Aby wzmocnić smak cytrynowych ciast i kremów, oprócz soku dodaje się do nich startą skórkę z cytryny. Takie aromatyczne przysmaki są wtedy naprawdę wspaniałe! Dziś mamy dla was kilka innych pomysłów na zastosowanie skórki cytrynowej. Sprawdźcie je i następnym razem, gdy będziecie używać cytryny do herbaty, nie zapomnijcie zachować skórek.
Na chwilę zostaniemy jeszcze przy temacie gotowania. Być może mieliście okazję jeść pyszne dania wytrawne wzbogacone aromatem cytryny. Do ich przyrządzenia na pewno przyda się wam oliwa aromatyzowana cytryną oraz pieprz.
Aby przygotować oliwę cytrynową, potrzebujecie niedużej butelki świeżej, dobrej oliwy. Skórkę z cytryny ścieramy na tarce o małych oczkach i wsypujemy do oliwy, odstawiamy na dwa tygodnie. Po tym czasie filtrujemy ją i cieszymy się jej wspaniałym aromatem.
Do przygotowania pieprzu musimy najpierw skórkę z cytryny wysuszyć. Najlepiej pokroić ją na niewielkie kawałki, a potem suszyć na słońcu lub, w sezonie grzewczym, na kaloryferze. Po zasuszeniu wrzucamy do młynka do kawy lub blendera: 3 łyżki ziarnistego pieprzu (kilkanaście ziarenek), 3 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżkę suszonej skórki z cytryny, łyżeczkę ziaren kolendry i szczyptę chilli. Wszystko mielimy dość drobno, ale z widocznymi kawałeczkami przypraw.
Dobrze wysuszone kawałki skórki cytrynowej zadziałają jak podpałka podczas rozpalania ogniska lub grilla.
Zostańmy jeszcze w kuchni. Myjecie mikrofalówkę regularnie, ale wciąż nie udało się wam usunąć z niej przykrego zapachu? Umieśćcie na talerzu skórki od cytryny, włączcie pełną moc i podgrzewajcie przez 4-5 minut. Następnie usuńcie skórki oraz wytrzyjcie wnętrze kuchenki z pary. Będzie odświeżona i dobrze wyczyszczona.
Skórką z cytryny można także przecierać powierzchnie i przedmioty ze stali nierdzewnej - dzięki temu odzyskają blask. Jeśli zaś słoik z kawałkami skórki z cytryny zalejecie octem i odstawicie na dwa tygodnie, uzyskacie pięknie pachnący naturalny sprej do czyszczenia powierzchni. Przelejcie go tylko do butelki ze spryskiwaczem i gotowe.
Jeśli przypalił wam się garnek lub macie naczynia zabrudzone kawą lub z wodnymi zaciekami, umieśćcie w nich skórki i sporą ilość soli, a potem zalejcie wodą i odstawcie na jakiś czas. Potem wystarczy wylać zawartość i przetrzeć gąbką - naczynia będą jak nowe.
Aby pozbyć się przykrych zapachów w domu i wypełnić go przyjemnym aromatem, rozłóżcie w różnych miejscach skórki z cytryny. Sposób ten zadziała także na buty - jeśli włożycie skórki do środka, pochłoną one przykre zapachy.
Jeśli macie w domu koty i kwiaty, przetrzyjcie liście roślin skórką lub spryskajcie wodą z cytryną. Koty nie przepadają za tym zapachem (ale jest on dla nich nieszkodliwy), zniechęci je on do podgryzania roślinek.
Uwaga: Skórka cytrynowa jest zwykle woskowana środkami grzybobójczymi, mającymi powtrzymać pleśnienie. Do przygotowywania różnych domowych środków oraz (zwłaszcza!) aromatycznych przypraw należy użyć niewoskowanych cytryn (najlepiej ekologicznych).