Sposób Makłowicza na wykorzystanie czerstwego chleba? Zapomnijcie o bułce tartej
Czerstwy chleb to strapienie wielu z nas. Można zrobić z niego bułkę tartą, ale ileż można mieć jej w zapasie... Na szczęście są inne sposoby na wykorzystanie czerstwego chleba. Jeden z nich podsunął ostatnio Robert Makłowicz.
Co zrobić z czerstwego chleba?
Robert Makłowicz na swoim instagramie napisał:
Był w puszce czerstwy pszenny chleb, zrobiłem więc knedle, w zamrażarce była paczka podgrzybków, zrobiłem zatem sos grzybowy, a parmezan to już każdy ścierał samodzielnie. Ajde!
I wrzucił zdjęcie apetycznie wyglądającej potrawy. Jak zrobić ją samodzielnie?
Knedle z czerstwego chleba według Roberta Makłowicza - przepis
(przepis pochodzi ze strony maklowicz.pl)
Składniki:
- 200 g czerstwego pieczywa pszennego,
- 2 łyżki masła,
- 1 cebula,
- 3 jajka,
- 200 ml mleka,
- 4-5 łyżek mąki,
- sól i pieprz
Jak zrobić knedle z czerstwego chleba?
Czerstwe pieczywo kroimy w kostkę i wrzucamy do dużej miski, cebulę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy posiekaną cebulę i podsmażamy, aż się zeszkli. Następnie przekładamy do miski z pieczywem. Jajka rozkłócamy i mieszamy z mlekiem, również wlewamy do dużej miski. Dodajemy mąkę, doprawiamy solą i pieprzem, wszystko mieszamy, a następnie zwilżonymi dłońmi formujemy knedle wielkości mandarynki. Jeżeli ciasto jest zbyt luźne, dodajemy jeszcze trochę mąki. Knedle gotujemy w osolonej wodzie przez około 15 minut.
Jak podawać knedle z czerstwego chleba?
Knedle z czerstwego chleba można podawać tak, jak Robert Makłowicz - z sosem grzybowym i z parmezanem. Na stronie internetowej najsłynniejszego polskiego kucharza można znaleźć również przepisy na knedle ze szpekiem i kiszoną kapustą, a także na knedle szpinakowe z paseczkami dyni i orzechami. Knedle będą też bardzo smaczne z gulaszem mięsnym lub warzywnym czy ze skwarkami.
-
Sezon na pokrzywę: właśnie teraz najlepiej ją zbierać. Co z niej zrobić i jak przyrządzić, żeby nie parzyła? [PORADNIK]
-
Czosnek niedźwiedzi to źródło witamin, ale łatwo pomylić go z trującą konwalią. Podpowiadamy, jak je rozróżnić
-
Fani bronią Jakubiaka pozującego przy martwej świni. "Myślałaś, że schabowe takie się urodziło i ubrało w panierkę?"
-
Sałatka z fałszywym boczkiem, która zawładnie podniebieniami. "Tu nie ma mięsa?"
-
Trwa sezon na fiołki wonne - idealne do deserów i herbat. Gdzie ich szukać i jak zbierać? [PORADNIK]
- Ciasto góra lodowa - klasyczne i bez pieczenia. To hit na każdą okazję [PRZEPISY]
- Jak siać marchew? Wszystko, co należy wiedzieć o uprawie marchewki
- Jak rośnie ogórek? Porady jak krok po kroku rozpocząć uprawę ogórków
- Cebula zwyczajna. Właściwości lecznicze jednego z najpospolitszych warzyw w kuchni
- "Restauratorzy trzymają się na rynku ostatnimi siłami". Ogródki dalej zamknięte. Rząd dalej milczy