To koniec krojenia ciasta z keksówki na "kromki"? Nowy trend z internetu

Proste ciasto z keksówki to dobry pomysł na szybki domowy deser. TikTokerka z Turcji pokazała na filmiku, jak je pokroić, by wyglądało ładniej niż zwykle

Gizem Y?lmaz, TikTokerka z Turcji, opublikowała filmik, na którym pokazała, w jaki sposób pokroić ciasto pieczone w keksówce. Takie kawałki wyglądają znacznie bardziej efektownie niż zwykłe kromki. Filmik, pokazujący metodę Turczynki możecie zobaczyć, klikając tutaj

Ciasto z keksówki - jak pokroić?

Gizem Y?lmaz, zamiast dzielić upieczone ciasto na kromki, pokroiła je w prostopadłościany o podstawie w kształcie rombu lub trójkąta, a następnie przewróciła część z nich. Całość przypomina uroczą mozaikę. Jak ją wykonać?

Upieczone ciasto wyjmujemy z keksówki i kładziemy na półmisku. Wierzch wypieku wizualnie dzielimy na części złożone z kwadratów (można delikatnie wyznaczyć np. na warstwie polewy). Następnie każdy z nich przecinamy ostrym nożem po obu przekątnych. Kawałki, które mają w podstawie trójkąty, przewracamy i ciasto jest gotowe do podania. Mniejsze i większe porcje ciasta zadowolą zarówno mniejszych, jak i większych łasuchów. 

Jakie ciasto upiec w keksówce? 

W keksówce można upiec wiele prostych ciast. Do najpopularniejszych należą m.in. keks (od którego wzięła się nazwa tej foremki), piernik, ciasto drożdżowe, marchewkowe, czekoladowe... Bardzo smaczny jest również chlebek bananowy przygotowywany z mocno dojrzałych bananów. Smacznego! 

Zobacz wideo Chlebek z tęczowymi piegami, czyli ciasto z suszonymi owocami
Więcej o:
Copyright © Agora SA