta i pieczemy, aż gofry będą rumiane. 

Gofry można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Doskonale smakują w funkcji kanapek - na przykład z twarożkiem z ogórkiem i szczypiorkiem lub z guacamole albo z chrupiącym kurczakiem i syropem klonowym. Najlepiej smakują tego samego dnia, w którym zostały przygotowane. 

Tłusty czwartek na słono - propozycje

Co jeszcze można podać w tłusty czwartek na słono? Doskonałym pomysłem będzie zrobienie frytek lub domowych chipsów. A może przygotujecie tak zwane "okienka", czyli Przysmak Świętokrzyski? Smaczną przekąską będą także warzywa, kawałki ryby lub krewetki w tempurze albo w cieście naleśnikowym. Osoby, które liczą kalorie, mogą przyrządzić pyszne pieczone frytki z różnych warzyw (ziemniaków, batatów, buraków, selera, marchwi) z dużą ilością przypraw i domowymi sosami

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.