Zanim zastanowimy się nad tym, jak zrobić mazurka wielkanocnego, trzeba nieco miejsca poświęcić samemu ciastu. Okazuje się, że mazurki wielkanocne to tradycyjne słodycze na święta, które powstają z dość zróżnicowanych składników. Najczęściej są dość niskie (ok. 4 cm) i składają się z dwóch płatów. Mogą być biszkoptowe, kruche, marcepanowe lub orzechowe. Przekłada się je masą, która najczęściej znajduje się też na wierzchu mazurków wielkanocnych - może być pomarańczowa, ale też kajmakowa lub migdałowa. Używa się także marmolady czy dżemu. Całość powinna wieńczyć smakowita polewa.
Skąd pochodzą mazurki wielkanocne? Okazuje się, że takie ciasta jedzone są na polskich ziemiach od kilku wieków, ale niekoniecznie stanowią do końca rodzimy specjał. W przeciwieństwie do baby drożdżowej, którą uważa się za wypiek wręcz sarmacki, a która przeniknęła do kuchni francuskiej, mazurki wielkanocne przywędrowały do nas najpewniej z Turcji. Nazwa wzięła się od określenia ''Mazur'', którego używano w przeszłości wobec mieszkańców Mazowsza. Możliwe, że właśnie tam tego rodzaju wypieki cieszyły się szczególnym uznaniem. Mazurek orzechowy stał się wręcz jedną z pozycji na ministerialnej liście produktów tradycyjnych, ale nie na Mazowszu, tylko w województwie kujawsko-pomorskim. W tej wersji jest to niskie ciasto na kruchym spodzie, z bakaliami i kremem na wierzchu. Ma kwadratowy lub prostokątny kształt o boku od 20 do 40 cm. Mazurki wielkanocne tego typu powinny być bardzo słodkie i o silnym aromacie orzechów włoskich.
Tego typu ciasta przede wszystkim są bardzo zróżnicowane - nie tylko jeśli chodzi o przybranie, ale też rodzaj kremu i sam smak. Z czym mazurek na Wielkanoc? Wyróżnia się przynajmniej trzy podstawowe rodzaje takich słodkości:
Jak zrobić mazurka na Wielkanoc, żeby nie tylko smakował, ale też pięknie prezentował się na świątecznym stole? Podstawowym zagadnieniem jest odpowiadający nam spód do mazurka wielkanocnego - mamy tutaj dużą dowolność. Możemy przygotować:
Jak zrobić mazurka na Wielkanoc z czekoladą i wiśniami? To dwa rodzaje nadzienia, które są powszechnie lubiane. Doskonale prezentują się przygotowane na kruchym spodzie. Do przygotowania masy potrzebne będzie:
Masę wiśniową przygotowujemy poprzez podgrzanie owoców razem z cukrem. W niewielkiej ilości soku wymieszać żelatynę i dodać ją do całości wraz z aromatem migdałowym. Masę nakładamy na ciasto dopiero wtedy, gdy nabierze bardziej zwartej konsystencji. Całość dekoruje się płatkami migdałowymi i rozpuszczoną czekoladą.
Jaki mazurek na Wielkanoc? Nie tylko smaczny, ale też efektowny, czyli oryginalnie przybrany. Z racji natury tych świąt, gdy wszystko budzi się do życia, warto stosować naturalne składniki. Z migdałów i polewy można wyczarować ''bazie'', całość uzupełnić świątecznym napisem zrobionym z precyzyjnie wyciśniętej czekolady. Z bakalii tworzy się też pisankowe wzory lub kwiatki.
Zobacz też: Ciasto jamajka: co to za ciasto i jak je przygotować?