Zielony chleb szpinakowy będzie wspaniale wyglądał na wielkanocnym stole. I bez wątpienia posmakuje wszystkim wielbicielom domowych wypieków. Chlebek jest wewnątrz cudownie miękki, zaś jego skórka - idealnie chrupka, a to dzięki serowej posypce. Sprawdźcie, jak upiec wiosenny chleb szpinakowy.
Składniki:
Patelnię rozgrzewamy i wrzucamy na nią szpinak oraz czosnek wyciśnięty w wyciskarce. Dusimy przez kilka minut na niewielkim ogniu, aby zwiądł, a następnie odparowujemy. Drożdże wsypujemy lub wkruszamy do miseczki, dodajemy sól, cukier, łyżkę mąki i zalewamy ciepłą wodą. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy zaczyn drożdżowy, przestudzony szpinak i oliwę. Wsypujemy także ulubione nasiona. Ciasto wyrabiamy przez kilkanaście minut, a potem odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jeśli jest zbyt gęste i suche, dodajemy jeszcze trochę wody - powinno być dość luźne i elastyczne.
Gdy ciasto wyrośnie, podsypujemy blat mąką i zagniatamy je jeszcze raz. Formujemy z niego bochenek lub dzielimy na porcje i umieszczamy w dwóch małych keksówkach. Na wierzch ciasta ścieramy ser żółty.
Chleb szpinakowy pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez 20 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 st. C i pieczemy jeszcze przez 35-40 minut. Przed pokrojeniem chleb studzimy.