Pasztet na Wielkanoc. Jak zrobić i podać pasztet domowy?

Pasztet na Wielkanoc to jedna z najbardziej popularnych świątecznych potraw. Chociaż wciąż gości na polskich stołach, to zmieniają się przepisy i sam sposób podania. Jaki pasztet na Wielkanoc 2021 będzie najlepszy?

Pasztet domowy. Dlaczego tak go lubimy?

Przede wszystkim pasztet domowy to zupełnie inna potrawa, niż oferowane nam gotowe pasztety w słoiczkach, które nie zawsze są zdrowe. Już sama konsystencja jest różna - pasztet domowy raczej kroi się, niż rozsmarowuje. Cenimy go zaś za to, że pozornie jedno danie, może być przygotowane w bardzo różny sposób. Możemy jeść pasztet przygotowywany z różnych rodzajów mięs, ale także z warzywami, soją czy serem. Bardzo ważna jest nie tylko mięsna lub wegańska masa, z której robi się to danie, ale też pozostałe składniki. Istotną rolę odgrywa składnik łączący pozostałe, który wpływa na spoistość pasztetu, ale i jego smak - w tej roli występują głównie jajka, bułka tarta lub mąka.

Biała kiełbasa na Wielkanoc może być przyrządzana na wiele sposobów. Zdjęcie ilustracyjne, Timolina/shutterstock.comBiała kiełbasa na Wielkanoc - pieczona, gotowana lub smażona. Jak zrobić białą kiełbasę na Wielkanoc?

Jaki pasztet na Wielkanoc?

O tym, jaki pasztet na Wielkanoc wybieramy, często decydują tradycje rodzinne. Warto dodać, że pieczenie pasztetów to kulinarne zjawisko, które sięga starożytnego Rzymu. Nasze tradycje bardziej nawiązują jednak do czasów Ludwika XIV, na którego dworze pasztetnicy mieli mieć szczególnie dużo pracy. Stamtąd zaś sztuka wyrabiania pasztetów przeniknęła do szlacheckiej kuchni staropolskiej. Prawdopodobnie to do niej nawiązujemy przez to, że właśnie na Wielkanoc chętnie widzimy na naszych stołach pasztety.

Jaki pasztet na Wielkanoc najchętniej wybieramy? Wciąż jeszcze królują dania zrobione z różnego rodzaju mięs, ale coraz częściej spotykamy wyroby wegetariańskie i wegańskie. Jaki powinien być? Piekąc pasztet na Wielkanoc, trzeba zadbać o właściwą konsystencję. Powinien być zwarty - nie może się łamać, ani też rozsmarowywać tak, jak produkty kupione w słoiku. Uzyskuje się to najczęściej poprzez dodanie tłustego mięsa (np. podgardle) lub namoczonej bułki. W wersji mięsnej ważne jest dodanie wątróbki odpowiadającej za charakterystyczny smak.

Zobacz wideo Pasztet z jajek idealny na Wielkanoc [HAPS VEGE]

Jak zrobić pasztet? 

Przepisów jest bardzo wiele, ale jak zrobić pasztet, który idealnie będzie się nadawał na śniadanie wielkanocne? W wersji klasycznej przydadzą się:

  • 0,5 kg chudego mięsa wieprzowego
  • 0,5 kg mięsa wołowego
  • 0,5 kg wątróbek drobiowych
  • warzywa: marchewka, pietruszka, cebula (po jednej dorodnej sztuce każde)
  • dwa ząbki czosnku
  • kawałek selera do smaku
  • jedna czerstwa bułka
  • kostka bulionowa
  • łyżeczka pieprzu ziarnistego
  • liść laurowy, ziele angielskie (wg uznania)
  • sól i gałka muszkatołowa

Kombinacja różnych rodzajów mięs powinna dać pasztetowi na Wielkanoc odpowiednią konsystencję i smak - ważny jest zwłaszcza udział wątróbek. Od czego zaczynamy?

  1. Gotowanie wołowiny - wykorzystujemy do tego ok. 2 l wody wraz z przyprawami. Mięso powinno być wcześniej pokrojone w drobną kostkę. Czas gotowania - 15 minut
  2. Gotowanie wieprzowiny - dodajemy ją do podgotowanej już wołowiny i stawiamy na ogniu przez kolejne 15 minut
  3. Gotowanie mięs z warzywami - kolejne 30 minut na ogniu
  4. Gotowanie wątróbki - wystarczy, że będziemy ją gotować przez ostatnie 15 minut
  5. Studzenie składników. Odcedzamy je dopiero po wystudzeniu
  6. W płynie moczymy bułkę i odciskamy
  7. Do ugotowanych mięs i warzyw dodajemy czosnek, po czym mielimy dwukrotnie
  8. Do masy dodajemy jajka i przyprawy. Powinniśmy ją wyrabiać dotąd, aż będzie gładka.
  9. Przekładamy masę do formy i pieczemy przez 1,5 godz. w temperaturze 160 stopni C 
  10. Studzimy przed pokrojeniem

Śniadanie wielkanocne najczęściej przyjmuje tradycyjną formę. Zdjęcie ilustracyjne, Africa Studio/shutterstock.comKiedy jemy śniadanie wielkanocne? Co na nie podać?

Jak podać pasztet na Wielkanoc?

O tym, jak podać pasztet na Wielkanoc, decydują różne tradycje i przyzwyczajenia. Można to zrobić na zimno lub na gorąco. Coraz częściej robi się to z żurawiną lub sosami - choćby tatarskim, chrzanowym czy koperkowym. Taki sos podajemy oczywiście na zimno. 

Zobacz też: Planujemy święta. Inspiracje wielkanocne na dania z jajkami [PRZEPISY]