Niedzielne śniadanie to okazja, by zrobić coś ekstra. Podpowiadamy, co przygotować, gdy mamy więcej czasu
Niedzielne śniadanie - co podać?
W niedzielę zwykle mamy więcej czasu na przygotowanie śniadania. Wszędzie zalewają nas informacje, że to najważniejszy posiłek, a w tygodniu zwykle łapiemy, co popadnie i ruszamy do pracy. Weekend to właśnie ten czas, gdy możemy trochę bardziej się nad nim pochylić. Co warto przygotować na leniwy początek dnia? Mamy kilka idealnych przepisów - na słodko i na słono.
Placki twarogowe
Składniki na 2 porcje:
- 250 g twarogu
- 3 jajka
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 3 pełne łyżki mąki
- olej do smażenia
Dodatki wedle uznania, na przykład:
- syrop klonowy
- dżem
- cukier puder
- cynamon
- bita śmietana
- owoce świeże lub z zalewy
Sposób przygotowania:
W misce mieszamy twaróg, żółtka, cukier i sól. Masa nie musi być całkowicie gładka, ale to zależy od upodobań. Dodajemy mąkę i raz jeszcze łączymy składniki. W osobnej misce ubijamy białka, po czym delikatnie łączymy je z masą twarogową. Całość powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Rozgrzewamy patelnię z olejem. Gdy będzie porządnie rozgrzana, wylewamy na nią po sporej łyżce masy. Smażymy na średnim ogniu po kilka minut z każdej strony, aż placki będą rumiane. Wykładamy je na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Grzanki z boczkiem, jajkiem i domowym sosem pomidorowym
Składniki na 2 porcje:
- 2 kromki chleba
- 4 plasterki cienko pokrojonego boczku surowego wędzonego
- 2 jajka
- puszka pomidorów (polecamy te żółte)
- łyżka posiekanej cebuli
- ząbek czosnku
- łyżka suszonego oregano
- cukier, sól i pieprz do smaku
- garść roszponki lub rukoli
- masło lub oliwa do smażenia
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od sosu. W rondelku na łyżce oleju szklimy cebulę. Po chwili dodajemy posiekany lub wyciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i praktycznie od razu wlewamy pomidory. Doprawiamy oregano. Sos gotujemy przez kilkanaście minut, aż znacznie zgęstnieje. W międzyczasie rozdrabniamy pomidory. Gotowy sos doprawiamy odrobiną cukru, solą i pieprzem.
Chleb tostujemy w tosterze, na patelni lub w piekarniku. Boczek smażymy na suchej patelni z obu stron na rumiano, może się lekko przypalić. Wykładamy na ręcznik papierowy, by wchłonął nadmiar tłuszczu. Na tej samej patelni smażymy jajka sadzone.
Składamy kanapki. Na tosta wykładamy porcję sosu pomidorowego, następnie jajko, boczek i sałatę. Możemy ułożyć je w dowolnej kolejności. Jemy nad talerzem!
Śniadanie z tortilli, czyli zakamuflowany omlet
Śniadanie z tortilli, czyli zakamuflowany omlet zdjęcie ilustracyjne; fot. JJava Designs / shutterstock.com
Składniki na 2 porcje:
- 2 placki tortilli
- 4 jajka
- pół szklanki pokrojonej w kostkę szynki
- pół szklanki startego sera
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Dwa jajka wbijamy do miseczki, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy na jednolitą masę i dodajemy połowę szynki i sera. Na dużej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, po czym wylewamy jajka i rozprowadzamy po całej powierzchni. Sprawdzamy, czy szynka i ser są rozłożone w miarę równomiernie. Całość od razu przykrywamy plackiem tortilli. Smażymy przez 2 minuty na średnim ogniu, po czym przekładamy placek na drugą stronę. Możemy w tym celu przykryć patelnię pokrywką, odwrócić ją do góry dnem i zsunąć placek z pokrywki z powrotem na patelnię. Całość smażymy przez kolejne 2 minuty. Gotową tortillę zawijamy w rulon i układamy na talerzu. Tak samo postępujemy z drugą tortillą.
Śniadanie w tortilli w takiej wersji warto podać z ulubionym sosem, na przykład pomidorowym oraz garścią świeżej sałaty. To świetna propozycja na początek dnia.
Niedzielne śniadanie z naszymi przepisami przypadnie wam do gustu - jesteśmy tego pewni. Dajcie znać w komentarzach, czy tak jak my, macie swoje sprawdzone receptury, do których często wracacie w weekendy.
-
Francja. Gastro ma takie wsparcie rządu, że nie opłaca się otwierać knajp nielegalnie
-
Zabrakło mascarpone do deseru? Zrobienie go w domu jest banalnie proste
-
Co na obiad w piątek? Przepisy na kotlety bez mięsa
-
Dlaczego panierka odkleja się od kotleta schabowego? Wyjaśniamy i podpowiadamy, jak tego uniknąć
-
Rolada z luzowanych udek z kurczaka na kremowym puree ziemniaczanym ze szczypiorkiem
- Jeśli byłeś dzieckiem w PRL-u, to na pewno pamiętasz te smaki dzieciństwa
- Superproste ciasto, które posmakuje wszystkim? Szykujcie marmoladę
- Nowość w Pizza Hut - Twój Box, czyli pizza i 2 dodatki
- Polskie ziemniaki na frytki - nowość na Ryneczku Lidla!
- Wielkanoc 2021 w małym gronie? Minister Niedzielski przedstawił możliwy scenariusz