Pączki, donaty i cronuty - godna celebracja tłustego czwartku [PRZEPISY I WIDEO]

Tłusty czwartek. Bezsprzecznym królem tego dnia jest pączek. Ale jaki? Od mnogości rodzajów może się zakręcić w głowie. Podpowiadamy, jak zrobić kilka z nich.

Tłusty czwartek 2021 - przepisy na pączki w kilku odsłonach

Pączki z przeróżnymi nadzieniami albo tylko z lukrem czy obsypane cukrem pudrem, standardowe i w wersji mini. Pączki z dziurką - i tu także kilka opcji, bo są gniazdka, donaty, cronuty i jeszcze inne wariacje. Ich przygotowanie? Bywa czasochłonne, ale wcale nie jest skomplikowane. Podpowiadamy, jak się za nie zabrać. Wykonanie krok po kroku znajdziecie w poniższym wideo, a składniki i instrukcje jeszcze niżej.

Zobacz wideo Galaktyczne, kolorowe, pyszne - najlepsze pączki i donaty na tłusty czwartek

Cronuty

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • jajko
  • tabliczka mlecznej czekolady
  • tabliczka białej czekolady
  • 2 łyżki oleju

Dodatkowo:

  • olej do głębokiego smażenia
  • kolorowa posypka do ozdoby

CronutyCronuty fot. Haps

Sposób przygotowania:

Cały arkusz ciasta francuskiego posmaruj roztrzepanym jajkiem i złóż na dwa razy (tak jak na wideo). Przy pomocy okrągłej foremki i nakrętki powycinaj z ciasta oponki.

Wrzuć oponki na rozgrzany głęboki olej i usmaż z obu stron na rumiano. Usmażone oponki odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Mleczną i białą czekoladę połam i umieść w osobnych miseczkach. Do każdej miseczki dodaj po łyżce oleju i rozpuść w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej.

Lekko ostudzone oponki polej rozpuszczonymi czekoladami i ozdób kolorową posypką.

W jakich cenach kupimy słodkości na tłusty czwartek w restauracjach Magdy Gessler?Pączki na tłusty czwartek. Jakie ceny u Magdy Gessler? Sprawdzamy

Pączki

Składniki:

  • 500-550 g mąki
  • 4 żółtka
  • jajko
  • 50 g masła
  • 30 g cukru
  • 20 g świeżych drożdży
  • 230 ml ciepłego mleka
  • pół łyżeczki soli
  • tłuszcz do głębokiego smażenia (u nas olej)

Dodatkowo:

  • dżem z dzikiej róży (lub inny ulubiony)
  • rękaw cukierniczy
  • okrągła tylka cukiernicza
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki wody
  • kandyzowana skórka pomarańczowa

PączkiPączki fot. Haps

Sposób przygotowania:

W małej miseczce wymieszaj drożdże z łyżeczką cukru i trzema łyżkami mleka i odstaw na 15 minut. W dużej misce umieść 500 g mąki, pozostały cukier, sól, jajko i żółtka, pokrojone na kawałki masło oraz przygotowany wcześniej zaczyn drożdżowy. Wymieszaj wszystkie składniki i zacznij zagniatać ciasto, dodając stopniowo pozostałe mleko. Wyrabiaj do momentu, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą i ciasto stanie się jednolite.

Ciasto na pączki jest dość luźne i klejące, ale nie dodawaj więcej niż 50 g mąki, aby pączki nie wyszły zbyt twarde. Wyrobione ciasto przełóż do miski posmarowanej olejem, owiń folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny. W tym czasie powinno ono co najmniej podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przełóż na blat oprószony mąką i rozwałkuj na placek o grubości około 1 centymetra. Przy pomocy szklanki lub specjalnej foremki wykrawaj z niego kółka. W części kółek możesz przy pomocy kieliszka wykroić środki tak, aby powstały oponki oraz małe pączki. Tak przygotowane pączki ułóż na papierze do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.

W tym czasie w szerokim garnku rozgrzej olej. Wyrośnięte pączki smaż około 4 minuty, przewracając je co jakiś czas na drugą stronę. Małe pączki oraz oponki będą potrzebowały około 2-3 minut. Olej nie powinien być zbyt mocno rozgrzany, aby pączki nie spaliły się z zewnątrz, pozostając surowe w środku.

Usmażone pączki odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Kiedy pączki delikatnie przestygną, nadziej je dżemem lub konfiturą przy pomocy rękawa cukierniczego z okrągłą tylką. Jest ona niezbędna, aby przebić się przez skórkę i dostać do środka pączka.

Cukier puder utrzyj z dodatkiem wody na dość gęsty lukier. Posmaruj nim pączki, a wierzch ozdób skórką pomarańczową.

Prosty przepis na faworki przyda się szczególnie w czasie karnawału. Zdjęcie ilustracyjneProsty przepis na faworki: jak przygotować ten znany przysmak?

Galaktyczne donaty

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
  • 170 ml mleka
  • 50 g roztopionego masła
  • 2 jajka
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 200 g mąki pszennej
  • 120 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Składniki na lukier:

  • 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego
  • 3 łyżki mleka
  • 1-1,5 szklanki cukru pudru
  • barwniki spożywcze w żelu lub płynie (granatowy, niebieski, różowy)

Galaktyczne donatyGalaktyczne donaty fot. Haps

Sposób przygotowania:

Przygotuj ciasto: W jednej misce wymieszaj jajka, mleko, masło oraz ekstrakt waniliowy. Do drugiej miski wsyp: mąkę pszenną, cukier puder, proszek do pieczenia oraz sól i zamieszaj. Dodaj mokre składniki do miski z suchymi składnikami i wymieszaj energicznie do całkowitego połączenia składników. Przy pomocy łyżki nałóż ciasto do formy na donaty. Masa powinna sięgać do połowy wysokości zagłębiania (tak, by w donacie po wyrośnięciu, pozostała dziura w środku). Piecz około 10-15 minut w temperaturze 180 stopni C, aż oponki będą rumiane. Przed ozdabianiem ostudź.

Przygotuj polewę: W szerokiej misce wymieszaj olej kokosowy z mlekiem. Dodawaj po łyżce cukru pudru, aż otrzymasz lukier o odpowiadającej ci konsystencji. Na wierzch lukru wyciśnij barwniki spożywcze i przy pomocy wykałaczki delikatnie rozprowadź je w lukrze. W kolorowym lukrze zanurzaj donaty, delikatnie obracając je wokół własnej osi.

Domowe oponki serowe można usmażyć na głębokim oleju lub upiec w piekarnikuJak zrobić oponki serowe? Mamy prosty przepis dla każdego

Minipączki

Składniki:

  • 300 g waniliowego serka homogenizowanego
  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki drobnego cukru
  • łyżeczka cynamonu
  • olej do głębokiego smażenia

MinipączkiMinipączki fot. Haps

Sposób przygotowania:

Serek homogenizowany i jajka umieść w dużej misce i dokładnie wymieszaj. Przesiej do miski mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz odrobiną soli i wymieszaj na jednolitą masę. W głębokiej patelni rozgrzej olej. Natłuszczoną łyżką nabieraj niewielkie porcje ciasta i wrzucaj je bezpośrednio na rozgrzany olej. Smaż około 2-3 minut, aż pączki nabiorą złotobrązowego koloru. Usmażone pączki odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, a następnie obtocz w drobnym cukrze wymieszanym z cynamonem.

Więcej o: