• Link został skopiowany

Babka na białkach. Wielkanocne ciasto w trochę innej wersji. Próbowaliście?

Pyszną, puszystą babkę jadamy co roku podczas świąt wielkanocnych. Nie może jej zabraknąć i w tym roku. Dziś mamy dla was przepis na babkę na samych białkach. Sprawdźcie, jak ją upiec.
Babka na samych białkach
Dar1930/shutterstock.com

Babka należy do ciast, które po prostu muszą pojawić się na wielkanocnym stole. Jest łatwa w przygotowaniu, więc nie powinna sprawić problemu nawet mniej doświadczonym kucharzom. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić babkę na samych białkach. To doskonały wybór, jeśli planujecie zrobić domowy majonez lub suszone żółtka z naszego przepisu

Babka na białkach - przepis

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej tortowej,
  • 50 g skrobi ziemniaczanej,
  • 7-8 białek,
  • 200 ml mleka,
  • 200 g masła,
  • 175 g cukru,
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
  • kilka kropki ekstraktu waniliowego lub 1 opakowanie cukru waniliowego
Zobacz wideo

Jak upiec babkę na białkach?

Masło rozpuszczamy w garnuszku i odstawiamy do wystudzeina. Białka wlewamy do miski i ubijamy na sztywną pianę. Porcjami, cały czas mieszając, dodajemy do niej cukier. Następnie ciągle mieszając, powoli wsypujemy mąkę i skrobię oraz proszek do pieczenia, wlewamy także mleko i stopione masło. Wszystko łączymy na jednolitą masę.

Formę do babki smarujemy tłuszczem i wysypujemy bulką tartą. Wlewamy do niej ciasto i wstawiamy je do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. i pieczemy przez około 40 minut z termoobiegiem, do suchego patyczka. 

Po wyjęciu babkę ozdabiamy lukrem, cukrem pudrem lub polewą czekoladową. 

Wskazówka: jeśli chcecie zrobić babkę waniliowo-kakaową, podzielcie przygotowane ciasto na dwie równe części i do jednej z nich dodajcie 2 łyżki kakao. Po rozmieszaniu wylewajcie ciasto warstwami, aż do wypełnienia formy. Zamiast ekstraktu z wanilii można dodać sok z cytryny i trochę otartej skórki. 

Więcej o: