Ciasto jamajka: co to za ciasto i jak je przygotować?

Ciasto jamajka to wielowarstwowy wypiek, który trafi w gust nawet największych smakoszy. Zawdzięcza to doskonałemu połączeniu smaków i wilgotnej, miękkiej strukturze.

Co to za ciasto jamajka? Idealny deser na Wielkanoc

Co to jest ciasto jamajka? Ta dość dumnie brzmiąca nazwa, odnosi się do wypieku na bazie galaretki oraz masy śmietankowej i dorodnych bananów. Sekret jego wyjątkowego smaku kryje się w mocno wilgotnym cieście, które nasącza się specjalnie przygotowaną mieszanką. 

Ciasto jamajka jest stosunkowo łatwe w przygotowaniu, jednak należy pamiętać o kilku zasadach, dzięki którym będzie ono wyjątkowo smaczne:

  • składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej
  • składniki na masę śmietankową powinny być mocno schłodzone
  • banany muszą być dojrzałe, ale nie ciemniejące.

Stosując się do powyższych reguł, możemy być praktycznie pewni, że ciasto wyjdzie naprawdę smaczne. 

Sernik królewskiSernik królewski - klasyczny, kultowy, przepyszny! Przepis na sernik doskonały na co dzień i od święta

Ciasto jamajka: jak zrobić?

Ciasto jamajka jest ciastem warstwowym, tzn. że do jego złożenia potrzebne będzie przygotowanie odpowiednich warstw. Jak zrobić ciasto jamajka?

  • biszkopt: po upieczeniu należy podzielić go na dwa blaty lub upiec dwa cienkie biszkopty
  • masa śmietankowa: również należy podzielić ją na dwie porcje: pierwszą położymy na warstwę galaretki z bananami, a drugą na wierzchni biszkopt
  • galaretka + banany: po ostygnięciu i podzieleniu biszkopta, na pierwszy blat układamy banany i zalewamy całość tężejącą galaretką; odstawiamy do stężenia. 

Ciasto jamajka: krok po kroku. Lista składników

Przepis krok po kroku na ciasto jamajka jest stosunkowo długi. Przygotowując się do wykonania wypieku, należy przyszykować wszystkie składniki. Jest to ciasto dość wymagające, a lista potrzebnych produktów jest dość spora, dlatego koniecznie należy upewnić się, że nim przystąpimy do wykonania, będziemy mieć je wszystkie pod ręką.

Ciasto:

  • 6 jajek rozmiar L
  • szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Galaretka:

  • 2 galaretki o smaku cytrynowym
  • gorąca woda (nieco mniej niż w opisie przygotowania na opakowaniu)
  • 5-6 dojrzałych bananów

Masa śmietankowa:

  • 0,5 l śmietanki 30%
  • 250 serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru

Poncz:

  • sok z jednej cytryny
  • 6 łyżek wody
  • 200 g dżemu z czarnych porzeczek

Dodatkowo:

  • czekolada mleczna (1-2 tabliczki)

Sernik z amarettoJak upiec sernik? Ma być pyszny, piękny i równy

Ciasto jamajka: przepis

Ciasto jamajka nie jest skomplikowane pod względem wykonania, jednak wymaga od nas cierpliwości i czasu. Dlatego jego wykonanie zaplanujmy co najmniej dzień przed podaniem, tak aby mogło ono wystarczająco stężeć w lodówce. Oto przepis na ciasto jamajka:

  1. Pierwszym krokiem jest przygotowanie ciemnego biszkoptu. Całe jajka wbijamy do misy miksera i ubijamy aż powstanie puszysta masa. Stopniowo dodajemy cukier.
  2. Mąkę pszenną, skrobię i proszek do pieczenia przesiewamy przez sito i następnie stopniowo dodajemy do masy. Mieszamy powoli i delikatnie drewnianą łyżką. 
  3. Gotowe ciasto wlewamy do formy prostokątnej i wkładamy do nagrzanego na 180°C piekarnika. Pieczemy około 25-30 minut, do suchego patyczka. 
  4. Po wyjęciu upuszczamy formę na blat z wysokości 30 cm, aby zapobiec opadaniu biszkopta. Studzimy ciasto. Gdy będzie zimne, dzielimy na dwa blaty.
  5. Mieszamy sok z cytryny z wodą i nasączamy nim spodnią część biszkopta. Następnie smarujemy ją dżemem porzeczkowym.
  6. Przygotowujemy galaretkę według opisu na opakowaniu, zmniejszając ilość wody. Wstawiamy do lodówki.
  7. Banany obieramy ze skórki i kroimy na pół na całej długości. Powstałe półksiężyce układamy jeden przy drugim na posmarowanym biszkopcie. Następnie zalewamy tężejącą galaretką. Całość wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby galaretka dobrze stężała.
  8. Składniki na masę śmietankową ubijamy mikserem do momentu uzyskania gładkiej masy. Połowę wykładamy na stężałej galaretce. Przykrywamy drugim blatem biszkoptu, nasączamy go ponczem i ponownie smarujemy pozostałą częścią masy. 
  9. Wierzch dekorujemy startą czekoladą. 
  10. Całość wkładamy na kilka godzin do lodówki, aby całość dobrze się związała. 

Zobacz też: Mazurek na Wielkanoc - jak go przygotować, by był doskonały? Porady i przepisy

Zobacz wideo Mazurek migdałowy z budyniem i kajmakiem