Dlaczego rosół mętnieje? Powodów jest kilka [PORADNIK]

Kto nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez talerza gorącego rosołu, ręka do góry! Ale co zrobić, jeśli rosół jest mętny? Dlaczego tak się dzieje? Wszystko wyjaśniamy

W niedzielę na obiad rosół, w poniedziałek - pomidorowa. U was w domu też tak było? A może kultywujecie tradycję? Nic dziwnego, w końcu domowy rosół to jedna z najsmaczniejszych zup, jakie można podać. Najlepiej, gdy jest on bogaty w smak warzyw, mięsa i przypraw, a do tego pachnie tak, aż ślinka cieknie. Dobry rosół powinien też być klarowny. Dlaczego tak często staje się mętny? Jak temu zapobiec? Mamy dla was kilka wskazówek.

Dlaczego rosół mętnieje? 

Mętny rosół może samym wyglądem skutecznie zniechęcić do jedzenia. Dlaczego tak się dzieje? Przyczyną mętnienia zupy może być wkładanie surowego mięsa do gorącej wody. W takiej sytuacji białko ścina się bardzo szybko, a rosół staje się nieprzejrzysty. Kolejną przyczyną jest niezdejmowanie szumowin podczas gotowania. Rosół mętnieje także wtedy, gdy gotujemy go za szybko i na zbyt dużym ogniu. To nie jest zupa dla niecierpliwych! Należy również pamiętać, że nieświeże mięso również może wpłynąć negatywnie na zupę. Doskonały klarowny rosół nie zawsze wyjdzie osobom, które robią tę zupę po raz pierwszy. Warto trenować, próbować robić go z różnymi składnikami. 

Co zrobić, by rosół nie był mętny? 

Na szczęście można zrobić kilka rzeczy, by rosół nie był mętny.

  • mięso na rosół należy zawsze zalewać zimną wodą. Musi być ono świeże!
  • podczas gotowania trzeba ściągać "szumowiny" z powierzchni, używając łyżki cedzakowej,
  • jeśli szumów jest dużo, można przelać rosół przez gęste sito,
  • rosół gotujemy powoli, na niewielkim ogniu - najlepiej smakuje zupa gotowana przez kilka godzin,
  • do rosołu dodajemy opalaną nad palnikiem cebulę, dzięki której zupa nabierze ładnego koloru i będzie bardziej klarowna,
  • niektórzy zalecają, aby do rosołu wrzucać czystą skorupkę od jajka i wyjmować ją dopiero po ugotowaniu.
Zobacz wideo Sprawdźcie również, jak uratować zbyt tłusty rosół!
Więcej o: