Jak będzie wyglądać Wielkanoc 2021? Niestety wiele wskazuje na to, że spędzimy ją w cieniu pandemii, a obowiązujące obostrzenia poznamy dopiero tuż przed Świętami. Na szczęście już teraz można zaplanować pyszne potrawy, których nie będzie mogło zabrakną na naszych stołach - nawet jeśli spotkania będą tylko w gronie najbliżych. Zapraszamy po wielkanocne inspiracje 2021.
Składniki:
* zamiast mrożonego groszku można użyć tego z puszki, ale potrawa nie będzie mieć tak świeżego smaku i pięknego zielonego koloru
Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek. Każde z nich lekko ścinamy na spodzie, aby ładnie stało. Bardzo ostrym nożem w połowie jajka wycinamy zygzak. Delikatnie rozdzielamy białka i wyjmujemy żółtka, przekładamy je do miseczki.
Do miseczki z żółtkami wsypujemy rozmrożony groszek, dodajemy majonez i jogurt naturalny, a następnie blendujemy na gładką masę. Doprawiamy ją solą i pieprzem do smaku. Teraz każdą z dolnych połówek jajek napełniamy pastą groszkową, przykrywamy górną częścią. Podajemy schłodzone.
Składniki:
Jajka gotujemy na półtwardo, studzimy, obieramy i kroimy w ósemki. Ogórek kroimy w kostkę, kalarepkę w słupki, a rzodkiewki w ćwiartki. Szczypiorek siekamy. Do miski wsypujemy sałatę oraz pokrojone warzywa, mieszamy. Całość wykładamy na półmisek lub do miseczek, na wierzch wykładamy kawałki jajek i polewamy olejem lnianym lub oliwą.
Składniki:
Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skórki. Przekładamy je do większej miski i rozgniatamy widelcem, Dodajemy majonez, chrzan, sok z cytryny, pieprz i sól. Pastę mieszamy. Jeśli jest zbyt ostra, dodajemy więcej majonezu lub jogurtu naturalnego, jeśli zbyt słaba - więcej chrzanu. Pastę podajemy z rzeżuchą.