Planujemy święta. Inspiracje wielkanocne na dania z jajkami [PRZEPISY]
Jak będzie wyglądać Wielkanoc 2021? Niestety wiele wskazuje na to, że spędzimy ją w cieniu pandemii, a obowiązujące obostrzenia poznamy dopiero tuż przed Świętami. Na szczęście już teraz można zaplanować pyszne potrawy, których nie będzie mogło zabrakną na naszych stołach - nawet jeśli spotkania będą tylko w gronie najbliżych. Zapraszamy po wielkanocne inspiracje 2021.
Wielkanocne inspiracje 2021: jajka faszerowane pastą z zielonego groszku
Składniki:
- 10 jajek,
- 2 szklanki zielonego mrożonego groszku*,
- 2 łyżki majonezu,
- 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego,
- sól i pieprz do smaku
* zamiast mrożonego groszku można użyć tego z puszki, ale potrawa nie będzie mieć tak świeżego smaku i pięknego zielonego koloru
Jak zrobić jajka faszerowane pastą z zielonego groszku?
Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek. Każde z nich lekko ścinamy na spodzie, aby ładnie stało. Bardzo ostrym nożem w połowie jajka wycinamy zygzak. Delikatnie rozdzielamy białka i wyjmujemy żółtka, przekładamy je do miseczki.
Do miseczki z żółtkami wsypujemy rozmrożony groszek, dodajemy majonez i jogurt naturalny, a następnie blendujemy na gładką masę. Doprawiamy ją solą i pieprzem do smaku. Teraz każdą z dolnych połówek jajek napełniamy pastą groszkową, przykrywamy górną częścią. Podajemy schłodzone.
Wielkanocne inspiracje 2021: sałatka z nowalijek z jajkiem
Składniki:
- opakowanie miksu sałat (np. lodowa, rzymska, rukola, roszponka itd.),
- duży pęczek rzodkiewek,
- duży ogórek,
- duża kalarepka,
- pęczek szczypiorku,
- 6 jajek,
- olej lniany lub oliwa
Jak zrobić sałatkę z nowalijek z jajkiem?
Jajka gotujemy na półtwardo, studzimy, obieramy i kroimy w ósemki. Ogórek kroimy w kostkę, kalarepkę w słupki, a rzodkiewki w ćwiartki. Szczypiorek siekamy. Do miski wsypujemy sałatę oraz pokrojone warzywa, mieszamy. Całość wykładamy na półmisek lub do miseczek, na wierzch wykładamy kawałki jajek i polewamy olejem lnianym lub oliwą.
Wielkanocne inspiracje 2021: pasta jajeczna z chrzanem
Składniki:
- 6 jajek,
- słoiczek chrzanu (ok. 200 g),
- 2 łyżki majonezu,
- 2 łyżeczki soku z cytryny,
- sól i pieprz do smaku
Jak zrobić pastę jajeczną z chrzanem?
Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skórki. Przekładamy je do większej miski i rozgniatamy widelcem, Dodajemy majonez, chrzan, sok z cytryny, pieprz i sól. Pastę mieszamy. Jeśli jest zbyt ostra, dodajemy więcej majonezu lub jogurtu naturalnego, jeśli zbyt słaba - więcej chrzanu. Pastę podajemy z rzeżuchą.
-
Sezon na pokrzywę: właśnie teraz najlepiej ją zbierać. Co z niej zrobić i jak przyrządzić, żeby nie parzyła? [PORADNIK]
-
Sałatka z fałszywym boczkiem, która zawładnie podniebieniami. "Tu nie ma mięsa?"
-
Czosnek niedźwiedzi to źródło witamin, ale łatwo pomylić go z trującą konwalią. Podpowiadamy, jak je rozróżnić
-
Fani bronią Jakubiaka pozującego przy martwej świni. "Myślałaś, że schabowe takie się urodziło i ubrało w panierkę?"
-
Trwa sezon na fiołki wonne - idealne do deserów i herbat. Gdzie ich szukać i jak zbierać? [PORADNIK]
- Kiełki w pomidorze - skąd się biorą? Czy trzeba go wyrzucić? Sprawdzamy
- Ciasto góra lodowa - klasyczne i bez pieczenia. To hit na każdą okazję [PRZEPISY]
- Jak siać marchew? Wszystko, co należy wiedzieć o uprawie marchewki
- Jak rośnie ogórek? Porady jak krok po kroku rozpocząć uprawę ogórków
- Cebula zwyczajna. Właściwości lecznicze jednego z najpospolitszych warzyw w kuchni