W Polsce w piątki na stołach króluje zwykle ryba. Wy nie przepadacie za rybami? To może chcielibyście spróbować obiadu w wersji wegetariańskiej? Mamy dla was świetne przepisy na kotlety bez mięsa
Składniki:
Kaszę bulgur wsypujemy do garnka z wodą i gotujemy do miękkości według przepisu na opakowaniu. Następnie odcedzamy i studzimy. Wystudzoną kaszę wsypujemy do dużej miski, dodajemy pokruszoną fetę, suszone pomidory pokrojone na małe kawałki i wbijamy jajko. Drewnianą łyżką mieszamy wszystkie składniki. Następnie dodajemy bułkę tartą, mąkę, zioła prowansalskie i słodką paprykę. Wszystko łączymy – powinna powstać lepka, gęsta masa. Doprawiamy ją solą i pieprzem do smaku, a następnie lepimy lekko spłaszczone kotleciki. Smażymy je na rozgrzanym oleju po obu stronach, aż do zrumienienia. Kotlety z kaszy bulgur podajemy na gorąco z sosem szpinakowym lub z lekką sałatką.
Składniki
Kalafior gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy i rozgniatamy widelcem. Jajka ugotowane na twardo kroimy w drobną kostkę lub również rozgniatamy. Koperek i pietruszkę siekamy. Składniki wrzucamy do dużej miski, wbijamy jedno surowe jajko, dodajemy bułkę tartą, kurkumę, paprykę, sól i pieprz do smaku. Wszystko razem mieszamy – powinna powstać gęsta masa, dająca się łatwo formować. Lepimy z niej nieduże kuleczki i spłaszczamy je. Kotleciki smażymy na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony, by się ładnie przyrumieniły.
Podajemy je z pieczonymi lub gotowanym warzywami, z kaszą, ulubionym sosem lub sałatką.
Składniki:
Cieciorkę z puszki wypłukujemy z zalewy na durszlaku pod bieżącą wodą. Odcedzamy, przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem lub blendujemy na gładką masę. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek wyciskamy w wyciskarce. Kolendrę siekamy. Składniki przekładamy do miski z ciecierzycą, dodajemy kmin rzymski, zmielone nasiona kolendry, gałkę muszkatołową, sól i pieprz do smaku. Masę mieszamy, dodajemy do niej mąkę, aby dała się lepić. Formujemy kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju i smażymy kotleciki, aż ładnie się zrumienią.
Kotleciki można podawać z sałatką, hummusem, mango i granatem. Doskonale też smakują w tortilli jako zamiennik smażonego kurczaka.
Jakie kotlety bez mięsa można jeszcze przygotować? Doskonałą bazą do nich są także soczewica, kasza jaglana, kasza gryczana czy warzywa. Można zrobić wspaniałe kotlety warzywne pieczone z warzyw po gotowaniu bulionu. Świetne są także kotlety z gotowanych ziemniaków (można je połączyć z gotowanymi burakami), siekanych jajek na twardo czy z fasoli. Bez wątpienia każdy znajdzie coś dla siebie.