Marynowane karczochy często omijamy w sklepie. A szkoda! Można z nimi zrobić najlepszy makaron

Marynowane karczochy to dla wielu osób prawdziwa zagadka kulinarna. Następnym razem, gdy zobaczycie je na sklepowej półce, nie wahajcie się przed zakupem. Z ich dodatkiem zrobicie pyszne danie. Sprawdźcie przepis na makaron z marynowanymi karczochami.

Karczochy są bardzo smaczne i można przygotować z nich ciekawe dania, ale nie należą do produktów obecnie bardzo popularnych w naszych kuchniach. Świeże karczochy da się kupić już w maju, ale przez cały rok w wielu większych sklepach można znaleźć je w postaci marynowanej. To duże ułatwienie - nie trzeba ich obierać ani gotować, co niektórym sprawia problem. Dziś mamy dla was przepis na bardzo prosty i przepyszny makaron z marynowanymi karczochami.

Makaron z marynowanymi karczochami - przepis

Składniki:

  • słoik (około 300 g) marynowanych karczochów,
  • 250 g nieugotowanego makaronu rigatoni (lub innego krótkiego),
  • ok. 100 g parmezanu lub pecorino w kawałku,
  • płatki chilli (liczba wedle uznania),
  • sól do smaku.
Zobacz wideo

Jak zrobić makaron z marynowanymi karczochami?

Makaron gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Ser ścieramy na tarce. 

Karczochy wyjmujemy ze słoika. Połowę z nich przekładamy do misy blendera, dodajemy też 1/4 marynaty i blendujemy na gładką masę, doprawiamy solą do smaku. Pozostałe karczochy przekrawamy na połówki. Ugotowany makaron odcedzamy i mieszamy z sosem, przekładamy na talerze. Na wierzch wykładamy porcję karczochów, oprószamy płatkami chilli oraz tartym serem, ewentualnie solą do smaku. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.