Murzynek, czyli ciasto pieczone z dodatkiem kakao lub czekolady, to pyszna propozycja do popołudniowej kawy. Jego upieczenie jest bardzo proste i nie sprawi problemu nawet początkującym cukiernikom. Dziś mamy dla was recepturę na murzynka w nieco innej odsłonie. Dodajcie do ciasta budyń czekoladowy! Sprawdźcie przepis na murzynka z tym dodatkiem.
Składniki:
Białka ubijamy na sztywną pianę, porcjami wsypujemy cukier i mieszamy trzepaczką lub mikserem na mniejszych obrotach. Dodajemy olej, jogurt lub śmietanę i wszystko delikatnie łączymy. Następnie, powoli miksując, wsypujemy stopniowo mąkę, kakao, proszek budyniowy i proszek do pieczenia.
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Surowe ciasto wylewamy do formy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Pieczemy przez około 40 minut do "suchego patyczka".
Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w garnuszku z 2 łyżkami masła i 2 łyżkami mleka. Przestudzone ciasto wyjęte z pieca oblewamy polewą i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.