Makaronowe gniazda z klopsikami. Proste i pyszne. Genialne na obiad [PRZEPIS]

Nie macie pomysłu na obiad? Polecamy makaronowe gniazda z klopsikami. Składniki na pewno macie w swoich kuchniach, a potrawa jest bardzo prosta w przygotowaniu. Zapraszamy po przepis.

Szukacie pomysłu na makaron? A może nie chce wam się robić nic innego niż proste spaghetti, a dzieciaki marudzą, że chcą coś innego? Zróbcie pyszne gniazda makaronowe z klopsikami. To danie proste, smaczne i efektowne - wprost idealne. Jak je przyrządzić? Sprawdźcie nasz przepis.

Gniazda makaronowe z klopsikami - przepis

Składniki:

  • makaron gniazdka - 6-8 porcji,
  • 500 g mięsa mielonego (dowolnego),
  • 700 ml passaty pomidorowej,
  • 1 jajko,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 50 g tartego sera żółtego (może być też np. parmezan),
  • 1 czerstwa bułka + mleko/woda,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej,
  • 1 łyżeczka bazylii,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • pieprz do smaku

Gniazda makaronowe z klopsikami - sposób przygotowania

Makaron gniazdka gotujemy do miękkości według przepisu na opakowaniu.

Przygotowujemy klopsiki: bułkę zalewamy wodą lub mlekiem i odstawiamy, aż się namoczy. Mięso mielone przekładamy do dużej miski, wbijamy do niego jajko oraz bułkę odciśniętą z nadmiaru płynu. Ręką wyrabiamy masę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Jeśli jest zbyt luźna, dosypujemy trochę bułki tartej. Z masy formujemy okrągłe klopsiki, po czym układamy je na talerzu i wstawiamy do lodówki, aby się schłodziły.

Przygotowujemy sos pomidorowy: cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na dnie garnka w odrobinie oleju. Następnie dodajemy do niej czosnek wyciśnięty w wyciskarce i wlewamy passatę pomidorową, zagotowujemy, a potem podgrzewamy na małym ogniu. Mąkę łączymy z odrobiną wody, jogurtem i łyżką sosu pomidorowego, następnie wlewamy do garnka z sosem i dokładnie mieszamy. Doprawiamy słodką papryką, bazylią, oregano, solą i pieprzem do smaku. 

Przygotowujemy gniazda makaronowe z klopsikami: z lodówki wyjmujemy klopsiki, umieszczamy je w garnku z sosem, zakrywamy przykrywką i gotujemy przez około 15 minut. Jeśli nasze klopsiki wyszły dość luźne, można je lekko obsmażyć przed włożeniem do sosu.

Ugotowane gniazda makaronowe wykładamy na talerz, na środku umieszczamy klopsik i całość polewamy sporą ilością sosu pomidorowego. Z wierzchu posypujemy startym serem. 

Zobacz wideo Pomysł na błyskawiczny obiad? Pieczone spaghetti
Więcej o:
Copyright © Agora SA