Szukacie pomysłu na makaron? A może nie chce wam się robić nic innego niż proste spaghetti, a dzieciaki marudzą, że chcą coś innego? Zróbcie pyszne gniazda makaronowe z klopsikami. To danie proste, smaczne i efektowne - wprost idealne. Jak je przyrządzić? Sprawdźcie nasz przepis.
Składniki:
Makaron gniazdka gotujemy do miękkości według przepisu na opakowaniu.
Przygotowujemy klopsiki: bułkę zalewamy wodą lub mlekiem i odstawiamy, aż się namoczy. Mięso mielone przekładamy do dużej miski, wbijamy do niego jajko oraz bułkę odciśniętą z nadmiaru płynu. Ręką wyrabiamy masę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Jeśli jest zbyt luźna, dosypujemy trochę bułki tartej. Z masy formujemy okrągłe klopsiki, po czym układamy je na talerzu i wstawiamy do lodówki, aby się schłodziły.
Przygotowujemy sos pomidorowy: cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na dnie garnka w odrobinie oleju. Następnie dodajemy do niej czosnek wyciśnięty w wyciskarce i wlewamy passatę pomidorową, zagotowujemy, a potem podgrzewamy na małym ogniu. Mąkę łączymy z odrobiną wody, jogurtem i łyżką sosu pomidorowego, następnie wlewamy do garnka z sosem i dokładnie mieszamy. Doprawiamy słodką papryką, bazylią, oregano, solą i pieprzem do smaku.
Przygotowujemy gniazda makaronowe z klopsikami: z lodówki wyjmujemy klopsiki, umieszczamy je w garnku z sosem, zakrywamy przykrywką i gotujemy przez około 15 minut. Jeśli nasze klopsiki wyszły dość luźne, można je lekko obsmażyć przed włożeniem do sosu.
Ugotowane gniazda makaronowe wykładamy na talerz, na środku umieszczamy klopsik i całość polewamy sporą ilością sosu pomidorowego. Z wierzchu posypujemy startym serem.