Babka na białkach. Wielkanocne ciasto w trochę innej wersji. Próbowaliście?

Pyszną, puszystą babkę jadamy co roku podczas świąt wielkanocnych. Nie może jej zabraknąć i w tym roku. Dziś mamy dla was przepis na babkę na samych białkach. Sprawdźcie, jak ją upiec.

Babka należy do ciast, które po prostu muszą pojawić się na wielkanocnym stole. Jest łatwa w przygotowaniu, więc nie powinna sprawić problemu nawet mniej doświadczonym kucharzom. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić babkę na samych białkach. To doskonały wybór, jeśli planujecie zrobić domowy majonez lub suszone żółtka z naszego przepisu

Babka na białkach - przepis

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej tortowej,
  • 50 g skrobi ziemniaczanej,
  • 7-8 białek,
  • 200 ml mleka,
  • 200 g masła,
  • 175 g cukru,
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
  • kilka kropki ekstraktu waniliowego lub 1 opakowanie cukru waniliowego
Zobacz wideo

Jak upiec babkę na białkach?

Masło rozpuszczamy w garnuszku i odstawiamy do wystudzeina. Białka wlewamy do miski i ubijamy na sztywną pianę. Porcjami, cały czas mieszając, dodajemy do niej cukier. Następnie ciągle mieszając, powoli wsypujemy mąkę i skrobię oraz proszek do pieczenia, wlewamy także mleko i stopione masło. Wszystko łączymy na jednolitą masę.

Formę do babki smarujemy tłuszczem i wysypujemy bulką tartą. Wlewamy do niej ciasto i wstawiamy je do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. i pieczemy przez około 40 minut z termoobiegiem, do suchego patyczka. 

Po wyjęciu babkę ozdabiamy lukrem, cukrem pudrem lub polewą czekoladową

Wskazówka: jeśli chcecie zrobić babkę waniliowo-kakaową, podzielcie przygotowane ciasto na dwie równe części i do jednej z nich dodajcie 2 łyżki kakao. Po rozmieszaniu wylewajcie ciasto warstwami, aż do wypełnienia formy. Zamiast ekstraktu z wanilii można dodać sok z cytryny i trochę otartej skórki. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA