Kalarepa doskonale sprawdza się jako soczysta, odświeżająca i niskokaloryczna przekąska między posiłkami. A jeśli pokroimy ją w paseczki - najlepiej obok chrupkiego pieczywa i kawałków papryki - i podamy ją z hummusem, mamy zdrową i pożywną kolację. Co jeszcze można zrobić z kalarepy? Mamy dziś dla was trzy smakowite propozycje.
Składniki:
Kalarepkę obieramy ze skórki i kroimy w sporą kostkę, cebulę w drobną kosteczkę, a koperek siekamy. W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę, smażymy przez kilka minut, aż się zeszkli. Następnie dodajemy pokrojoną kalarepę oraz koperek. Podlewamy wodą, mieszamy, przykrywamy pokrywką i dusimy przez 15 minut, aż kalarepa zmięknie. Dodajemy łyżką mąki rozrobionej z odrobiną wody, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Duszoną kalarepkę podajemy na gorąco, jako dodatek do dań, np. kotletów (również wegetariańskich) lub pieczonego mięsa.
Składniki (na 4 porcje):
Kalarepy cienko obieramy i ścinamy daszek każdej z nich. Wydrążamy ich miąższ, zostawiając ścianki o grubości około 0,5 cm. Kalarepki w środku oprószamy odrobiną soli.
Wydrążony miąższ ścieramy na tarce lub drobno siekamy, przekładamy do miski. Dodajemy do niego mięso mielone, pokrojoną drobno cebulę, wyciśnięty czosnek oraz bułkę tartą. Wszystko mieszamy ręką. Doprawiamy tymiankiem, cząbrem, pieprzem i solą, łączymy.
Do każdej kalarepki nakładamy farsz. Następnie, używając pędzelka, smarujemy je z wierzchu oliwą i wstawiamy do (również lekko natłuszczonego) naczynia żaroodpornego. Przykrywamy pokrywką i pieczemy przez 25-30 minut w temperaturze 180 st. C. Na ostatnie 5 minut zdejmujemy pokrywkę naczynia oraz "daszki" kalarepek, oprószamy je żółtym serem. Pieczone kalarepy podajemy z ryżem lub z ziemniakami.
Wskazówka: w wersji wegetariańskiej można zrobić farsz z soczewicy. Kalarepki można również udusić w dużym garnku z przykrywką. Podczas podawania warto wykorzystać sos, który zbierze się w naczyniu.
Składniki:
Kalarepę oraz jabłka obieramy ze skórki, następnie kroimy w kostkę. Granat wydrążamy, na mniejsze kawałki kroimy też ser halloumi. Nasiona słonecznika prażymy na suchej patelni. Do małej miseczki wlewamy oliwę, sok z cytryny, sos sojowy i miód, łączymy. Wszystkie składniki (prócz nasion) przekładamy do salaterki, mieszamy i polewamy sosem. Posypujemy prażonym słonecznikiem.
Sprawdźcie również, jakie pyszności można zrobić z selera naciowego.