Majonez na Wielkanoc- sprawdź, dlaczego domowy smakuje najlepiej

Majonez zrobiony samodzielnie smakuje najlepiej. Chcesz, aby ta Wielkanoc była wyjątkowa? Zarezerwuj sobie trochę czasu i stwórz autorskie menu, które przypadnie do gustu Twoim gościom. Domowy majonez doda smaku każdej potrawie.

Majonez wielkanocny- must have na świątecznym stole 

Zgodnie z tradycją polskie dania na Wielkanoc mają być po prostu smaczne. W święta serwujemy głównie jaja, sałatki jarzynowe, mięso oraz żurek. Do tej listy warto dodać majonez wielkanocny, bez którego nie można mówić o świątecznych smakach. Jak zrobić domowy majonez i czy jest to trudne? W dalszej części artykułu znajdziesz gotowy przepis na majonez na Wielkanoc

Sałatki z jajkamiSałatki z jajkami - w sam raz na święta. Mamy kilka inspiracji [PRZEPISY]

Majonez domowej roboty- lista zakupów 

Zanim przejdziemy do sedna, najpierw trzeba wybrać się na zakupy po wszystkie składniki na majonez domowej roboty. Zamiast robić długie listy, można po prostu zrobić zdjęcie kilku punktom poniżej. 

  • Jajko- 1 sztuka 
  • Przyprawy- sól i pieprz (najlepiej świeżo zmielony) 
  • Musztarda- 1 mała łyżeczka 
  • Ocet winny- 1 mała łyżeczka 
  • Olej roślinny (na przykład słonecznikowy) - 350 ml 

Jak zrobić majonez? Instrukcja krok po kroku 

Jak zrobić majonez? Nie jest to trudne zadanie, ale warto odpowiednio wcześniej zarezerwować sobie chwilę wolnego czasu i wszystkie problemy, które ostatnio zaprzątają nam głowę zostawić za drzwiami. W kuchni możesz być tylko Ty i majonez na Wielkanoc. Poniżej prezentujemy przepis na domowy majonez.

Zobacz wideo 4 sposoby na domowy majonez

Domowy majonez: Sposób nr 1 

Przed konkretną pracą należy wcześniej przygotować grunt pod domowy majonez, w przeciwnym razie jego smak nie będzie wyjątkowy. Szczegóły poniżej: 

  1. Jajko w skorupce polej wrzątkiem, następnie przełóż do ciepłej wody. 
  2. W kolejnym kroku jajko wbij do długiego i wąskiego pojemniczka i dodaj przyprawy oraz ocet. 
  3. Mieszaj mikserem i stopniowo dodawaj olej.
  4. Masę ubijamy do momentu, aż stanie się gęsta i puszysta. Kolor powinien być jasny. 

Śniadanie wielkanocne najczęściej przyjmuje tradycyjną formę. Zdjęcie ilustracyjne, Africa Studio/shutterstock.comKiedy jemy śniadanie wielkanocne? Co na nie podać?

Majonez na Wielkanoc: Sposób nr 2 

Majonez na Wielkanoc można też zrobić inaczej na bazie tych samych produktów. Szczegóły poniżej. 

  1. Jajko wbijamy do wysokiego naczynia blendera 
  2. Dodajemy 1 szklankę oleju, łyżeczkę musztardy, przyprawy i łyżeczkę cukru
  3. Następnie miksujemy na wysokich obrotach przez około 2 minuty 
  4. Następnie stopniowo podnosimy stopę blendera do góry i dalej miksujemy, aż masa stanie się jasna i puszysta. 

Zobacz też: Jajka faszerowane na wielkanocny stół. Kilka pomysłów na prostą przekąskę [PRZEPISY]

Więcej o: