• Link został skopiowany

Brownie z fasoli na Wielkanoc: sprawdzona receptura [przepis]

Brownie z fasoli na Wielkanoc? Nie, to nie żart. Poznaj sprawdzone sposoby na przygotowanie nietypowego brownie w sam raz dla osób na diecie.
Brownie z fasoli - jak przygotować? Zdjęcie ilustracyjne
Nataliya Arzamasova/shutterstock.com

Co to jest brownie z fasoli?

Zastanawiasz się, co to jest brownie z fasoli? To zupełnie nowe spojrzenie na ten rodzaj wypieku. Klasyczne brownie jest ciastem na bazie czekolady, cukru, mąki, jajek i masła. Swoją nazwę zawdzięcza wyjątkowo ciemnemu kolorowi, który jest efektem zastosowania ciemnej, gorzkiej czekolady.

Z kolei brownie z fasoli nie zawiera w sobie ani grama czekolady oraz mąki. Dlatego też jest polecane dla osób, które lubią słodkie przekąski, ale znajdują się na diecie. Na brownie z fasoli śmiało pozwolić mogą sobie cukrzycy czy osoby cierpiące na insulinooporność, a także te, które ograniczają spożycie glutenu. 

Ciasto brownie z fasoli krok po kroku

Przygotowanie ciasta na brownie z fasoli, gdy posiadamy instrukcję krok po kroku, jest wyjątkowo proste i niewymagające specjalnych składników ani sprzętów. Większość potrzebnych produktów każdy z nas znajdzie na półkach spiżarni. Następnym krokiem jest połączenie ich - z pomocą miksera lub blendera - na jednolitą masę. Brownie z fasoli należy następnie umieścić w formie do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Pieczenie trwa około 40-50 minut. 

Ważne jest to, że po upieczeniu ciasto brownie z fasoli może być nieco płynne. Dlatego w jego przypadku konieczne jest schłodzenie go w lodówce przez co najmniej kilka godzin. Po wyjęciu będzie ono zwarte, wilgotne i nie będzie się rozchodzić. 

Zobacz wideo Zdrowe brownie bez mąki i cukru. A jakie pyszne!

Co do brownie z fasoli - lista składników

Co jest potrzebne do przygotowania brownie z fasoli? Lista produktów jest wyjątkowo krótka. Znajdują się na niej:

  • puszka czerwonej fasoli
  • 5 dużych jajek
  • kostka masła
  • 4 łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • słodziwo (może być ksylitol ok. pół szklanki, ale równie dobrze sprawdzi się rozdrobniony banan).

Podane składniki wystarczą na przygotowanie brownie w formie kwadratowej o wymiarach 25x25. W zależności od upodobań nasze brownie można wzbogacić o siekane orzechy lub polewę czekoladową. 

Jak zrobić brownie z fasoli?

Jak zrobić pyszne brownie z fasoli? Aby cieszyć się smakiem wyjątkowo czekoladowego brownie z fasoli, należy wykonać następujące czynności:

  1. Fasolę wyjmujemy z puszki na sito i dokładnie płuczemy. Odsączoną umieszczamy w misie.
  2. Dodajemy do niej kakao, proszek do pieczenia, słodziwo.
  3. Masło roztapiamy w garnku i zostawiamy do ostudzenia. Gdy będzie zimne, dodajemy do pozostałych składników.
  4. W misie ubijamy na gładką masę całe jajka. Cały czas ubijając, dodajemy stopniowo fasolowo-kakaową masę.
  5. Gdy całość się połączy, kończymy miksowanie i przekładamy masę do formy.
  6. Pieczemy około 40-50 minut w rozgrzanym do 180°C piekarniku. 
  7. Po wyjęciu z pieca pozwalamy ostygnąć formie, a następnie wkładamy ciasto do lodówki na kilka godzin. 

Zobacz też: Sernik królewski - klasyczny, kultowy, przepyszny! Przepis na sernik doskonały na co dzień i od święta

Więcej o: