Jajka faszerowane tuńczykiem na Wielkanoc - propozycje na pyszne przekąski

Jajka faszerowane tuńczykiem z dodatkiem rzodkiewki, ogórka, kukurydzy czy pomidorów suszonych to zarówno doskonała przekąska na drugie śniadanie, jak i pomysł na szybką przystawkę. Przepisy na wielkanocne jajka z pysznym farszem - tylko u nas.

Jajka faszerowane tuńczykiem, czyli odpowiednie gotowanie to podstawa

Jajka faszerowane z tuńczykiem to nie tylko doskonała przekąska podczas Świąt Wielkanocnych - chociaż właśnie z tym okresem najbardziej nam się kojarzą - to również świetna przystawka na rodzinne spotkania, przyjęcia ze znajomymi, drugie śniadanie czy kolację dla Twojej rodziny. Smakowicie wyglądają, pysznie smakują i - co najważniejsze - są łatwe w przygotowaniu, dlatego warto znać kilka przepisów na tego rodzaju połączenie smakowe. Doskonale sprawdzi się podstawowa wersja jajek faszerowanych tuńczykiem, jeśli jednak lubisz eksperymenty smakowe i sprawia Ci to przyjemność, z powodzeniem możesz zaszaleć z dodatkowymi składnikami, które sprawią, że tego rodzaju danie stanie się nieodłącznym elementem Twojego menu. Do jajek faszerowanych tuńczykiem możesz dodać kapary, rzodkiewkę czy ogórki kiszone - wszystko zależy od Twoich upodobań kulinarnych.

Warto przy tej okazji pamiętać o tym, że sukcesem tego dania - w dużej mierze - są właściwie ugotowane jajka. Te średniej wielkości gotujemy ok. 7-9 min - oczywiście licząc czas od momentu zagotowania się wody, do której wcześniej zostały włożone. Nie zawadzi jeśli ugotujemy o 2-3 jaja więcej niż planujemy, pozwoli nam to bowiem wymienić egzemplarze, które np. źle się obiorą. Dzięki temu będziemy mieli pewność, że nasza przystawka nie tylko będzie pysznie smakowała, lecz także ładnie wyglądała.

Jajko z chrzanem. Zdjęcie ilustracyjneJajka z chrzanem: numer 1 na wielkanocnym stole!

Jajka faszerowane tuńczykiem i ogórkami kiszonymi

Jajka faszerowane tuńczykiem i ogórkami kiszonymi to przystawka, która bezsprzecznie kojarzy się ze świętami. Skoro zatem święta, to możemy chwilowo przymknąć oko na ilość dostarczanych kalorii i zrobić sobie i naszym najbliższym przyjemność zjedzenia tego wyjątkowego przysmaku. Co nam będzie potrzebne?

  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 łyżka startego żółtego sera 
  • 1 ogórek kiszony
  • 1 mała czerwona cebula 
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego lub śmietany 
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

  1. Tuńczyka wyjąć z puszki, odsączyć z zalewy, przełożyć do miseczki i rozdrobnić widelcem.
  2. Cebulkę pokroić w drobną kosteczkę.
  3. Ogórka drobno szatkujemy.
  4. Jajka obieramy, przekrawamy na połówki i pozbawiamy ich żółtek, które przekładamy do miseczki.
  5. Żółtka ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy majonez, jogurt (lub śmietanę) i musztardę - łączymy na gładką masę.
  6. Do powstałej masy przekładamy tuńczyka, cebulę, żółty ser oraz ogórka i wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec przyprawiamy do smaku i ponownie łączymy.
  7. Powstałym farszem wypełniamy białka.

Zobacz też: Żurek a barszcz biały. Czy znasz różnicę?

Jajka faszerowane tuńczykiem i rzodkiewką

Jajka faszerowane tuńczykiem i rzodkiewką to nasza kolejna propozycja. Jakie składniki zatem należy zgromadzić? 

  • 4 jaja
  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 4 rzodkiewki
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka tartego chrzanu

Wykonanie:

  1. Tuńczyka wyjąć z puszki, przełożyć do większej miseczki i rozdrobnić widelcem.
  2. Jaja ugotować, obrać, przekroić na połówki i wyjąć z nich delikatnie żółtka.
  3. Wydrążone żółtka połączyć z majonezem, chrzanem i tuńczykiem i utrzeć na jednolitą masę. Dodać natkę pietruszki i połączyć z farszem.
  4. Białka wypełnić masą, nadając im kształt całych jajek.
  5. Rzodkiewki pokroić w niewielkie krążki, a następnie w ćwiartki, którymi należy udekorować przystawkę.
Zobacz wideo Przepisy wielkanocne - na ciasta i galaretkowe jajka!

Jajka faszerowane tuńczykiem i kukurydzą

Jeśli jajka faszerowane wyłącznie tuńczykiem okażą się być zbyt nudne, można urozmaicić przepis dodając do nich kukurydzę. Żółty kolor nieco rozjaśni danie, nada im wiosennego charakteru i charakterystycznego - chrupkiego - smaku. Tym razem naszą propozycję będzie stanowił przepis na jajka z kremem z tuńczyka i kukurydzy. 

Składniki:

  • 6 jajek
  • puszka tuńczyka w oleju
  • 1 szalotka
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz i bazylia do smaku

Wykonanie:

  1. Ugotowane na twardo jajka obrać, przekroić na połówki i ułożyć na talerzu.
  2. Tuńczyka odcedzonego z oleju przełożyć do miseczki, dodać kukurydzę i drobno poszatkowaną szalotkę - wszystko dokładnie wymieszać.
  3. Do przygotowanej masy dodajemy majonez, jogurt oraz sól z pieprzem i łączymy w jedną masę.
  4. Przygotowany krem umieszczamy na przekrojonych wcześniej połówkach jajek.
  5. Ozdabiamy bazylią.

Pasta jajeczna z chrzanem - propozycja podaniaPlanujemy święta. Inspiracje wielkanocne na dania z jajkami [PRZEPISY]

Jajka faszerowane tuńczykiem i suszonymi pomidorami

Jajka faszerowane tuńczykiem i suszonymi pomidorami to nie tylko kolejna niebanalna propozycja na pyszne danie, lecz także niezwykle przyswajalne źródło żelaza. Jeśli więc nie boimy się eksperymentować ze smakami, chcąc jednocześnie przemycić do swojej diety odrobinę drogocennych składników - ten przepis na pewno nam w tym pomoże.

Składniki:

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 4 suszone pomidory
  • ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • pieprz do smaku
  • rzeżucha

Wykonanie:

  1. Ugotowane jajka obrać, pokroić na połówki i przełożyć na talerz.
  2. Wydrążyć żółtka, przełożyć je do miseczki i dodać - wcześniej rozdrobnionego - tuńczyka, pokrojone pomidory i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Do składników w miseczce dołożyć musztardę, pieprz i papryka - wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
  4. Powstałą masą wypełnić białka jajek i ozdobić rzeżuchą.

Zobacz też: Jajka faszerowane z chrzanem

Więcej o: