Zastanawiasz się, co to jest brownie z fasoli? To zupełnie nowe spojrzenie na ten rodzaj wypieku. Klasyczne brownie jest ciastem na bazie czekolady, cukru, mąki, jajek i masła. Swoją nazwę zawdzięcza wyjątkowo ciemnemu kolorowi, który jest efektem zastosowania ciemnej, gorzkiej czekolady.
Z kolei brownie z fasoli nie zawiera w sobie ani grama czekolady oraz mąki. Dlatego też jest polecane dla osób, które lubią słodkie przekąski, ale znajdują się na diecie. Na brownie z fasoli śmiało pozwolić mogą sobie cukrzycy czy osoby cierpiące na insulinooporność, a także te, które ograniczają spożycie glutenu.
Przygotowanie ciasta na brownie z fasoli, gdy posiadamy instrukcję krok po kroku, jest wyjątkowo proste i niewymagające specjalnych składników ani sprzętów. Większość potrzebnych produktów każdy z nas znajdzie na półkach spiżarni. Następnym krokiem jest połączenie ich - z pomocą miksera lub blendera - na jednolitą masę. Brownie z fasoli należy następnie umieścić w formie do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Pieczenie trwa około 40-50 minut.
Ważne jest to, że po upieczeniu ciasto brownie z fasoli może być nieco płynne. Dlatego w jego przypadku konieczne jest schłodzenie go w lodówce przez co najmniej kilka godzin. Po wyjęciu będzie ono zwarte, wilgotne i nie będzie się rozchodzić.
Co jest potrzebne do przygotowania brownie z fasoli? Lista produktów jest wyjątkowo krótka. Znajdują się na niej:
Podane składniki wystarczą na przygotowanie brownie w formie kwadratowej o wymiarach 25x25. W zależności od upodobań nasze brownie można wzbogacić o siekane orzechy lub polewę czekoladową.
Jak zrobić pyszne brownie z fasoli? Aby cieszyć się smakiem wyjątkowo czekoladowego brownie z fasoli, należy wykonać następujące czynności:
Zobacz też: Sernik królewski - klasyczny, kultowy, przepyszny! Przepis na sernik doskonały na co dzień i od święta