Ciasto a la mleczna kanapka. Mamy prosty przepis na domową wersję

Lubicie słodkości typu "mleczna kanapka"? Mamy dla was zatem ciasto idealne, inspirowane właśnie tym słodyczem. Sprawdźcie, jak je zrobić.

Przekąskom typu "mleczna kanapka" bliżej do ciast niż do kanapek, ale trzeba im przyznać naprawdę jedno: są naprawdę pyszne. Na szczęście ich przygotowanie też nie należy do najtrudniejszych - w prosty sposób można przygotować własną wersję w domu. Jak zrobić ciasto a la mleczna kanapka? Zapraszamy po przepis. 

Ciasto a la mleczna kanapka - przepis 

Składniki:

Na ciasto:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1/3 szklanki kakao,
  • 5 łyżek oleju rzepakowego,
  • 5 łyżek mleka,
  • 5 jajek
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Na masę: 

  • 2 szklanki mleka w proszku,
  • 200 g masła,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 1/4 szklanki cukru pudru

Dodatkowo:

  • tabliczka czekolady gorzkiej lub deserowej,
  • 2 łyżki mleka,
  • 2 łyżki masła,
  • 1/2 kubka herbaty z cytryną lub kawy
Zobacz wideo Chocolate fudge

Jak zrobić ciasto a la mleczna kanapka?

Przygotowujemy biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do nich stopniowo cukier i żółtka, cały czas mieszając. Wlewamy mleko i olej, a następnie wsypujemy proszek do pieczenia i przesiewamy mąkę. Masę wylewamy do blaszki o wymiarach ok. 20x30 cm i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 st. C. Po wyjęciu z piekarnika, studzimy. Wystudzone ciasto przekrawamy na dwa blaty, każdy z nich nasączamy herbatą lub kawą. 

Przygotowujemy krem: masło ucieramy z cukrem pudrem na puch. Porcjami wsypujemy mleko w proszku i wlewamy zimne mleko, cały czas mieszając. 

Przygotowujemy polewę czekoladową: w garnuszku rozpuszczamy połamaną na kawałki czekoladę z 2 łyżkami masła i 2 łyżkami mleka.

Przygotowujemy ciasto mleczna kanapka: Na pierwszy blacie ciasta rozsmarowujemy całą przygotowaną masę, przykrywamy drugim. Po wierzchu polewamy czekoladową polewą. Ciasto chowamy do lodówki na co najmniej 2 godziny, podajemy schłodzone. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA