Co to za ciasto jamajka? Idealny deser na Wielkanoc
Co to jest ciasto jamajka? Ta dość dumnie brzmiąca nazwa, odnosi się do wypieku na bazie galaretki oraz masy śmietankowej i dorodnych bananów. Sekret jego wyjątkowego smaku kryje się w mocno wilgotnym cieście, które nasącza się specjalnie przygotowaną mieszanką.
Ciasto jamajka jest stosunkowo łatwe w przygotowaniu, jednak należy pamiętać o kilku zasadach, dzięki którym będzie ono wyjątkowo smaczne:
- składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej
- składniki na masę śmietankową powinny być mocno schłodzone
- banany muszą być dojrzałe, ale nie ciemniejące.
Stosując się do powyższych reguł, możemy być praktycznie pewni, że ciasto wyjdzie naprawdę smaczne.
Ciasto jamajka: jak zrobić?
Ciasto jamajka jest ciastem warstwowym, tzn. że do jego złożenia potrzebne będzie przygotowanie odpowiednich warstw. Jak zrobić ciasto jamajka?
- biszkopt: po upieczeniu należy podzielić go na dwa blaty lub upiec dwa cienkie biszkopty
- masa śmietankowa: również należy podzielić ją na dwie porcje: pierwszą położymy na warstwę galaretki z bananami, a drugą na wierzchni biszkopt
- galaretka + banany: po ostygnięciu i podzieleniu biszkopta, na pierwszy blat układamy banany i zalewamy całość tężejącą galaretką; odstawiamy do stężenia.
Ciasto jamajka: krok po kroku. Lista składników
Przepis krok po kroku na ciasto jamajka jest stosunkowo długi. Przygotowując się do wykonania wypieku, należy przyszykować wszystkie składniki. Jest to ciasto dość wymagające, a lista potrzebnych produktów jest dość spora, dlatego koniecznie należy upewnić się, że nim przystąpimy do wykonania, będziemy mieć je wszystkie pod ręką.
Ciasto:
- 6 jajek rozmiar L
- szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- łyżeczka proszku do pieczenia
Galaretka:
- 2 galaretki o smaku cytrynowym
- gorąca woda (nieco mniej niż w opisie przygotowania na opakowaniu)
- 5-6 dojrzałych bananów
Masa śmietankowa:
- 0,5 l śmietanki 30%
- 250 serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
Poncz:
- sok z jednej cytryny
- 6 łyżek wody
- 200 g dżemu z czarnych porzeczek
Dodatkowo:
- czekolada mleczna (1-2 tabliczki)
Ciasto jamajka: przepis
Ciasto jamajka nie jest skomplikowane pod względem wykonania, jednak wymaga od nas cierpliwości i czasu. Dlatego jego wykonanie zaplanujmy co najmniej dzień przed podaniem, tak aby mogło ono wystarczająco stężeć w lodówce. Oto przepis na ciasto jamajka:
- Pierwszym krokiem jest przygotowanie ciemnego biszkoptu. Całe jajka wbijamy do misy miksera i ubijamy aż powstanie puszysta masa. Stopniowo dodajemy cukier.
- Mąkę pszenną, skrobię i proszek do pieczenia przesiewamy przez sito i następnie stopniowo dodajemy do masy. Mieszamy powoli i delikatnie drewnianą łyżką.
- Gotowe ciasto wlewamy do formy prostokątnej i wkładamy do nagrzanego na 180°C piekarnika. Pieczemy około 25-30 minut, do suchego patyczka.
- Po wyjęciu upuszczamy formę na blat z wysokości 30 cm, aby zapobiec opadaniu biszkopta. Studzimy ciasto. Gdy będzie zimne, dzielimy na dwa blaty.
- Mieszamy sok z cytryny z wodą i nasączamy nim spodnią część biszkopta. Następnie smarujemy ją dżemem porzeczkowym.
- Przygotowujemy galaretkę według opisu na opakowaniu, zmniejszając ilość wody. Wstawiamy do lodówki.
- Banany obieramy ze skórki i kroimy na pół na całej długości. Powstałe półksiężyce układamy jeden przy drugim na posmarowanym biszkopcie. Następnie zalewamy tężejącą galaretką. Całość wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby galaretka dobrze stężała.
- Składniki na masę śmietankową ubijamy mikserem do momentu uzyskania gładkiej masy. Połowę wykładamy na stężałej galaretce. Przykrywamy drugim blatem biszkoptu, nasączamy go ponczem i ponownie smarujemy pozostałą częścią masy.
- Wierzch dekorujemy startą czekoladą.
- Całość wkładamy na kilka godzin do lodówki, aby całość dobrze się związała.
Zobacz też: Mazurek na Wielkanoc - jak go przygotować, by był doskonały? Porady i przepisy
Zobacz wideo Mazurek migdałowy z budyniem i kajmakiem