Próbowaliście wypieków z ciasta kataifi? Jeśli macie za sobą podróże do Grecji, Turcji lub krajów arabskich, na pewno się z nim zetknęliście. Dziś mamy dla was propozycję na podróż kulinarną właśnie w tamte rejony. Sprawdźcie, co przygotować z ciasta kataifi.
Ciasto kataifi ma charakterystyczny kształt cieniutkich nitek. Z tego powodu jest niekiedy nazywane "anielskimi włosami". Pod nazwą "kataifi" funkcjonuje w kuchni greckiej, natomiast w kuchni tureckiej oraz arabskiej znane jest jako "kadayif". Można z niego upiec bardzo smaczne potrawy zarówno w wersji słonej, jak i słodkiej. Gdzie w Polsce można kupić ciasto kataifi? Najlepiej poszukać go w sklepach z żywnością z różnych stron świata lub w sklepach internetowych. Możecie także przygotować je samodzielnie.
Do miski przesiewamy mąkę pszenną oraz skrobię kukurydzianą, dodajemy sól i mieszamy. Następnie wlewamy wodę i łączymy, porządnie rozcierając wszelkie grudki. Ciasto powinno mieć konsystencję nieco gęściejszą niż ciasto naleśnikowe. Przelewamy je do rękawa cukierniczego i zakładamy końcówkę z najmniejszym otworem. Patelnię do smażenia bez tłuszczu rozgrzewamy i wyciskamy na jej powierzchnię "esy floresy" z ciasta. Zanim się przyrumieni (ciasto musi zostać białe!), a gdy już zacznie odchodzić od patelni, zdejmujemy je i pozostawiamy do wystudzenia.
Składniki:
Krewetki obieramy z pancerzyków (zostawiamy tylko ogonek) i oczyszczamy. Ciasto kataifi dzielimy na tyle porcji, ile mamy krewetek. Każdą z nich owijamy ciastem i smarujemy rozkłóconymi jajkami. Olej rozgrzewamy w garnku, a gdy będzie wrzący wrzucamy na niego po kilka krewetek w cieście. Smażymy, aż ładnie się zrumienią ze wszystkich stron, następnie układamy na papierowym ręczniku.
Krewetki w cieście kutaifi podajemy posypane listkami świeżej kolendry. Można do nich przygotować różne dipy - np. czosnkowy, słodko kwaśny, orzechowy itd. Doskonale smakują z sosem jogurtowo-majonezowym z odrobiną soku z limonki oraz pasty wasabi.
Składniki:
Masło rozpuszczamy w garnuszku, orzechy oraz pistacje siekamy. Wodę z cukrem łączymy i podgrzewamy, dodajemy do niej cynamon, mieszamy. Wgłębienia w formie na muffiny smarujemy cieniutko tłuszczem, do każdego z nich wkładamy porcję ciasta kataifi i formujemy gniazdko, do środka kładziemy porcję orzechów i pistacji. Gniazdka smarujemy roztopionym masłem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez około 25 minut. Po upieczeniu od razu polewamy syropem cynamonowym i odstawiamy do wystudzenia.