Zielony sos frankfurcki to pyszny dodatek do mięs, którego powinni spróbować wszyscy wielbiciele ziół. W oryginalnym przepisie mamy ich aż siedem! Sosu frankfurckiego nie może zabraknąć w Niemczech na stole wielkanocnym. Należał ponoć także do ulubionych przysmaków Johanna Wolfganga Goethego czy Fryderyka Schillera.
Do przygotowania sosu frankfurckiego potrzebne są: natka pietruszki, ogórecznik lekarski, szczaw zwyczajny, trybula, krwiściąg mniejszy, rzeżucha i szczypiorek. W Niemczech, zwłaszcza w okresie przed Wielkanocą, łatwo dostać mieszanki ziół, sprzedawane specjalne do przygotowana tego sosu. W Polsce dostępność niektórych może być trudniejsza (warto poszukać ich w sklepach internetowych lub podpytać o nie osoby uprawiające zioła w ogrodach lub znające się na zbieraniu ich na łąkach), ale można je zastąpić innymi ziołami. Jak zrobić zielony sos frankfurcki?
Składniki:
Opcjonalnie: 1-2 jajka na twardo, 1-2 korniszony, łyżka tartego chrzanu
Wszystkie zioła dokładnie myjemy i osuszamy, następnie pozbawiamy łodyżek i zgrubień. Listki siekamy. Szalotkę (a także korniszony i jajka, jeśli ich używamy) kroimy w drobną kostkę. Składniki wsypujemy do miski, dodajemy jogurt grecki, majonez i olej. Łączymy je, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem do smaku. Odstawiamy sos do lodówki, by smaki dobrze się przegryzły. Podajemy do pieczonych mięs, pasztetów, jajek, ziemniaków i innych pieczonych warzyw.