Pączki z przeróżnymi nadzieniami albo tylko z lukrem czy obsypane cukrem pudrem, standardowe i w wersji mini. Pączki z dziurką - i tu także kilka opcji, bo są gniazdka, donaty, cronuty i jeszcze inne wariacje. Ich przygotowanie? Bywa czasochłonne, ale wcale nie jest skomplikowane. Podpowiadamy, jak się za nie zabrać. Wykonanie krok po kroku znajdziecie w poniższym wideo, a składniki i instrukcje jeszcze niżej.
Składniki:
Dodatkowo:
Sposób przygotowania:
Cały arkusz ciasta francuskiego posmaruj roztrzepanym jajkiem i złóż na dwa razy (tak jak na wideo). Przy pomocy okrągłej foremki i nakrętki powycinaj z ciasta oponki.
Wrzuć oponki na rozgrzany głęboki olej i usmaż z obu stron na rumiano. Usmażone oponki odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Mleczną i białą czekoladę połam i umieść w osobnych miseczkach. Do każdej miseczki dodaj po łyżce oleju i rozpuść w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej.
Lekko ostudzone oponki polej rozpuszczonymi czekoladami i ozdób kolorową posypką.
Składniki:
Dodatkowo:
Sposób przygotowania:
W małej miseczce wymieszaj drożdże z łyżeczką cukru i trzema łyżkami mleka i odstaw na 15 minut. W dużej misce umieść 500 g mąki, pozostały cukier, sól, jajko i żółtka, pokrojone na kawałki masło oraz przygotowany wcześniej zaczyn drożdżowy. Wymieszaj wszystkie składniki i zacznij zagniatać ciasto, dodając stopniowo pozostałe mleko. Wyrabiaj do momentu, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą i ciasto stanie się jednolite.
Ciasto na pączki jest dość luźne i klejące, ale nie dodawaj więcej niż 50 g mąki, aby pączki nie wyszły zbyt twarde. Wyrobione ciasto przełóż do miski posmarowanej olejem, owiń folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny. W tym czasie powinno ono co najmniej podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przełóż na blat oprószony mąką i rozwałkuj na placek o grubości około 1 centymetra. Przy pomocy szklanki lub specjalnej foremki wykrawaj z niego kółka. W części kółek możesz przy pomocy kieliszka wykroić środki tak, aby powstały oponki oraz małe pączki. Tak przygotowane pączki ułóż na papierze do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
W tym czasie w szerokim garnku rozgrzej olej. Wyrośnięte pączki smaż około 4 minuty, przewracając je co jakiś czas na drugą stronę. Małe pączki oraz oponki będą potrzebowały około 2-3 minut. Olej nie powinien być zbyt mocno rozgrzany, aby pączki nie spaliły się z zewnątrz, pozostając surowe w środku.
Usmażone pączki odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Kiedy pączki delikatnie przestygną, nadziej je dżemem lub konfiturą przy pomocy rękawa cukierniczego z okrągłą tylką. Jest ona niezbędna, aby przebić się przez skórkę i dostać do środka pączka.
Cukier puder utrzyj z dodatkiem wody na dość gęsty lukier. Posmaruj nim pączki, a wierzch ozdób skórką pomarańczową.
Składniki:
Składniki na lukier:
Sposób przygotowania:
Przygotuj ciasto: W jednej misce wymieszaj jajka, mleko, masło oraz ekstrakt waniliowy. Do drugiej miski wsyp: mąkę pszenną, cukier puder, proszek do pieczenia oraz sól i zamieszaj. Dodaj mokre składniki do miski z suchymi składnikami i wymieszaj energicznie do całkowitego połączenia składników. Przy pomocy łyżki nałóż ciasto do formy na donaty. Masa powinna sięgać do połowy wysokości zagłębiania (tak, by w donacie po wyrośnięciu, pozostała dziura w środku). Piecz około 10-15 minut w temperaturze 180 stopni C, aż oponki będą rumiane. Przed ozdabianiem ostudź.
Przygotuj polewę: W szerokiej misce wymieszaj olej kokosowy z mlekiem. Dodawaj po łyżce cukru pudru, aż otrzymasz lukier o odpowiadającej ci konsystencji. Na wierzch lukru wyciśnij barwniki spożywcze i przy pomocy wykałaczki delikatnie rozprowadź je w lukrze. W kolorowym lukrze zanurzaj donaty, delikatnie obracając je wokół własnej osi.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Serek homogenizowany i jajka umieść w dużej misce i dokładnie wymieszaj. Przesiej do miski mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz odrobiną soli i wymieszaj na jednolitą masę. W głębokiej patelni rozgrzej olej. Natłuszczoną łyżką nabieraj niewielkie porcje ciasta i wrzucaj je bezpośrednio na rozgrzany olej. Smaż około 2-3 minut, aż pączki nabiorą złotobrązowego koloru. Usmażone pączki odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, a następnie obtocz w drobnym cukrze wymieszanym z cynamonem.