Jajka faszerowane łososiem na Wielkanoc: najlepsze przepisy

Jajka faszerowane łososiem to jeden z wariantów jajek, który może pojawić się na wielkanocnym stole, ale również może być doskonałą przystawką na przyjęciach.

Jajka faszerowane z łososiem: prosta i efektowna przystawka

Jajka faszerowane z łososiem to jedna z propozycji podania jajek, którą można wykorzystać przy planowaniu menu imprezowego. Idealnie sprawdzą się także jako jedna z form jaj faszerowanych serwowanych na wielkanocnym stole. Przystawka taka jest bardzo dobrą metodą na przemycenie do jadłospisu wartościowych składników odżywczych. Ryba ta dostarcza potężnej dawki kwasów omega-3 i omega-6, a także wielu witamin i minerałów. 

Łosoś jest coraz chętniej wybieraną przez nas rybą. Dobrze sprawdza się zarówno w wersji gotowanej na parze, pieczonej na grillu, jak i wędzonej (idealna do kanapek). Delikatny smak ryby idealnie komponuje się z sałatkami i różnego rodzaju farszami, np. do pierogów czy jajek. 

Jajka faszerowane łososiem i koperkiem: jak zrobić?

Święta Wielkanocne coraz bliżej, a jak wiadomo w tym czasie na stole królują jajka pod wieloma postaciami. Jeśli chcemy, aby w menu świątecznym znalazło się coś nowego i niekoniecznie tradycyjnego, dobrym wyborem mogą okazać się jajka faszerowane łososiem i koperkiem. Do ich przygotowania niezbędne są:

Składniki: 6 jajek, 100 g łososia wędzonego, pęczek świeżego koperku, jogurt naturalny gęsty, sól, pieprz

Przygotowanie: 

  1. Jajka gotujemy na twardo. Gdy przestygną obieramy ze skorupek, dzielimy na połówki i wydrążamy żółtka do miseczki.
  2. Żółtka mocno rozdrabniamy widelcem. Do masy dodajemy drobno pokrojonego łososia.
  3. Koperek myjemy i drobno szatkujemy. Dodajemy do masy z żółtek i łososia. Dodajemy dwie - trzy łyżki jogurtu naturalnego, sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie mieszamy.
  4. Gotową masą wypełniamy białka jajek i układamy na półmisku. Po wierzchu możemy posypać resztą siekanego koperku. 
Zobacz wideo Triki na szybkie obranie jajka

Jajka faszerowane łososiem i awokado: egzotycznie i smacznie

Awokado dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi i wartościom odżywczym zyskuje sobie coraz więcej fanów w naszym kraju. Doskonale smakuje samodzielnie, ale także komponuje się z innymi składnikami, np. z łososiem. A oto prosty przepis na jajka faszerowane łososiem i awokado:

Składniki: 6 jajek, 100 g łososia wędzonego, dojrzałe awokado, świeży koperek, majonez, 2 łyżki soku z cytryny, sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Jajka gotujemy na twardo. Po ostygnięciu obieramy ze skorupek, dzielimy na pół i wydrążamy żółtka do miseczki.
  2. Awokado obieramy, pozbawiamy pestki. Miąższ dodajemy do rozdrobnionych widelcem żółtek. Całość skrapiamy sokiem z cytryny (zapobiega ciemnieniu awokado).
  3. Łososia kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do pasty.
  4. Do masy dodajemy posiekany koperek, majonez i przyprawy do smaku. Dokładnie mieszamy.
  5. Gotowy farsz nakładamy do jajek, układamy na półmisku i dekorujemy siekanym koperkiem.

Jajka faszerowane łososiem pieczonym

Jeśli na obiad przygotowałaś pieczonego łososia, ale całość nie została zjedzona, wówczas warto wykorzystać pozostałe mięso do przygotowania farszu. Jajka faszerowane łososiem pieczonym można przygotować według receptur, gdzie użyty jest łosoś wędzony. Różnica będzie taka, że w smaku będą one zdecydowanie delikatniejsze, a ryba będzie ledwie wyczuwalna w farszu. 

Zobacz też: Jajka faszerowane na wielkanocny stół. Klasyki są pyszne, ale możesz czasem zaszaleć

Jajka faszerowane łososiem i serkiem: krok po kroku

Do przygotowania jajek faszerowanych łososiem i serkiem wystarczy kilka składników, które znajdziemy w każdej kuchni. W ten sposób w kilka minut można przygotować smaczną przekąskę, która zadowoli wszystkich domowników. 

Podobnie jak w powyższych przepisach wystarczy ugotować jajka na twardo, przekroić je na pół i wydrążyć żółtka. Żółtka rozdrabniamy widelcem i dodajemy do nich posiekanego łososia, kilka łyżeczek ulubionego serka (np. puszystego z dodatkiem ziół lub pieprzu), odrobinę koperku oraz 2-3 łyżki jogurtu naturalnego. Dodajemy sól i pieprz do smaku i dokładnie mieszamy, a następnie powstałą masą nadziewamy jajka. I gotowe!

Zobacz też: Jajka faszerowane na wielkanocny stół. Kilka pomysłów na prostą przekąskę [PRZEPISY]

Więcej o:
Copyright © Agora SA