W niedzielę zwykle mamy więcej czasu na przygotowanie śniadania. Wszędzie zalewają nas informacje, że to najważniejszy posiłek, a w tygodniu zwykle łapiemy, co popadnie i ruszamy do pracy. Weekend to właśnie ten czas, gdy możemy trochę bardziej się nad nim pochylić. Co warto przygotować na leniwy początek dnia? Mamy kilka idealnych przepisów - na słodko i na słono.
Składniki na 2 porcje:
Dodatki wedle uznania, na przykład:
Sposób przygotowania:
W misce mieszamy twaróg, żółtka, cukier i sól. Masa nie musi być całkowicie gładka, ale to zależy od upodobań. Dodajemy mąkę i raz jeszcze łączymy składniki. W osobnej misce ubijamy białka, po czym delikatnie łączymy je z masą twarogową. Całość powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Rozgrzewamy patelnię z olejem. Gdy będzie porządnie rozgrzana, wylewamy na nią po sporej łyżce masy. Smażymy na średnim ogniu po kilka minut z każdej strony, aż placki będą rumiane. Wykładamy je na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Składniki na 2 porcje:
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od sosu. W rondelku na łyżce oleju szklimy cebulę. Po chwili dodajemy posiekany lub wyciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i praktycznie od razu wlewamy pomidory. Doprawiamy oregano. Sos gotujemy przez kilkanaście minut, aż znacznie zgęstnieje. W międzyczasie rozdrabniamy pomidory. Gotowy sos doprawiamy odrobiną cukru, solą i pieprzem.
Chleb tostujemy w tosterze, na patelni lub w piekarniku. Boczek smażymy na suchej patelni z obu stron na rumiano, może się lekko przypalić. Wykładamy na ręcznik papierowy, by wchłonął nadmiar tłuszczu. Na tej samej patelni smażymy jajka sadzone.
Składamy kanapki. Na tosta wykładamy porcję sosu pomidorowego, następnie jajko, boczek i sałatę. Możemy ułożyć je w dowolnej kolejności. Jemy nad talerzem!
Składniki na 2 porcje:
Sposób przygotowania:
Dwa jajka wbijamy do miseczki, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy na jednolitą masę i dodajemy połowę szynki i sera. Na dużej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, po czym wylewamy jajka i rozprowadzamy po całej powierzchni. Sprawdzamy, czy szynka i ser są rozłożone w miarę równomiernie. Całość od razu przykrywamy plackiem tortilli. Smażymy przez 2 minuty na średnim ogniu, po czym przekładamy placek na drugą stronę. Możemy w tym celu przykryć patelnię pokrywką, odwrócić ją do góry dnem i zsunąć placek z pokrywki z powrotem na patelnię. Całość smażymy przez kolejne 2 minuty. Gotową tortillę zawijamy w rulon i układamy na talerzu. Tak samo postępujemy z drugą tortillą.
Śniadanie w tortilli w takiej wersji warto podać z ulubionym sosem, na przykład pomidorowym oraz garścią świeżej sałaty. To świetna propozycja na początek dnia.
Niedzielne śniadanie z naszymi przepisami przypadnie wam do gustu - jesteśmy tego pewni. Dajcie znać w komentarzach, czy tak jak my, macie swoje sprawdzone receptury, do których często wracacie w weekendy.