Kilkanaście miesięcy temu świat oszalał na punkcie koreańskiej Dalgona coffee. To może teraz czas na kawę po norwesku? Jeżeli uważacie się za smakoszy kawy, musicie wypróbować tamtejszą kawę z dodatkiem... jajka. Sprawdźcie, jak ją przygotować.
W Norwegii, a także w Szwecji, bardzo popularne jest parzenie kawy z dodatkiem surowego jajka. Zmielone ziarna kawy (np. 5-6 łyżeczek) należy wymieszać z surowym jajkiem (jeśli składniki nie chcą się połączyć, można dodać odrobinę wody). W osobnym garnku gotujemy wodę (5-6 filiżanek), a gdy zacznie wrzeć, wlewamy kawę z jajkiem. Gotujemy jeszcze przez trzy minuty (aż z powierzchni zniknie piana). Następnie porcję kawy przelewamy do filiżanki przez sitko, aby nie dostały się do niej drobinki ziaren ani ścięte białko.
Kawa z dodatkiem jajka nie jest zbyt popularna w naszym kręgu kulturowym. Wiele osób może mieć wątpliwości, czy taki napój jest smaczny. Kawosze z Norwegii czy Szwecji twierdzą jednak, że smak jajka jest niewyczuwalny. Warto również wziąć pod uwagę, że taka kawa to dobry sposób na dostarczenie sobie dodatkowej porcji substancji odżywczych od samego rana.