Babka należy do ciast, które po prostu muszą pojawić się na wielkanocnym stole. Jest łatwa w przygotowaniu, więc nie powinna sprawić problemu nawet mniej doświadczonym kucharzom. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić babkę na samych białkach. To doskonały wybór, jeśli planujecie zrobić domowy majonez lub suszone żółtka z naszego przepisu.
Składniki:
Masło rozpuszczamy w garnuszku i odstawiamy do wystudzeina. Białka wlewamy do miski i ubijamy na sztywną pianę. Porcjami, cały czas mieszając, dodajemy do niej cukier. Następnie ciągle mieszając, powoli wsypujemy mąkę i skrobię oraz proszek do pieczenia, wlewamy także mleko i stopione masło. Wszystko łączymy na jednolitą masę.
Formę do babki smarujemy tłuszczem i wysypujemy bulką tartą. Wlewamy do niej ciasto i wstawiamy je do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. i pieczemy przez około 40 minut z termoobiegiem, do suchego patyczka.
Po wyjęciu babkę ozdabiamy lukrem, cukrem pudrem lub polewą czekoladową.
Wskazówka: jeśli chcecie zrobić babkę waniliowo-kakaową, podzielcie przygotowane ciasto na dwie równe części i do jednej z nich dodajcie 2 łyżki kakao. Po rozmieszaniu wylewajcie ciasto warstwami, aż do wypełnienia formy. Zamiast ekstraktu z wanilii można dodać sok z cytryny i trochę otartej skórki.