Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka

Macie ochotę na ciasto kakaowe? Dziś mamy dla was przepis na pysznego murzynka w nieco innej wersji. Sprawdźcie, jak upiec murzynka na budyniach czekoladowych

Murzynek, czyli ciasto pieczone z dodatkiem kakao lub czekolady, to pyszna propozycja do popołudniowej kawy. Jego upieczenie jest bardzo proste i nie sprawi problemu nawet początkującym cukiernikom. Dziś mamy dla was recepturę na murzynka w nieco innej odsłonie. Dodajcie do ciasta budyń czekoladowy! Sprawdźcie przepis na murzynka z tym dodatkiem.

Murzynek na budyniach czekoladowych - przepis

Składniki:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • opakowanie budyniu czekoladowego,
  • 1/2 szklanki cukru (3/4 szklanki, jeśli używacie niesłodzonego budyniu),
  • 3 białka,
  • 120 ml oleju roślinnego,
  • 4 płaskie łyżki kakao bez cukru,
  • 3 łyżki śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego,
  • pół tabliczki czekolady deserowej lub gorzkiej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki mleka,
  • 2 łyżki masła
Zobacz wideo

Jak upiec murzynka na budyniach czekoladowych?

Białka ubijamy na sztywną pianę, porcjami wsypujemy cukier i mieszamy trzepaczką lub mikserem na mniejszych obrotach. Dodajemy olej, jogurt lub śmietanę i wszystko delikatnie łączymy. Następnie, powoli miksując, wsypujemy stopniowo mąkę, kakao, proszek budyniowy i proszek do pieczenia. 

Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Surowe ciasto wylewamy do formy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Pieczemy przez około 40 minut do "suchego patyczka".

Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w garnuszku z 2 łyżkami masła i 2 łyżkami mleka. Przestudzone ciasto wyjęte z pieca oblewamy polewą i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.