Tort Dobosa (Dobosza) to bardzo popularny wypiek na Węgrzech, w Austrii, a także w Rumunii oraz na terenie dawnej Galicji. Jego historia sięga XIX wieku, kiedy to w roku 1885 został przygotowany przez budapeszteńskiego cukiernika Józsefa Dobosa i pokazany na wystawie cukierniczej. To prawdziwy majstersztyk, choć przepis wydaje się prosty - biszkopt przekładany jest maślanym kremem czekoladowym. Sprawdźcie, jak przygotować tort Dobosa samodzielnie.
Składniki:
Na biszkopt genueński:
Na maślany krem czekoladowy:
Karmel:
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek.. Biała ubijamy na sztywną pianę z połową ilości cukru pudru. Na patelni roztapiamy 30 g masła, studzimy. W drugiej misce rozkłócamy żółtka z pozostałym cukrem, a następnie dodajemy do nich białka. Łączymy, a następnie wsypujemy mąkę pszenną i mieszamy. Na papierze do pieczenia rysujemy 5 okręgów o średnicy 22 cm i wycinamy je. Ciasto ważymy i dzielimy na 6 równych części. Na dnie blachy układamy pierwszy papierowy okrąg i wylewamy na niego pierwszą porcję ciasta. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C i pieczemy przez 10 minut, aż lekko zbrązowieje. Wyjmujemy, studzimy i w ten sam sposób przygotowujemy pozostałe koła.
Krem czekoladowy: Do garnka wlewamy wodę, zagotowujemy ją i zmniejszamy ogień. Na garnku umieszczamy metalową miskę, do której wbijamy jajka, wsypujemy cukier puder, cukier waniliowy i sól. Masę ubijamy trzepaczką, aż zacznie gęstnieć, cały czas podgrzewając. Następnie odstawiamy krem do wystudzenia, mieszamy od czasu do czasu.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie przelewamy do kremu, dokładnie mieszamy. Studzimy, aż krem osiągnie temperaturę pokojową. Wtedy dodajemy miękkie masło (łyżka po łyżce) i miksujemy, aż całość osiągnie kremową konsystencję. Na koniec dodajemy jeszcze kakao i wszystko mieszamy.
Karmel: Na patelnię wysypujemy cukier, dodajemy ocet i masło. Podgrzewamy, ciągle mieszając. Cukier powinien lekko brązowieć, uważamy, aby się nie przypalił. Karmel powinien mieć lejącą się konsystencję. Zdejmujemy z palnika i szybko dzielimy na tyle trójkątów, na ile zamierzamy kroić tort (10-12).
Przygotowujemy tort Dobosa: Przygotowany krem dzielimy na 6 równych porcji. Układamy pierwszą warstwę ciasta, na niej rozsmarowujemy krem, potem kolejną, znów krem i tak do końca. Na wierzchu rozsmarowujemy krem, na nim układamy ukośnie trójkąty i wyciskamy rozetki z kremu. Boki możemy przybrać siekanymi orzechami lub płatkami migdałów. Tort wstawiamy do lodówki na 4-5 godzin. Podajemy schłodzony.