Ciasto snickers bez pieczenia. Najlepsze przepisy na domowego snickersa na Wielkanoc

Ciasto snickers bez pieczenia to jedno z najszybszych do wykonania i najsmaczniejszych ciast, które większość z nas miała okazję spróbować. Oto sprawdzone przepisy.

Ciasto snickers: wiele wersji i rodzajów

Ciasto snickers to bardzo popularny słodki przysmak. Swoją nazwą odwołuje się do popularnego batona, który słynie z bardzo słodkiego, karmelowego smaku. I takie jest również ciasto przygotowywane na jego wzór. Jeśli zajrzymy do książek kucharskich lub internetu zauważymy jednak, że jest mnóstwo różnych receptur na jego przygotowanie. Począwszy od tych niewymagających pieczenia, aż po takie z różnymi smakowitymi wkładkami, np. z dodatkiem kokosów czy orzechów. 

Bez względu na to, na którą opcję się zdecydujemy, należy pamiętać, że ciasto snickers jest bardzo smaczne, ale jednocześnie mocno kaloryczne, dlatego też należy je sobie serwować małymi porcjami. 

Mazurek wielkanocny to nieodłączny element wielkanocnego świętowania.Kiedy jest Wielkanoc 2021? Sprawdźcie datę tegorocznych świąt

Co to jest ciasto snickers? Wersja z użyciem piekarnika

Co to jest ciasto snickers? To wyjątkowo sycący deser. Do jego przygotowania potrzebna jest spora ilość składników, dlatego warto wcześniej przygotować listę i wybrać się na zakupy, aby niczego nam nie zabrakło w trakcie przygotowywania.

Składniki:

  • Ciasto: 0,5 kg mąki pszennej, kostka masła, szklanka drobnego cukru do wypieków, 4 duże jajka, 2 łyżki płynnego miodu, łyżeczka sody oczyszczonej
  • Masa budyniowa: 0,5 l mleka, 0,5 szklanki cukru, cukier waniliowy, 4 łyżki mąki pszennej, 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Dodatkowo: puszka masy kajmakowej, puszka orzechów ziemnych

Przygotowanie:

  1. Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiać do miski. Dodać pokrojone na mniejsze cząstki masło, całe jajka oraz pozostałe składniki. Energicznie zagnieść ciasto - można skorzystać z pomocy robota. Gdy będzie gotowe podzielić na trzy równe części. Każdą z nich rozwałkować i włożyć do kwadratowej formy. Piec w rozgrzanym na 180°C piekarniku przez około 15-20 minut.
  2. Przygotowujemy masę budyniową. Do szklanki odlewamy trochę mleka. Rozpuszczamy w nim mąki. Pozostałą część mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy mleko zagotuje się, wlewamy małym strumykiem mąki rozpuszczone w mleku. Cały czas mieszamy. Zdejmujemy z palnika, gdy budyń zgęstnieje.
  3. Przełożenie. Gorący budyń nałożyć na pierwszą część przestudzonego ciasta. Przykryć drugim plackiem. Posmarować połową masy kajmakowej. Przykryć kolejnym plackiem. Wierzch posmarować resztą kajmaku i posypać po wierzchu drobno posiekanymi orzeszkami ziemnymi.
  4. Całość wstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby ciasto ładnie się związało. 
Zobacz wideo Mazurek migdałowy z budyniem i kajmakiem

Jak zrobić ciasto snickers bez pieczenia?

Ciasto snickers można także wykonać bez pieczenia. Jak to zrobić? W internecie znajdziemy mnóstwo inspiracji na to jak obejść proces pieczenia blatów niezbędnych do stworzenia kolejnych warstw ciasta. Sprawdzą się w tej roli doskonale herbatniki lub słone krakersy. Możliwości jest co najmniej kilka. Poniżej znajdziesz recepturę na ciasto snickers bez pieczenia.

Sernik z amarettoJak upiec sernik? Ma być pyszny, piękny i równy

Ciasto snickers: krok po kroku

Ciasto snickers bez pieczenia krok po kroku:

Składniki:

  • 2 opakowania krakersów słonych,
  • puszka masy kajmakowej,
  • litr mleka,
  • 4 łyżki mąki pszennej, 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru,
  • jajko,
  • kostka masła,
  • pół szklanki cukru, 
  • opakowanie cukru wanilinowego,
  • puszka orzeszków ziemnych

Przygotowanie:

  1. Wykonanie masy budyniowej. Z przygotowanego mleka odlać szklankę. Do mniejszej części płynu wsypać mąkę pszenną i ziemniaczaną, budynie, cukier waniliowy i wbić jajko. Wszystko dokładnie mieszać, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Resztę mleka zagotować z cukrem i masłem. Kiedy zacznie wrzeć powoli wlać mleko z mąkami i resztą składników. Cały czas mieszać, aż budyń zgęstnieje. Odstawić z palnika i przestudzić. 
  2. Kwadratową formę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie układać krakersy. 1/3 budyniu rozsmarować na ich powierzchni. Ułożyć kolejną warstwę krakersów, a na nich 3/4 masy kajmakowej. Znów ułożyć krakersy. Rozsmarować budyń, potem krakersy. Na wierzchu rozsmarować resztę masy kajmakowej i posypać siekanymi orzeszkami.
  3. Całość odstawić do lodówki na kilka godzin. 

Zobacz też: Sernik królewski - klasyczny, kultowy, przepyszny! Przepis na sernik doskonały na co dzień i od święta