Żurek a barszcz biały. Czy znasz różnicę?

Żurek i barszcz biały to bardzo podobne dania po względem wizualnym, jednak nawet kuchenny laik rozpozna każdą z tych zup po smaku. Sprawdź, czym różni się żurek wielkanocny od białego barszczu.

Jaka jest różnica między żurkiem a barszczem białym- sekretny składnik

Barszcz biały i żurek to nazwy często stosowane wymiennie. Tymczasem zarówno barszcz jak i żurek, co prawda wyglądają bardzo podobnie, ale różnią się metodą przygotowania, która wpływa na smak. Podczas gdy żurek przygotowuje się na bazie zakwasu żytniego, barszcz biały robi się na zakwasie pszennym. Wiemy już, jaka jest różnica między żurkiem a barszczem białym w zakresie bazy, ale czy te dwie tradycyjne zupy różnią się czymś jeszcze? 

Żurek i barszcz biały: różnica. Co zamiast zakwasu?

Barszcz biały tradycyjnie przygotowuje się na zakwasie z mąki pszennej, którą z powodzeniem można zastąpić po prostu kwaśnym mlekiem lub kapustą kiszoną. Tymczasem żurek gotujemy głównie na zakwasie z mąki żytniej. Różnica między żurkiem a barszczem białym jest też taka, że ten pierwszy stosuje się w formie tak zwanej zalewy do innych pokarmów: jajek, kiełbasy czy twarogu. 

Zobacz też: Biała kiełbasa na Wielkanoc - pieczona, gotowana lub smażona. Jak zrobić białą kiełbasę na Wielkanoc?

Barszcz biały a żurek- metoda gotowania 

Poniżej prezentujemy różnice między barszczem białym a żurkiem w przygotowaniu i dodatkach: 

  • Żurek gotujemy na wywarze z kiełbasy białej lub na wędzonce, może to być zarówno boczek, jak i żeberka.
  • Barszcz biały gotujemy na bazie mleka, zakwasu i grzybów.

W żurku staropolskim także występują grzyby, ale raczej w formie suszonego dodatku, a nie bazy. W żurku nie spotyka się też całej włoszczyzny, przeważnie tylko posiekaną marchewkę i zieloną pietruszkę. W barszczu pływa zdecydowanie więcej warzyw. Wiemy już, jakie są różnice między barszczem białym a żurkiem, czas na lekcję przygotowania zakwasu. 

Zobacz wideo Prosty żurek w chlebie. Kwaśny jak lubisz

Co to jest żurek i jak przygotować zakwas żytni? 

Co to jest żurek i jak go przygotować? Żurek to zupa, do której przyrządzenia będzie nam potrzebny zakwas żytni. Do wykonania zakwasu żytniego potrzebujemy:

  • szklanka mąki żytniej (razowej),
  • pół litra wody wcześniej przegotowanej o temperaturze pokojowej
  • garść przypraw: ziele angielskie, czosnek i liście laurowe. 

Zakwas żytni krok po kroku: 

  1. Mąkę przesypujemy do czystego słoja i zalewamy ją wodą.
  2. Dokładnie mieszamy i dodajemy przyprawy.  
  3. Następnie przykrywamy słój gazą. 
  4. Czekamy trzy dni, przez ten czas raz dziennie mieszamy zakwas. 
  5. Po upływie około pięciu dni zakwas powinien być gotowy. 
  6. W lodówce można go trzymać przez okrągłe dziesięć dni. 

Co to jest barszcz biały i jak przygotować zakwas pszenny? 

Co to jest barszcz biały i jak go przygotować? Bazą tej zupy jest zakwas pszenny. Jak go zrobić? Zasady są dokładnie takie same jak powyżej, tylko do przygotowania zakwasu na barszcz biały używamy mąki pszennej.

Którą zupę wybrać? Wszystko zależy od oczekiwanego smaku, żurek jest bardziej cierpki i konkretny, barszcz to zdecydowania bardziej delikatna opcja. Planując zupę wielkanocną, można kierować się też pogodą za oknem. Na przymrozki idealny będzie żurek, przy bardzo słonecznej pogodzie, gdy nie potrzebujemy ostrych, rozgrzewających smaków lepiej sprawdzi się barszcz. Ostatnia opcja jest też lepiej tolerowana przez dzieci. 

Zobacz też: Zawsze kupujesz majonez? A może w te święta przygotujesz własny? Mamy kilka przepisów

Więcej o:
Copyright © Agora SA