Gizem Y?lmaz, TikTokerka z Turcji, opublikowała filmik, na którym pokazała, w jaki sposób pokroić ciasto pieczone w keksówce. Takie kawałki wyglądają znacznie bardziej efektownie niż zwykłe kromki. Filmik, pokazujący metodę Turczynki możecie zobaczyć, klikając tutaj.
Gizem Y?lmaz, zamiast dzielić upieczone ciasto na kromki, pokroiła je w prostopadłościany o podstawie w kształcie rombu lub trójkąta, a następnie przewróciła część z nich. Całość przypomina uroczą mozaikę. Jak ją wykonać?
Upieczone ciasto wyjmujemy z keksówki i kładziemy na półmisku. Wierzch wypieku wizualnie dzielimy na części złożone z kwadratów (można delikatnie wyznaczyć np. na warstwie polewy). Następnie każdy z nich przecinamy ostrym nożem po obu przekątnych. Kawałki, które mają w podstawie trójkąty, przewracamy i ciasto jest gotowe do podania. Mniejsze i większe porcje ciasta zadowolą zarówno mniejszych, jak i większych łasuchów.
W keksówce można upiec wiele prostych ciast. Do najpopularniejszych należą m.in. keks (od którego wzięła się nazwa tej foremki), piernik, ciasto drożdżowe, marchewkowe, czekoladowe... Bardzo smaczny jest również chlebek bananowy przygotowywany z mocno dojrzałych bananów. Smacznego!