Szynka pieczona w piekarniku to wyjątkowo smaczny i zdrowy sposób na przyrządzenie mięsa wieprzowego. Pieczenie sprawia, że staje się ona krucha i miękka, a także pozbawiona nadmiaru tłuszczu. Szynkę pieczoną w piekarniku możemy wykorzystać na wiele sposobów. Może ona być klasycznym daniem obiadowym, podawanym wprost po upieczeniu. Po ostygnięciu sprawdzi się idealnie jako dodatek do pożywnych kanapek. Jej zaletą będzie to, że w 100 proc. wiemy, z czego została przygotowana, w przeciwieństwie do szynek kupowanych w sklepach.
Wiele osób, które próbuje przygotowywać pieczoną szynkę, skarży się na to, że mięso wychodzi suche, twarde i nie nadaje się do spożycia. Co zrobić, aby uniknąć takiej sytuacji? Jest kilka opcji. Przede wszystkim zapobiec temu może pieczenie w piekarniku parowym. Jest to stosunkowo nowy trend jeśli chodzi o sprzęty kuchenne, ale już ma wielu zwolenników, właśnie dzięki temu, że przygotowywane w nim mięso jest wyjątkowo soczyste i odpowiednio dopieczone.
Osoby, które nie posiadają takiego piekarnika, również mogą dać sobie radę, korzystając z przepisu na szynkę pieczoną w rękawie. Wystarczy uprzednio zamarynowaną szynkę umieścić w rękawie i dość szczelnie zamknąć z wykorzystaniem dołączonych do niego zapinek, a następnie umieścić w brytfannie, a najlepiej ceramicznym naczyniu do pieczenia i włożyć do pieca. Warto w rękawie zrobić kilka niewielkich dziurek, aby nie pękł w trakcie pieczenia. Dzięki niemu mięso będzie się piekło w podobnych warunkach, co w piekarniku parowym, a ponadto cały aromat i smak zostanie zachowany wewnątrz.
Szynka pieczona na obiad pojawia się w polskich domach często przy okazji świątecznych spotkań. Jest wtedy królową na stole, o ile zostanie dobrze przyrządzona. Oto sprawdzona receptura na domową szynkę pieczoną:
Składniki: 1-1,5 kg szynki wieprzowej, majeranek, sól, pieprz, bulion do polewania mięsa
Marynata: musztarda, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz
Przygotowanie:
Zobacz też: Pieczeń rzymska, czyli fałszywy zając. Danie smaczne i estetyczne [PRZEPISY]
Szynka pieczona w sosie chrzanowym to wielkanocny szlagier, jeśli chodzi o uroczysty obiad rodzinny. Jej przygotowanie nie jest trudne, wystarczy pamiętać o kilku zasadach.
Składniki: 1,5 kg szynki wieprzowej, chrzan tarty pół słoiczka, 3 ząbki czosnku, jogurt naturalny, sól, pieprz
Marynata: ketchup, musztarda, przyprawa do wieprzowiny, ząbek czosnku, pieprz.
Przygotowanie:
Podstawą przygotowania smacznej szynki pieczonej jest odpowiednia marynata. Sposobów na jej przygotowanie jest mnóstwo. Wystarczy zajrzeć do internetu, by przekonać się, jak wiele jest receptur na marynaty do wieprzowiny. Ta najbardziej klasyczna opiera się o przyprawy: sól, pieprz, majeranek oraz czosnek. Znajdziemy także bardziej skomplikowane przepisy. Bardzo dobrze sprawdzają się także marynaty grillowe, gdzie stosujemy m.in. przyprawę dedykowaną do grillowanego mięsa oraz miód.
Zobacz też: Jak zrobić sos tatarski? To nie takie trudne [PRZEPIS]