Ciasto królewicz to dość popularny wypiek, który większość z nas pamięta ze swojego dzieciństwa. Czasem nazywane jest ono także królewcem, czasem różni się nieco wykonaniem, jednak podstawą zawsze jest idealnie wyrośnięty, puszysty i nasączony biszkopt oraz gładka masa budyniowa.
Przepis na ciasto królewicz charakteryzuje prostota wykonania, ale także to, że jest to ciasto podzielne (zazwyczaj wykonujemy je z wykorzystaniem dużej blachy, co skutkuje dużą ilość porcji), do którego możemy przemycić ulubione dodatki, np. orzechy czy słodki dżem.
Ciasto królewicz można przygotować na wiele różnych sposobów. Jednym z nich jest wykorzystanie miodowego ciasta, które nada wypiekowi wyjątkowego posmaku. Warto jednak pamiętać, że ciasto królewicz a'la miodownik wymaga czasu, aby zmiękło i nabrało wyjątkowych walorów smakowych. Proces ten przyspiesza nieco przekładanie blatów gorącą masą budyniową.
Jak przygotować ciasto miodowe do królewicza?
Potrzebne będzie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Można to zrobić ręcznie lub z użyciem robota planetarnego. Powstałe ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować i piec w temperaturze 180°C przez około 20 minut.
Zobacz też: Wielkanocne babki według gwiazd kulinariów. Przepisy m.in. na wilgotną babę morelową lub z czerwonym winem
Jak już wspomniano wyżej ciasto królewicz w dużej blaszce, jest idealne do podzielenia na wiele porcji. Dlatego też królewicz będzie dobrym wyborem jeśli przygotowujemy np. poczęstunek imieninowy do pracy lub ciasto na zabawę karnawałową do przedszkola, lub szkoły. Większość dostępnych przepisów na ciasto królewicz jest dobrana do blachy o wymiarach 24x38 cm, czyli dużej blachy prostokątnej.
Ciasto królewicz z orzechami bardzo dobrze sprawdzi się także na świątecznym stole. Jego przygotowanie nie wymaga skomplikowanych czynności i powinien poradzić sobie z nimi nawet początkujący cukiernik.
Składniki:
Przygotowanie:
Jeśli chcemy nadać wyjątkowego smaku naszemu ciastu, wówczas możemy je urozmaicić ulubionymi dodatkami. Ciasto królewicz z dżemem zyska kwaskowaty posmak, dzięki czemu zyska na wyrazistości. Możemy do tego zastosować dowolny dżem lub konfiturę. Trafnym wyborem wydaje się być dżem porzeczkowy, który należy nałożyć cienką warstwą na biszkopt przed nałożeniem budyniu.
Zobacz też: Jak upiec sernik? Ma być pyszny, piękny i równy