Chleb szpinakowy - zaskakująca odsłona pieczywa. Idealna na co dzień i na wielkanocny stół

Skoro idzie wiosna, to znaczy, że zaraz wszędzie będzie zielono. Aby to uczcić, możecie upiec zielony... chleb! Taki wypiek idealnie sprawdzi się zarówno na Wielkanoc, jak i na co dzień. Sprawdźcie, jak zrobić chleb szpinakowy.

Zielony chleb szpinakowy będzie wspaniale wyglądał na wielkanocnym stole. I bez wątpienia posmakuje wszystkim wielbicielom domowych wypieków. Chlebek jest wewnątrz cudownie miękki, zaś jego skórka - idealnie chrupka, a to dzięki serowej posypce. Sprawdźcie, jak upiec wiosenny chleb szpinakowy.

Chleb szpinakowy - przepis

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej do wypieku chleba + mąka do podsypania,
  • 200 g szpinaku (świeżego lub rozmrożonego),
  • 25 g świeżych drożdży (lub 7 g drożdży suchych),
  • 3/4 szklanki ciepłej wody,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka soli,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • 100 g żółtego sera,
  • 3 łyżki oliwy lub oleju,
  • opcjonalnie: nasiona słonecznika lub siemienia lnianego, pestki dyni
Zobacz wideo

Jak upiec chleb szpinakowy?

Patelnię rozgrzewamy i wrzucamy na nią szpinak oraz czosnek wyciśnięty w wyciskarce. Dusimy przez kilka minut na niewielkim ogniu, aby zwiądł, a następnie odparowujemy.  Drożdże wsypujemy lub wkruszamy do miseczki, dodajemy sól, cukier, łyżkę mąki i zalewamy ciepłą wodą. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut.

Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy zaczyn drożdżowy, przestudzony szpinak i oliwę. Wsypujemy także ulubione nasiona. Ciasto wyrabiamy przez kilkanaście minut, a potem odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jeśli jest zbyt gęste i suche, dodajemy jeszcze trochę wody - powinno być dość luźne i elastyczne.

Gdy ciasto wyrośnie, podsypujemy blat mąką i zagniatamy je jeszcze raz. Formujemy z niego bochenek lub dzielimy na porcje i umieszczamy w dwóch małych keksówkach. Na wierzch ciasta ścieramy ser żółty. 

Chleb szpinakowy pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez 20 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 st. C i pieczemy jeszcze przez 35-40 minut. Przed pokrojeniem chleb studzimy. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA