Próbowaliście tortu Dobosa? Jeśli nie, czas to zmienić. Zrozumiecie, dlaczego Węgrzy go uwielbiają

Tort Dobosa nie tylko doskonale smakuje, ale także prezentuje się naprawdę pięknie. Jeśli jeszcze nie znacie tego wypieku, koniecznie go wypróbujcie. Od razu zrozumienie, za co kochają go Węgrzy.

Tort Dobosa (Dobosza) to bardzo popularny wypiek na Węgrzech, w Austrii, a także w Rumunii oraz na terenie dawnej Galicji. Jego historia sięga XIX wieku, kiedy to w roku 1885 został przygotowany przez budapeszteńskiego cukiernika Józsefa Dobosa i pokazany na wystawie cukierniczej. To prawdziwy majstersztyk, choć przepis wydaje się prosty - biszkopt przekładany jest maślanym kremem czekoladowym. Sprawdźcie, jak przygotować tort Dobosa samodzielnie.

Tort Dobosa - przepis

Składniki:

Na biszkopt genueński:

  • 100 g mąki pszennej,
  • 6 jajek,
  • 100 g cukru pudru,
  • 30 g masła

Na maślany krem czekoladowy:

  • 4 jajka,
  • 200 g gorzkiej czekolady,
  • 35 g kakao bez cukru,
  • 200 g cukru pudru,
  • 270 g masła,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • odrobina soli

Karmel:

  • 100 g cukru,
  • 20 g masła,
  • 1 łyżeczka octu,
  • opcjonalnie: orzechy włoskie lub prażone płatki migdałów do przybrania
Zobacz wideo

Jak zrobić tort Dobosa?

Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek.. Biała ubijamy na sztywną pianę z połową ilości cukru pudru. Na patelni roztapiamy 30 g masła, studzimy. W drugiej misce rozkłócamy żółtka z pozostałym cukrem, a następnie dodajemy do nich białka. Łączymy, a następnie wsypujemy mąkę pszenną i mieszamy. Na papierze do pieczenia rysujemy 5 okręgów o średnicy 22 cm i wycinamy je. Ciasto ważymy i dzielimy na 6 równych części. Na dnie blachy układamy pierwszy papierowy okrąg i wylewamy na niego pierwszą porcję ciasta. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C i pieczemy przez 10 minut, aż lekko zbrązowieje. Wyjmujemy, studzimy i w ten sam sposób przygotowujemy pozostałe koła.

Krem czekoladowy: Do garnka wlewamy wodę, zagotowujemy ją i zmniejszamy ogień. Na garnku umieszczamy metalową miskę, do której wbijamy jajka, wsypujemy cukier puder, cukier waniliowy i sól. Masę ubijamy trzepaczką, aż zacznie gęstnieć, cały czas podgrzewając. Następnie odstawiamy krem do wystudzenia, mieszamy od czasu do czasu.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie przelewamy do kremu, dokładnie mieszamy. Studzimy, aż krem osiągnie temperaturę pokojową. Wtedy dodajemy miękkie masło (łyżka po łyżce) i miksujemy, aż całość osiągnie kremową konsystencję. Na koniec dodajemy jeszcze kakao i wszystko mieszamy.

Karmel: Na patelnię wysypujemy cukier, dodajemy ocet i masło. Podgrzewamy, ciągle mieszając. Cukier powinien lekko brązowieć, uważamy, aby się nie przypalił. Karmel powinien mieć lejącą się konsystencję. Zdejmujemy z palnika i szybko dzielimy na tyle trójkątów, na ile zamierzamy kroić tort (10-12). 

Przygotowujemy tort Dobosa: Przygotowany krem dzielimy na 6 równych porcji. Układamy pierwszą warstwę ciasta, na niej rozsmarowujemy krem, potem kolejną, znów krem i tak do końca. Na wierzchu rozsmarowujemy krem, na nim układamy ukośnie trójkąty i wyciskamy rozetki z kremu. Boki możemy przybrać siekanymi orzechami lub płatkami migdałów. Tort wstawiamy do lodówki na 4-5 godzin. Podajemy schłodzony. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.