Jajka w cebuli. Jak w tradycyjny sposób przygotować jajka na Wielkanoc?

Jajka w cebuli to tradycyjny sposób na zadośćuczynienie wielkanocnym zwyczajom. Technika barwienia jaj, znana naszym rodzicom i dziadkom, może dać ciekawe efekty wizualne. Jak przygotować takie ozdoby?

Barwienie jajek cebulą i nie tylko. Jak robiono to dawniej?

Kraszanki, czyli jaja koloryzowane różnymi technikami, to jedna z typowych ozdób na Wielkanoc i jednocześnie jej symbol. Barwienie jajek cebulą to jednak tylko najbardziej popularna spośród stosowanych technik, która pozwalała uzyskać kolor brązowy bądź przechodzący w rudy. Oprócz łupin z cebuli używało się:

  • kory dębu dającej barwę czarną
  • kory młodej jabłoni barwiącej na złocisty kolor
  • płatków bławatka dających odcień niebieski
  • pędów żyta - barwiących na zielono
  • łupin buraka - koloryzujących na różowo

Barwienie jajek cebulą i innymi naturalnymi substancjami to nie tylko nawiązanie do przeszłości, ale też ciekawy sposób przygotowania kraszanek w domu. Owszem, możemy skorzystać ze sztucznych barwników, ale z pewnością nie są to wyroby ekologiczne. Przygotowanie się do naturalnego zabarwienia jajek nie jest zaś specjalnie trudne - wystarczy nieco wcześniej postarać się o powszechnie przecież dostępne składniki. Zdobycie kory dębu lub jabłoni, wyhodowanie pędów żyta lub właśnie zebranie obierek z cebuli z pewnością nie będzie przekraczało naszych możliwości. Warto dodać, że naturalne barwniki określa się jako bardziej przyjazne dla osób cierpiących na różnego rodzaju alergie

Jak zabarwić jajka cebulą? Potrzebne materiały

Najbardziej popularne jest jednak wykorzystanie cebulowych łupin. Jak zabarwić jajka cebulą? Podstawowym zadaniem jest przygotowanie odpowiednio mocnego wywaru z łupin cebuli, bo to właśnie on spełnia zadanie barwnika. Przyjmuje się, że do zabarwienia 5-6 jajek wystarczą pozostałości z obranych 10 dużych cebul. Jak zabarwić jajka cebulą, żeby efekt wizualny był bardzo zachęcający? Przede wszystkim:

  1. Łupiny zalewamy wodą.
  2. Gotujemy przez około 15 minut.
  3. Czekamy do ostudzenia.
  4. Na intensywność koloru mają wpływ ilość łupin i czas. Chcąc uzyskać mocniejszy efekt, możemy pozostawić wywar z łupinami na kilka godzin.
  5. Odcedzamy łupiny. 
Zobacz wideo Przepisy wielkanocne - na ciasta i galaretkowe jajka!

Barwienie jajek w cebuli: gotowanie

Właściwe barwienie jajek w cebuli polega na ich gotowaniu w wywarze razem z łyżką octu 10%. Jak długo trzeba gotować jajka z cebulą? Przyjmuje się, że wystarczy do tego ok. 7- 8 minut. Należy wykazać ostrożność przy ich wyciąganiu z wody na papierowy ręcznik. Dopiero po ostygnięciu naciera się je olejem po to, żeby miały lepszy połysk.

Zobacz też: Sałatka jarzynowa na Wielkanoc. Bez niej trudno wyobrazić sobie święta. Mamy przepis

Barwienie jajek czerwoną cebulą - po to, żeby kolor był bardziej intensywny

Bardziej intensywny, często też ciekawszy kolor możemy otrzymać przez barwienie jajek czerwoną cebulą. Chodzi tylko o to, żeby wywar sporządzić z innego składnika. Inne działania pozostają bez zmian

Jajka w cebuli - wzorki. Jak je robić?  

Jak jeszcze można upiększyć jajka z cebuli? Wzorki zrobione na ich powierzchni z pewnością wpłyną na oryginalny wygląd. Można do tego przystąpić poprzez wydrapywanie określonych figur lub wzorów ostro zakończonym narzędziem. Używa się do tego np. żyletki. Oczywiście wymaga to sprawności. Alternatywą jest naniesienie na jajo wzoru z roztopionego wosku i dopiero później ugotowanie jaja w wywarze z cebuli. Miejsca pokryte przez wosk, który się roztopi, nie zostaną zabarwione. Powstaną  oryginalnie zdobione jajka w cebuli. 

Zobacz też: Patent z TikToka na idealne rozbicie jajka na pół zachwycił internautów. Szybko i sprawnie

Więcej o:
Copyright © Agora SA