Pieczone mięso bardzo często pojawia się na naszych stołach podczas świąt i rodzinnych przyjęć. Nic dziwnego - dobra pieczeń to naprawdę wykwintne danie. Jeśli macie obawy, że mięso wyjdzie suche, koniecznie wypróbujcie zrobić je w rękawie do pieczenia. Sprawdźcie, jak przygotować je w ten sposób.
Składniki:
Czosnek wyciskamy w wyciskarce, przekładamy do miseczki i wlewamy oliwę. Następnie wsypujemy do niej rozmaryn, cząber, pieprz ziołowy oraz sól, mieszamy. Taką mieszanką nacieramy indycze udo i odstawiamy je na co najmniej 2-3 godziny do lodówki (może się tam marynować nawet całą noc). Po tym czasie umieszczamy mięso w rękawie do pieczenia i wkładamy je do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Pieczemy przez godzinę. Na 10 minut przed końcem pieczenia rozcinamy ostrożnie folię i przypiekamy mięso z wierzchu. Pieczonego indyka podajemy z ziemniakami lub ryżem i lekką sałatką z warzyw.
Składniki:
Cebulę drobno siekamy, a czosnek wyciskamy w wyciskarce, następnie przekładamy do miseczki. Dodajemy oliwę i keczup, a następnie wsypujemy tymianek, słodką i ostrą paprykę oraz sól. Składniki mieszamy i nacieramy nimi mięso. Karkówkę odstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc), aby się zamarynowała. Po tym czasie umieszczamy ją w rękawie i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Pieczemy przez 90 minut, a potem rozcinamy folię i zwiększamy temperaturę do 200 st. C, pieczemy 10-15 minut, aby skórka ładnie się zrumieniła. Pieczoną karkówkę podajemy z ziemniakami lub kaszą i ulubioną surówką.
Składniki:
Czosnek wyciskamy w wyciskarce i przekładamy do miseczki. Dodajemy musztardy, olej, majeranek, tymianek, pieprz i sól, składniki mieszamy. Następnie nacieramy nimi mięso i wstawiamy je do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na całą noc). Gdy się zamarynuje, przekładamy je do rękawa do pieczenia i umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Pieczemy przez godzinę, następnie wyjmujemy mięso i odstawiamy je na 10 minut, by odpoczęło. Podajemy je z ziemniakami lub kaszą, z dodatkiem ulubionej surówki.