Sposobów na perfekcyjne frytki jest wiele - naukowcy zalecają podwójne smażenie (drugie po wystudzeniu), Nigella Lawson smaży swoje w zimnym oleju, co wywołało niemałe wzburzenie wśród jej fanów, zaś inne przepisy zakładają kąpiel w cukrowej zalewie. Brytyjski patent wyróżnia się jednak prostotą i skutecznością. Ocet, którego używają Brytyjczycy, nie tylko poprawia strukturę ziemniaków (miąższ lepiej się trzyma i nie rozpada podczas wstępnego obgotowania), lecz także nadaje frytkom wyrazisty smak (który nie wszystkim może jednak pasować). Zdradzamy krok po kroku, jak przygotować frytki w stylu z Wysp.
Pierwsza kwestia to rodzaj ziemniaków. Mieszkańcy Wysp najchętniej sięgają po te z gatunku Russet. U nas nie wszędzie można je dostać, ale dobrze sprawdzą się też inne typu B (uniwersalne), jak Irga, Irys czy Gala.
Gdy mamy już wybrany rodzaj ziemniaków, wystarczy wyszorować je (jeśli chcemy przyrządzić je ze skórką) lub obrać, a następnie pokroić w słupki o grubości ok. 6 mm. W dalszej kolejności należy włożyć je do garnka, zalać wodą ze zwykłym, białym octem (łyżka octu na litr wody) i gotować przez 10 minut od momentu wrzenia. W międzyczasie rozgrzać olej we frytkownicy do 200 st. C. Wstępnie podgotowane frytki wyłowić z zalewy i osuszyć, by trochę je ostudzić oraz uniknąć reakcji wody z gorącym tłuszczem. Następnie umieścić w sitku do smażenia (jeśli jest ich sporo, należy podzielić je na kilka porcji) i zanurzyć w tłuszczu. Teraz wystarczy smażyć je przez 1-2 minuty, aż frytki będą miały złocisty kolor. Na koniec wysypać na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru oleju i posypać solą. Gotowe.
Brytyjczycy mają też inny sposób na pożenienie octu z frytkami. Stosują go jako sos do zamaczania lub polewają nim zarówno frytki, jak i inne dania typu fast food, np. smażoną rybę. W tym celu używają jednak octu słodowego (ang. malt vinegar), który pozyskiwany jest ze sfermentowanego słodu jęczmiennego, wykorzystywanego także w produkcji piwa. Ma słodszy i - cóż - piwny smak, jest też dość ciemny. W Polsce można go dostać w dobrze wyposażonych sklepach z produktami kuchni świata oraz online.
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!