Znacie wszystkie przepisy na idealne frytki? Brytyjczycy dodają do nich nietypowy składnik

W kąpieli lub jako sos do zamaczania. Brytyjczycy do frytek dodają ocet. Dlaczego? Są ku temu dwa powody.

Jak zrobić idealne frytki?

Przepisów na idealne frytki jest naprawdę sporo. Wielu fanów tego dania ma swój własny sposób, by były miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Na przykład naukowcy, o których pisaliśmy jakiś czas temu zalecają podwójne smażenie (drugie po wystudzeniu), Nigella Lawson smaży swoje w zimnym oleju, co wywołało niemałe wzburzenie wśród jej fanów, zaś inne przepisy zakładają kąpiel w cukrowej zalewie:

Zbyt blade, zbyt przypalone, zbyt miękkie... To tylko niektóre z problemów związanych z przygotowaniem frytek.Przepis na idealnie chrupiące frytki - cukier i podwójne smażenie

Brytyjczycy też mają swój sposób na przygotowanie frytek - zarówno pod względem konsystencji, jak i smaku. Można się trochę zdziwić, bowiem o lepszych walorach decyduje dodatek octu. Co daje ocet? Sprawia, że miąższ lepiej się trzyma i nie rozpada podczas wstępnego obgotowania. Oczywiście nadaje też frytkom kwaskowatego smaku - to coś, co inne narody dziwi, ale Brytyjczykom bardzo pasuje.

Jak zrobić frytki w stylu brytyjskim?

Pierwsza kwestia to rodzaj ziemniaków. Mieszkańcy Wysp najchętniej sięgają po te z gatunku Russet. U nas nie wszędzie można je dostać, ale dobrze sprawdzą się też inne typu B (uniwersalne), jak Irga, Irys czy Gala.

Gdy mamy już wybrany rodzaj ziemniaków, wystarczy wyszorować je (jeśli chcemy przyrządzić je ze skórką) lub obrać, a następnie pokroić w słupki o grubości ok. 6 mm. W dalszej kolejności należy włożyć je do garnka, zalać wodą ze zwykłym, białym octem (łyżka octu na litr wody) i gotować przez 10 minut od momentu wrzenia. W międzyczasie rozgrzać olej we frytkownicy do 200 st. C. Wstępnie podgotowane frytki wyłowić z zalewy i osuszyć, by trochę je ostudzić oraz uniknąć reakcji wody z gorącym tłuszczem. Następnie umieścić w sitku do smażenia (jeśli jest ich sporo, należy podzielić je na kilka porcji) i zanurzyć w tłuszczu. Teraz wystarczy smażyć je przez 1-2 minuty, aż frytki będą miały złocisty kolor. Na koniec wysypać na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru oleju i posypać solą. Gotowe.

Zobacz wideo

Frytki i ocet - ale nie byle jaki

Brytyjczycy mają też inny sposób na pożenienie octu z frytkami. Stosują go jako sos do zamaczania lub polewają nim zarówno frytki, jak i inne dania typu fast food, np. smażoną rybę. W tym celu używają jednak octu słodowego (ang. malt vinegar), który pozyskiwany jest ze sfermentowanego słodu jęczmiennego, wykorzystywanego także w produkcji piwa. Ma słodszy i - cóż - piwny smak, jest też dość ciemny. W Polsce można go dostać w dobrze wyposażonych sklepach z produktami kuchni świata oraz online. Jego cena w naszym kraju to mniej więcej 20 złotych za pół litra.

Mieliście okazję jeść frytek w brytyjskim stylu? Polecacie?

Więcej o: