Przekąskom typu "mleczna kanapka" bliżej do ciast niż do kanapek, ale trzeba im przyznać naprawdę jedno: są naprawdę pyszne. Na szczęście ich przygotowanie też nie należy do najtrudniejszych - w prosty sposób można przygotować własną wersję w domu. Jak zrobić ciasto a la mleczna kanapka? Zapraszamy po przepis.
Składniki:
Na ciasto:
Na masę:
Dodatkowo:
Przygotowujemy biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do nich stopniowo cukier i żółtka, cały czas mieszając. Wlewamy mleko i olej, a następnie wsypujemy proszek do pieczenia i przesiewamy mąkę. Masę wylewamy do blaszki o wymiarach ok. 20x30 cm i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 st. C. Po wyjęciu z piekarnika, studzimy. Wystudzone ciasto przekrawamy na dwa blaty, każdy z nich nasączamy herbatą lub kawą.
Przygotowujemy krem: masło ucieramy z cukrem pudrem na puch. Porcjami wsypujemy mleko w proszku i wlewamy zimne mleko, cały czas mieszając.
Przygotowujemy polewę czekoladową: w garnuszku rozpuszczamy połamaną na kawałki czekoladę z 2 łyżkami masła i 2 łyżkami mleka.
Przygotowujemy ciasto mleczna kanapka: Na pierwszy blacie ciasta rozsmarowujemy całą przygotowaną masę, przykrywamy drugim. Po wierzchu polewamy czekoladową polewą. Ciasto chowamy do lodówki na co najmniej 2 godziny, podajemy schłodzone.