W niedzielę na obiad rosół, w poniedziałek - pomidorowa. U was w domu też tak było? A może kultywujecie tradycję? Nic dziwnego, w końcu domowy rosół to jedna z najsmaczniejszych zup, jakie można podać. Najlepiej, gdy jest on bogaty w smak warzyw, mięsa i przypraw, a do tego pachnie tak, aż ślinka cieknie. Dobry rosół powinien też być klarowny. Dlaczego tak często staje się mętny? Jak temu zapobiec? Mamy dla was kilka wskazówek.
Mętny rosół może samym wyglądem skutecznie zniechęcić do jedzenia. Dlaczego tak się dzieje? Przyczyną mętnienia zupy może być wkładanie surowego mięsa do gorącej wody. W takiej sytuacji białko ścina się bardzo szybko, a rosół staje się nieprzejrzysty. Kolejną przyczyną jest niezdejmowanie szumowin podczas gotowania. Rosół mętnieje także wtedy, gdy gotujemy go za szybko i na zbyt dużym ogniu. To nie jest zupa dla niecierpliwych! Należy również pamiętać, że nieświeże mięso również może wpłynąć negatywnie na zupę. Doskonały klarowny rosół nie zawsze wyjdzie osobom, które robią tę zupę po raz pierwszy. Warto trenować, próbować robić go z różnymi składnikami.
Na szczęście można zrobić kilka rzeczy, by rosół nie był mętny.