Jajka faszerowane z łososiem to jedna z propozycji podania jajek, którą można wykorzystać przy planowaniu menu imprezowego. Idealnie sprawdzą się także jako jedna z form jaj faszerowanych serwowanych na wielkanocnym stole. Przystawka taka jest bardzo dobrą metodą na przemycenie do jadłospisu wartościowych składników odżywczych. Ryba ta dostarcza potężnej dawki kwasów omega-3 i omega-6, a także wielu witamin i minerałów.
Łosoś jest coraz chętniej wybieraną przez nas rybą. Dobrze sprawdza się zarówno w wersji gotowanej na parze, pieczonej na grillu, jak i wędzonej (idealna do kanapek). Delikatny smak ryby idealnie komponuje się z sałatkami i różnego rodzaju farszami, np. do pierogów czy jajek.
Święta Wielkanocne coraz bliżej, a jak wiadomo w tym czasie na stole królują jajka pod wieloma postaciami. Jeśli chcemy, aby w menu świątecznym znalazło się coś nowego i niekoniecznie tradycyjnego, dobrym wyborem mogą okazać się jajka faszerowane łososiem i koperkiem. Do ich przygotowania niezbędne są:
Składniki: 6 jajek, 100 g łososia wędzonego, pęczek świeżego koperku, jogurt naturalny gęsty, sól, pieprz
Przygotowanie:
Awokado dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi i wartościom odżywczym zyskuje sobie coraz więcej fanów w naszym kraju. Doskonale smakuje samodzielnie, ale także komponuje się z innymi składnikami, np. z łososiem. A oto prosty przepis na jajka faszerowane łososiem i awokado:
Składniki: 6 jajek, 100 g łososia wędzonego, dojrzałe awokado, świeży koperek, majonez, 2 łyżki soku z cytryny, sól, pieprz
Przygotowanie:
Jeśli na obiad przygotowałaś pieczonego łososia, ale całość nie została zjedzona, wówczas warto wykorzystać pozostałe mięso do przygotowania farszu. Jajka faszerowane łososiem pieczonym można przygotować według receptur, gdzie użyty jest łosoś wędzony. Różnica będzie taka, że w smaku będą one zdecydowanie delikatniejsze, a ryba będzie ledwie wyczuwalna w farszu.
Zobacz też: Jajka faszerowane na wielkanocny stół. Klasyki są pyszne, ale możesz czasem zaszaleć
Do przygotowania jajek faszerowanych łososiem i serkiem wystarczy kilka składników, które znajdziemy w każdej kuchni. W ten sposób w kilka minut można przygotować smaczną przekąskę, która zadowoli wszystkich domowników.
Podobnie jak w powyższych przepisach wystarczy ugotować jajka na twardo, przekroić je na pół i wydrążyć żółtka. Żółtka rozdrabniamy widelcem i dodajemy do nich posiekanego łososia, kilka łyżeczek ulubionego serka (np. puszystego z dodatkiem ziół lub pieprzu), odrobinę koperku oraz 2-3 łyżki jogurtu naturalnego. Dodajemy sól i pieprz do smaku i dokładnie mieszamy, a następnie powstałą masą nadziewamy jajka. I gotowe!
Zobacz też: Jajka faszerowane na wielkanocny stół. Kilka pomysłów na prostą przekąskę [PRZEPISY]