Naleśniki to niekwestionowanie jedno z bardziej lubianych przez Polaków dań. Ogrom wariacji smakowych - zarówno na słono, jak i na słodko - sprawia, że mało kto ich nie lubi. Jesteście fanami naleśników w tej drugiej wersji? Koniecznie sprawdźcie nasz przepis. Pożeniliśmy je ze smakami, które znacie z popularnego batonika i, trzeba przyznać - ten węzeł małżeński może rozerwać jedynie pożarcie.
Ale zanim zajmiemy się smażeniem, warto wiedzieć, jak uniknąć najczęstszego problemu - dlaczego pierwszy naleśnik nie wychodzi. Więcej o tym w poniższym artykule:
Ciasto:
Oraz:
Przygotowujemy naleśniki. W dużej misce łączymy wszystkie składniki ciasta, aż powstanie gładka masa bez grudek. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni, którą przed każdym nalaniem masy można pokryć cienką warstwą tłuszczu (najlepiej za pomocą pędzelka kuchennego).
Przygotowujemy nadzienie. Kajmak mieszamy z masłem orzechowym. Orzeszki grubo siekamy i połowę z nich dodajemy do masy.
Przygotowujemy polewę. W małym garnku zagotowujemy trochę wody (2 cm od dna). Do miski wlewamy tłuste mleko i połamaną czekoladę, ustawiamy ją na garnku z wrzącą wodą. Zmniejszamy ogień i czekamy, aż czekolada się rozpuści, mieszając, by składniki się połączyły.
Składamy danie. Na naleśnikach rozsmarowujemy trochę masy kajmakowej. Zwijamy lub składamy tak, jak zawsze. Całość polewamy czekoladą i posypujemy pozostałymi orzeszkami.
Wskazówki:
Co sądzicie o naleśnikach w takiej wersji? Lubicie takie wariacje czy wolicie klasyki?