Świadomość dotycząca wyboru najlepszych jajek rośnie. Wiemy już, że najlepsze są "zerówki" z chowu ekologicznego lub "jedynki" z wolnego wybiegu, wiemy, że kolor skorupki zależy od umaszczenia kury oraz czym jest czerwona plamka w jajku. A jak jest z żółtkiem? Które żółtka są lepsze - te jasnożółte, czy te ciemne, wręcz pomarańczowe?
Ciemne żółtko uchodzi za o wiele smaczniejsze niż jasne. Im bardziej wpada w pomarańcz, tym jest intensywniejsze w smaku. Jajka z bladym żółtkiem są zdecydowanie delikatniejsze. Smak to dobry doradca. Okazuje się bowiem, że ciemne żółtko jest o wiele zdrowsze i bogatsze w składniki odżywcze.
Kolor żółtka uzależniony jest od diety kur. Jeśli jest ona oparta tylko na paszy roślinnej, w dodatku słabszej jakości, składającej się przede wszystkim z kukurydzy i pszenicy, żółtko będzie jaśniejsze. Kury mające zróżnicowaną dietę złożoną zarówno z paszy roślinnej (bogatej w ksantofile występujące w szpinaku, liściach kapusty, liściach kalafiora itd. oraz w luteinę np. z natki pietruszki, szczypiorku czy z dyni), jak i żywiące się owadami, larwami, robakami będą znosiły jaja z ciemnym żółtkiem.
Najlepszym wyborem są oczywiście jajka składane przez kury hodowane w gospodarstwie wiejskim, żywione różnorodnie, mające dobry dostęp do naturalnych wybiegów. Jeśli jednak nie mamy do nich dostępu, wybierajmy jajka z chowu ekologicznego lub z wolnego wybiegu. Żółtka jaj kur z hodowli ściółkowej lub klatkowej będą bledsze, ponieważ ptaki nie mają tam dostępu do tak zróżnicowanej diety.