Brownie z fasoli na Wielkanoc: sprawdzona receptura [przepis]
Co to jest brownie z fasoli?
Zastanawiasz się, co to jest brownie z fasoli? To zupełnie nowe spojrzenie na ten rodzaj wypieku. Klasyczne brownie jest ciastem na bazie czekolady, cukru, mąki, jajek i masła. Swoją nazwę zawdzięcza wyjątkowo ciemnemu kolorowi, który jest efektem zastosowania ciemnej, gorzkiej czekolady.
Z kolei brownie z fasoli nie zawiera w sobie ani grama czekolady oraz mąki. Dlatego też jest polecane dla osób, które lubią słodkie przekąski, ale znajdują się na diecie. Na brownie z fasoli śmiało pozwolić mogą sobie cukrzycy czy osoby cierpiące na insulinooporność, a także te, które ograniczają spożycie glutenu.
Ciasto brownie z fasoli krok po kroku
Przygotowanie ciasta na brownie z fasoli, gdy posiadamy instrukcję krok po kroku, jest wyjątkowo proste i niewymagające specjalnych składników ani sprzętów. Większość potrzebnych produktów każdy z nas znajdzie na półkach spiżarni. Następnym krokiem jest połączenie ich - z pomocą miksera lub blendera - na jednolitą masę. Brownie z fasoli należy następnie umieścić w formie do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Pieczenie trwa około 40-50 minut.
Ważne jest to, że po upieczeniu ciasto brownie z fasoli może być nieco płynne. Dlatego w jego przypadku konieczne jest schłodzenie go w lodówce przez co najmniej kilka godzin. Po wyjęciu będzie ono zwarte, wilgotne i nie będzie się rozchodzić.
Co do brownie z fasoli - lista składników
Co jest potrzebne do przygotowania brownie z fasoli? Lista produktów jest wyjątkowo krótka. Znajdują się na niej:
- puszka czerwonej fasoli
- 5 dużych jajek
- kostka masła
- 4 łyżki ciemnego kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- słodziwo (może być ksylitol ok. pół szklanki, ale równie dobrze sprawdzi się rozdrobniony banan).
Podane składniki wystarczą na przygotowanie brownie w formie kwadratowej o wymiarach 25x25. W zależności od upodobań nasze brownie można wzbogacić o siekane orzechy lub polewę czekoladową.
Jak zrobić brownie z fasoli?
Jak zrobić pyszne brownie z fasoli? Aby cieszyć się smakiem wyjątkowo czekoladowego brownie z fasoli, należy wykonać następujące czynności:
- Fasolę wyjmujemy z puszki na sito i dokładnie płuczemy. Odsączoną umieszczamy w misie.
- Dodajemy do niej kakao, proszek do pieczenia, słodziwo.
- Masło roztapiamy w garnku i zostawiamy do ostudzenia. Gdy będzie zimne, dodajemy do pozostałych składników.
- W misie ubijamy na gładką masę całe jajka. Cały czas ubijając, dodajemy stopniowo fasolowo-kakaową masę.
- Gdy całość się połączy, kończymy miksowanie i przekładamy masę do formy.
- Pieczemy około 40-50 minut w rozgrzanym do 180°C piekarniku.
- Po wyjęciu z pieca pozwalamy ostygnąć formie, a następnie wkładamy ciasto do lodówki na kilka godzin.
Zobacz też: Sernik królewski - klasyczny, kultowy, przepyszny! Przepis na sernik doskonały na co dzień i od święta
-
Szyba od piekarnika - nie do doczyszczenia? Błąd. Jeden trik ułatwi zadanie
-
W ząbku czosnku pojawiły się zielone kiełki. Czy można go zjeść? Zdania są podzielone
-
Lagun nie taki straszny, jak go malują. Wystarczy mały skok w bok
-
Obierasz kiwi? Okazuje się, że być może od lat robisz to całkiem niepotrzebnie
-
Opakowanie po lodach za kilka tysięcy złotych? Produkt reklamowany przez youtuberów hitem sprzedaży
- Ser halloumi - jak smakuje majówka w klimacie greckiej kuchni?
- Grill na balkon: na jaki rodzaj urządzenia najlepiej się zdecydować?
- Grillowana cukinia- sprawdź lekkie propozycje na majówkę
- Grillowany bakłażan w domu i w ogrodzie. Jak go przygotować?
- Jeśli spałeś na lekcjach przyrody, nie masz szans. Wiesz, gdzie rosną te rośliny?