Myjesz jajka przed włożeniem do lodówki? Mogą się szybciej zepsuć
Jak przechowywać jajka, by długo zachowały świeżość? Czy należy myć je przed włożeniem do lodówki? Przecież bakterie na ich skorupce mogą przedostać się na inne produkty... Jeżeli macie wątpliwości, koniecznie sprawdźcie porady, które dla was przygotowaliśmy. Dzięki nim na pewno dobrze zadbacie o higienę i bezpieczeństwo przy spożywaniu jajek.
Czy należy myć jajka po przyniesieniu ze sklepu?
Nie róbcie tego! Dobrze wiemy, że na skorupce jajek gromadzą się zanieczyszczenia i bakterie, więc pokusa, by umyć je od razu po zakupie, jest duża. Jeśli jednak umyjecie jajka i włożycie je do lodówki, szybciej stracą świeżość. Dzieje się tak dlatego, że w ten sposób pozbawiacie je powłoki ochronnej, dzięki której dłużej pozostają świeże. Czy jajka należy myć przed spożyciem? Oczywiście. Zróbcie to tuż przed wykorzystaniem ich do przygotowania potrawy. Jeżeli używacie surowych jajek, koniecznie sparzcie je, by wyeliminować ryzyko zakażenia pałeczkami Salmonelli.
Jak przechowywać jajka, by długo pozostały świeże?
Ze względu na to, że skorupek jaj nie myjemy, musimy pamiętać, by przechowywać jajka w osobnym pojemniku. Wytłaczanki, w których kupujemy jaja w sklepach lub na bazarkach, dobrze się do tego nadają. Jeśli mamy perspektywę otrzymania jajek np. od rodziny lub sami mamy kury, korzystajmy z wytłaczanek lub zorganizujmy inne pudełeczka. Dzięki temu bakterie nie przedostaną się na inne produkty, np. sery czy mięso przechowywane w lodówce.
Dzięki schowaniu jajek do pojemnika, nie będą też one chłonąć zapachów z lodówki,na przykład z otwartej śmietany. Dłużej pozostają świeże i smaczne. Jajka w pudełkach dobrze jest ustawić "do góry nogami". W ten sposób komora powietrzna jajka wolniej się zwiększa i dłużej zachowuje ono świeżość.
W wielu lodówkach można znaleźć specjalne półeczki na jajka, zwykle umieszczone na drzwiach. Nie jest to niestety dobre miejsce na przechowywanie jajek, ponieważ produkty narażone są na częste wahania temperatury, kiedy otwieramy i zamykamy drzwi. Jajka lepiej umieścić na środkowej półce.
-
Szyba od piekarnika - nie do doczyszczenia? Błąd. Jeden trik ułatwi zadanie
-
Lagun nie taki straszny, jak go malują. Wystarczy mały skok w bok
-
W ząbku czosnku pojawiły się zielone kiełki. Czy można go zjeść? Zdania są podzielone
-
Obierasz kiwi? Okazuje się, że być może od lat robisz to całkiem niepotrzebnie
-
Opakowanie po lodach za kilka tysięcy złotych? Produkt reklamowany przez youtuberów hitem sprzedaży
- Ser halloumi - jak smakuje majówka w klimacie greckiej kuchni?
- Grill na balkon: na jaki rodzaj urządzenia najlepiej się zdecydować?
- Grillowana cukinia- sprawdź lekkie propozycje na majówkę
- Grillowany bakłażan w domu i w ogrodzie. Jak go przygotować?
- Jeśli spałeś na lekcjach przyrody, nie masz szans. Wiesz, gdzie rosną te rośliny?