Chrzan to obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole. Sprawdź, przepis na domowy chrzan

Chrzan podkręca smak wielkanocnych potraw, ale może być też skutecznym lekarstwem na ból i naturalnym środkiem na poprawę trawienia. Szukasz pomysłu jak przyrządzić chrzan? Sprawdź naszą propozycję.

Chrzan wielkanocny- ukłon w stronę tradycji 

W tradycji chrześcijańskiej chrzan to obowiązkowy punkt na liście pokarmów do święconki. Do koszyka można włożyć korzeń chrzanu lub gotową mieszankę na przykład w kieliszku na jajko. W dalszej części artykułu zdradzamy niezwykłe właściwości chrzanu i przepis na domową wersję. Chrzan wielkanocny można przyrządzić szybko, na ostatnią chwilę. 

Chrzan: właściwości

Za jaki właściwości szczególnie cenimy chrzan? Ten niepozorny korzeń leczy ból, wspiera procesy trawienne i chociaż nie wszystkim smakuje, to zdecydowanie warto dodać go do świątecznego menu. Poznaj właściwości chrzanu:

  • trawienie i odporność 

Chrzan zawiera w sobie pokaźną ilość błonnika, pod tym względem bije na głowę inne warzywa. W 100 gramach korzenia znajdziemy aż 7 g błonnika, dlaczego to takie ważne? Błonnik skutecznie usuwa z organizmu odpady powstałe na skutek przemiany materii, oczyszcza głównie jelita. To skuteczny sposób na zaparcia oraz wsparcie odporności, która zaczyna się właśnie w zdrowych jelitach. 

  • skuteczna odtrutka

Tradycyjne potrawy wielkanocne są dość ciężkostrawne. Po tłustej biesiadzie, przeplatanej deserem, zatrucie pokarmowe jest zdecydowanie prawdopodobne. Ostry smak chrzanu pochodzi ze związków siarkowych i oleju aliowego, który wykazuje działanie antywirusowe, bakteriobójcze i antygrzybiczne. Co więcej, chrzan chroni też organizm przed pleśnią. Dodany do wielkanocnych potraw sprawi, że chorobotwórcze mikroby nie będą dla nas groźne. 

  • remedium na ból 

Okłady ze świeżo startego chrzanu to znany sposób na bóle reumatyczne. Po takiej terapii nie tylko ustępuje ból, ale zmniejsza się też obrzęk. Chore stawy odzyskują zdolność ruchową i elastyczność. Chrzan sprawdzi się także przy nerwobólach, skuteczne będą zarówno okłady z korzenia, jak i z liści tej niezwykłej rośliny. 

Zobacz też: Zupa chrzanowa na Wielkanoc i nie tylko

Zobacz wideo Chrzan: korzeń niezastąpiony na świątecznym stole. Dlaczego jest taki ważny?

Jak się robi chrzan wielkanocny? Lista składników

Wiemy już, dlaczego chrzan jest tak ważny podczas wielkanocnej biesiady i jakie posiada właściwości. Czas sprawdzić prosty i skuteczny przepis na domową wersję. Chcesz wiedzieć, jak się robi chrzan wielkanocny? Zacznij od listy składników:  

  • chrzan- 3 korzenie (od 250 do 300 g)
  • sok z cytryny- 3 łyżki
  • wrzątek- 5 łyżek 
  • cukier- 1 płaska łyżeczka 
  • sól- pół łyżeczki 

Jak zrobić chrzan wielkanocny? Przepis krok po kroku 

Poniżej prezentujemy prosty i sprawdzony przepis, który z powodzeniem sprawdzi się nawet na ostatnią chwilę. Jak zrobić chrzan wielkanocny? Szczegóły poniżej:

  1. Zaczynamy od obrania korzeni ze skórki, 
  2. Następnie korzenie chrzanu należy dokładnie umyć
  3. W kolejnym kroku ścieramy je na tarce (można też wykorzystać blender) 
  4. Utarty chrzan przekładamy do miski i dodajemy przyprawy (sok z cytryny, cukier i sól)
  5. Następnie dodajemy wrzątek 
  6. Całość mieszamy i gotowe 
  7. Przed podaniem chrzan należy ponownie wymieszać 

Ostrą wersję chrzanu można dodatkowo złagodzić przy pomocy śmietany, startego jabłka, żurawiny, majonezu lub startych buraczków. 

Zobacz też: Ogórki małosolne z chrzanem

Więcej o:
Copyright © Agora SA