Czerstwy chleb to strapienie wielu z nas. Można zrobić z niego bułkę tartą, ale ileż można mieć jej w zapasie... Na szczęście są inne sposoby na wykorzystanie czerstwego chleba. Jeden z nich podsunął ostatnio Robert Makłowicz.
Robert Makłowicz na swoim instagramie napisał:
Był w puszce czerstwy pszenny chleb, zrobiłem więc knedle, w zamrażarce była paczka podgrzybków, zrobiłem zatem sos grzybowy, a parmezan to już każdy ścierał samodzielnie. Ajde!
I wrzucił zdjęcie apetycznie wyglądającej potrawy. Jak zrobić ją samodzielnie?
(przepis pochodzi ze strony maklowicz.pl)
Składniki:
Czerstwe pieczywo kroimy w kostkę i wrzucamy do dużej miski, cebulę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy posiekaną cebulę i podsmażamy, aż się zeszkli. Następnie przekładamy do miski z pieczywem. Jajka rozkłócamy i mieszamy z mlekiem, również wlewamy do dużej miski. Dodajemy mąkę, doprawiamy solą i pieprzem, wszystko mieszamy, a następnie zwilżonymi dłońmi formujemy knedle wielkości mandarynki. Jeżeli ciasto jest zbyt luźne, dodajemy jeszcze trochę mąki. Knedle gotujemy w osolonej wodzie przez około 15 minut.
Knedle z czerstwego chleba można podawać tak, jak Robert Makłowicz - z sosem grzybowym i z parmezanem. Na stronie internetowej najsłynniejszego polskiego kucharza można znaleźć również przepisy na knedle ze szpekiem i kiszoną kapustą, a także na knedle szpinakowe z paseczkami dyni i orzechami. Knedle będą też bardzo smaczne z gulaszem mięsnym lub warzywnym czy ze skwarkami.