Tort w kształcie serca: jak go zrobić? [Przepis]

Tort w kształcie serca to świetny pomysł na deser walentynkowy. Jak go przygotować, aby przypadł do gustu naszej drugiej połówce?

Tort w kształcie serca na walentynki: jak przygotować?

Tort w kształcie serca na walentynki to takie małe dzieło cukiernicze, które może sprawić wielką przyjemność. W końcu ten symbol kojarzy się z samymi pozytywnymi emocjami: miłością, czułością, pamięcią o bliskiej osobie. Taki wypiek sprawdzi się więc nie tylko na urodziny, rocznicę ślubu, ale także w walentynki.

Jak przygotować tort w kształcie serca? W tym celu przede wszystkim należy wyposażyć się w odpowiednią formę lub rant cukierniczy. To, jaka forma sprawdzi się najlepiej, zależy od tego, jaki wypiek będziemy wykonywać. Jeśli w planie jest tort biszkoptowy, to bez wątpienia najlepszy będzie rant, dzięki któremu biszkopt imponująco rośnie. Jeśli mamy w planie wykonanie ciasta z galaretką lub innym składnikiem o rzadkiej konsystencji lepsza będzie pełna forma, która utrzyma w ryzach cały wypiek. Zarówno jedną, jak i drugą formę bez problemu można nabyć za pośrednictwem internetu.

Tort w kształcie serca. Zdjęcie ilustracyjneTort w kształcie serca. Zdjęcie ilustracyjne Lesya Dolyuk/shutterstock.com

Tort serce bez specjalnej formy: jak zrobić?

Jeśli chcesz na szybko wykonać tort serce i nie masz w domu odpowiedniej foremki, nic straconego. W takim przypadku możesz posiłkować się formą kwadratową i okrągłą tortownicą (najlepiej jeśli długość boku formy kwadratowej będzie równa lub zbliżona do średnicy tortownicy). W każdej z nich należy upiec biszkopt i podzielić go na cieńsze blaty. Gdy będą gotowe można przystąpić do składania serca. Jeden z blatów biszkopta kwadratowego układamy na podkładce kantem ku górze. Biszkopty okrągłe kroimy na pół i każdą połówkę dołączamy do boku kwadratu. Z użyciem ostrego noża dopracowujemy kształt serca i smarujemy masą. Kolejne blaty nakładamy analogicznie. Całość najlepiej prezentuje się, gdy otynkujemy ją kremem lub polejemy gęstą polewą. 

Tort o kształcie serca na walentynki. Zdjęcie ilustracyjneTort o kształcie serca na walentynki. Zdjęcie ilustracyjne Catherine77/shutterstock.com

Tort serce na walentynki: przepis

Tort serce na walentynki nie tylko musi dobrze wyglądać, ale równie dobrze smakować. Oto jedna ze sprawdzonych receptur na pyszny wypiek przeznaczony dla dwóch osób.

Składniki:

  • ciasto: 3/4 szklanki mleka, 50 g masła, 4 jajka, 200 g cukru, 180 g mąki, 3-4 łyżki kakao, łyżeczka sody oczyszczonej, aromat waniliowy
  • masa: opakowanie śmietany kremówki 36% UHT, 125 g malin
  • sos czekoladowy: 150 ml śmietany kremówki 36%, 150 g gorzkiej czekolady
  • do dekoracji: świeże maliny, listki mięty

Przygotowanie:

1. Przygotować ciasto (można to zrobić dzień wcześniej). Wszystkie składniki do niego potrzebne powinny być w temperaturze pokojowej. 

  • w garnku podgrzać mleko i dodać masło oraz aromat; podgrzewać do rozpuszczenia masła
  • do misy wbić całe jaja i miksować na wysokich obrotach, następnie stopniowo dodać cukier
  • ubijać do czasu aż masa będzie gładka i puszysta, wlać jeszcze ciepłe mleko z masłem
  • przesiać mąkę, kakao i sodę i wymieszać, a następnie dodać do masy i delikatnie wymieszać szpatułką
  • wlać do formy i piec w temperaturze 180° przez 30-35 minut
  • po ostudzeniu podzielić na dwa blaty

2. Przygotować masę malinową

  • mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubić do momentu aż będzie puszysta,
  • dodać rozdrobnione maliny, tak by krem zyskał różowy kolor

3. Przygotować sos czekoladowy

  • składniki umieścić w małym garnku i stopniowo podgrzewać do całkowitego połączenia; cały czas mieszać; przestudzić

4. Przełożenie: 

  • pierwszy blat ułożyć na paterze, posmarować kremem malinowym, ułożyć drugi blat i docisnąć; polać sosem czekoladowym i udekorować świeżymi malinami i listkami mięty
  • odstawić do lodówki na kilka godzin
Zobacz wideo Przepis na idealny tort bezowy. Poprawia humor!

Tort serce walentynkowy: inne opcje

Tort serce walentynkowy niekoniecznie musi być klasycznym tortem z biszkoptami i masą. Równie dobrze w tej formie sprawdzi się sernik na zimno, rafaello, a nawet szarlotka. Ważne, aby wybrać taki rodzaj ciasta, który najlepiej smakuje osobie, dla której go przygotowujemy. 

Jeśli nie posiadasz specjalnej formy w kształcie serca, możesz przygotować okrągły tort z walentynkową dekoracją.

Tort na walentynki. Zdjęcie ilustracyjneTort na walentynki. Zdjęcie ilustracyjne Alexandra Harashchenko/shutterstock.com

Zobacz też: Walentynkowa kolacja last minute - przepisy na dania i desery, które zrobisz w mniej niż pół godziny

Więcej o:
Copyright © Agora SA