Do czego wykorzystać kalarepę? Podpowiadamy, w których daniach sprawdzi się świetnie
Kalarepa doskonale sprawdza się jako soczysta, odświeżająca i niskokaloryczna przekąska między posiłkami. A jeśli pokroimy ją w paseczki - najlepiej obok chrupkiego pieczywa i kawałków papryki - i podamy ją z hummusem, mamy zdrową i pożywną kolację. Co jeszcze można zrobić z kalarepy? Mamy dziś dla was trzy smakowite propozycje.
Najprostsza duszona kalarepka z koperkiem - przepis
Składniki:
- dwie spore kalarepki,
- pęczek koperku,
- 1 cebula,
- 1 łyżka mąki,
- 1/2 szklanki wody,
- olej rzepakowy,
- sól i pieprz do smaku
Jak zrobić kalarepkę duszoną z koperkiem?
Kalarepkę obieramy ze skórki i kroimy w sporą kostkę, cebulę w drobną kosteczkę, a koperek siekamy. W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę, smażymy przez kilka minut, aż się zeszkli. Następnie dodajemy pokrojoną kalarepę oraz koperek. Podlewamy wodą, mieszamy, przykrywamy pokrywką i dusimy przez 15 minut, aż kalarepa zmięknie. Dodajemy łyżką mąki rozrobionej z odrobiną wody, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Duszoną kalarepkę podajemy na gorąco, jako dodatek do dań, np. kotletów (również wegetariańskich) lub pieczonego mięsa.
Kalarepa faszerowana mięsem mielonym - przepis
Składniki (na 4 porcje):
- 4 duże kalarepy,
- 300 g mielonego mięsa z indyka,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 100 g żółtego sera w kawałku,
- 2 łyżki bułki tartej,
- 1 łyżka tymianku,
- 1 łyżka cząbru,
- sól i pieprz do smaku,
- oliwa
Jak zrobić kalarepę faszerowaną mięsem mielonym?
Kalarepy cienko obieramy i ścinamy daszek każdej z nich. Wydrążamy ich miąższ, zostawiając ścianki o grubości około 0,5 cm. Kalarepki w środku oprószamy odrobiną soli.
Wydrążony miąższ ścieramy na tarce lub drobno siekamy, przekładamy do miski. Dodajemy do niego mięso mielone, pokrojoną drobno cebulę, wyciśnięty czosnek oraz bułkę tartą. Wszystko mieszamy ręką. Doprawiamy tymiankiem, cząbrem, pieprzem i solą, łączymy.
Do każdej kalarepki nakładamy farsz. Następnie, używając pędzelka, smarujemy je z wierzchu oliwą i wstawiamy do (również lekko natłuszczonego) naczynia żaroodpornego. Przykrywamy pokrywką i pieczemy przez 25-30 minut w temperaturze 180 st. C. Na ostatnie 5 minut zdejmujemy pokrywkę naczynia oraz "daszki" kalarepek, oprószamy je żółtym serem. Pieczone kalarepy podajemy z ryżem lub z ziemniakami.
Wskazówka: w wersji wegetariańskiej można zrobić farsz z soczewicy. Kalarepki można również udusić w dużym garnku z przykrywką. Podczas podawania warto wykorzystać sos, który zbierze się w naczyniu.
Sałatka z kalarepką, jabłkiem i halloumi - przepis
Składniki:
- 2 spore kalarepy,
- 200 g sera halloumi,
- 2 niewielkie jabłka,
- 1 granat,
- garść nasion słonecznika,
- 4 łyżki oliwy,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżka płynnego miodu,
- 2 łyżeczki sosu sojowego
Jak zrobić sałatkę z kalarepą, jabłkiem i orzechami?
Kalarepę oraz jabłka obieramy ze skórki, następnie kroimy w kostkę. Granat wydrążamy, na mniejsze kawałki kroimy też ser halloumi. Nasiona słonecznika prażymy na suchej patelni. Do małej miseczki wlewamy oliwę, sok z cytryny, sos sojowy i miód, łączymy. Wszystkie składniki (prócz nasion) przekładamy do salaterki, mieszamy i polewamy sosem. Posypujemy prażonym słonecznikiem.
Sprawdźcie również, jakie pyszności można zrobić z selera naciowego.
-
Sezon na pokrzywę: właśnie teraz najlepiej ją zbierać. Co z niej zrobić i jak przyrządzić, żeby nie parzyła? [PORADNIK]
-
Czosnek niedźwiedzi to źródło witamin, ale łatwo pomylić go z trującą konwalią. Podpowiadamy, jak je rozróżnić
-
Sałatka z fałszywym boczkiem, która zawładnie podniebieniami. "Tu nie ma mięsa?"
-
Fani bronią Jakubiaka pozującego przy martwej świni. "Myślałaś, że schabowe takie się urodziło i ubrało w panierkę?"
-
Trwa sezon na fiołki wonne - idealne do deserów i herbat. Gdzie ich szukać i jak zbierać? [PORADNIK]
- Ciasto góra lodowa - klasyczne i bez pieczenia. To hit na każdą okazję [PRZEPISY]
- Jak siać marchew? Wszystko, co należy wiedzieć o uprawie marchewki
- Jak rośnie ogórek? Porady jak krok po kroku rozpocząć uprawę ogórków
- Cebula zwyczajna. Właściwości lecznicze jednego z najpospolitszych warzyw w kuchni
- "Restauratorzy trzymają się na rynku ostatnimi siłami". Ogródki dalej zamknięte. Rząd dalej milczy