Obiad w rękawie do pieczenia. Przepisy na turbosoczyste mięsa - idealne nie tylko na święta

Pieczone mięso to doskonała propozycja na obiad - nie tylko ten świąteczny. Jak je upiec, by było pyszne, aromatyczne i soczyste? Mamy dziś dla was przepisy na mięso pieczone w rękawie, które zawsze się udają.

Pieczone mięso bardzo często pojawia się na naszych stołach podczas świąt i rodzinnych przyjęć. Nic dziwnego - dobra pieczeń to naprawdę wykwintne danie. Jeśli macie obawy, że mięso wyjdzie suche, koniecznie wypróbujcie zrobić je w rękawie do pieczenia. Sprawdźcie, jak przygotować je w ten sposób.

Udo z indyka pieczone w rękawie - przepis

Składniki:

  • udo z indyka (około 1 kg),
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 łyżka rozmarynu,
  • 1/2 łyżki cząbru,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego,
  • płaska łyżka soli

Jak upiec mięso z indyka w rękawie?

Czosnek wyciskamy w wyciskarce, przekładamy do miseczki i wlewamy oliwę. Następnie wsypujemy do niej rozmaryn, cząber, pieprz ziołowy oraz sól, mieszamy. Taką mieszanką nacieramy indycze udo i odstawiamy je na co najmniej 2-3 godziny do lodówki (może się tam marynować nawet całą noc). Po tym czasie umieszczamy mięso w rękawie do pieczenia i wkładamy je do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Pieczemy przez godzinę. Na 10 minut przed końcem pieczenia rozcinamy ostrożnie folię i przypiekamy mięso z wierzchu. Pieczonego indyka podajemy z ziemniakami lub ryżem i lekką sałatką z warzyw.

Karkówka pieczona w rękawie - przepis

Składniki:

  • kawałek karkówki ok. 1,5 kg,
  • 4 łyżki dobrego keczupu łagodnego,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 4 ząbki czosnku,
  • mała cebula,
  • 1 łyżka tymianku,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • łyżeczka ostrej papryki,
  • płaska łyżka soli
Zobacz wideo Kurczak pieczony na butelce piwa. Miękkie, soczyste mięso, chrupiąca, aromatyczna skórka

Jak upiec karkówkę w rękawie?

Cebulę drobno siekamy, a czosnek wyciskamy w wyciskarce, następnie przekładamy do miseczki. Dodajemy oliwę i keczup, a następnie wsypujemy tymianek, słodką i ostrą paprykę oraz sól. Składniki mieszamy i nacieramy nimi mięso. Karkówkę odstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc), aby się zamarynowała. Po tym czasie umieszczamy ją w rękawie i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Pieczemy przez 90 minut, a potem rozcinamy folię i zwiększamy temperaturę do 200 st. C, pieczemy 10-15 minut, aby skórka ładnie się zrumieniła. Pieczoną karkówkę podajemy z ziemniakami lub kaszą i ulubioną surówką.

Schab pieczony w rękawie - przepis

Składniki:

  • kawałek schabu bez kości (ok. 1,5 kg),
  • 4 łyżki musztardy sarepskiej,
  • 1 łyżka musztardy francuskiej lub 1 łyżka ziaren gorczycy,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 1 łyżka tymianku,
  • 1/2 łyżki pieprzu,
  • płaska łyżka soli

Jak upiec schab w rękawie?

Czosnek wyciskamy w wyciskarce i przekładamy do miseczki. Dodajemy musztardy, olej, majeranek, tymianek, pieprz i sól, składniki mieszamy. Następnie nacieramy nimi mięso i wstawiamy je do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na całą noc). Gdy się zamarynuje, przekładamy je do rękawa do pieczenia i umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Pieczemy przez godzinę, następnie wyjmujemy mięso i odstawiamy je na 10 minut, by odpoczęło. Podajemy je z ziemniakami lub kaszą, z dodatkiem ulubionej surówki.