W sklepach można znaleźć wiele gotowych produktów spożywczych, mających ułatwić nam przygotowanie posiłków. Należą do nich również kiełki, między innymi kiełki rzeżuchy, które często stawiamy na wielkanocnym stole lub przyrządzamy potrawy z ich użyciem. Okazuje się jednak, że lepiej nie kupować takich produktów. Dlaczego? Wszystko wyjaśniamy.
Zakup gotowej rzeżuchy (a także innych kiełków) może kusić, jednak lepiej z niego zrezygnować. Przede wszystkim nie wiemy, w jakich warunkach zostały one wyhodowane. Często dzieje się to bez dostępu do światła, przez co znacznie zmniejsza się bogactwo składników odżywczych. Dodatkowo przy ich hodowli stosuje się sztuczne preparaty mające zabezpieczyć kiełki przed pleśnią. I tak zdarza się jednak, że kiełki pleśnieją, a winne są plastikowe opakowania, w których łatwo gromadzi się wilgoć. Istnieje również ryzyko spożycia kiełków skażonych przy produkcji bakteriami E. Coli lub Salmonellą. Poza tym zakup gotowej rzeżuchy czy innych kiełków wiąże się zwykle z wyższymi kosztami niż zakup nasionek.
Zamiast kupować gotową rzeżuchę i inne kiełki, lepiej wysiać je samodzielnie. Własnoręczne wysianie rzeżuchy jest bardzo proste - wystarczy w pojemniku (np. w pudełku po margarynie czy pojemniku na żywność) położyć kawałek wilgotnej ligniny i wysiać nasionka. Stawiamy je w nasłonecznionym miejscu, np. na parapecie i już po kilku dniach obserwujemy, jak pojawiają się zielone listki. Rzeżuchę i inne kiełki można także wysiać w kiełkownicy. To przydatny i niedrogi sprzęt (kiełkownice kosztują około 30-40 zł) zwykle kilkupoziomowy, z praktycznym systemem nawadniania. Jednocześnie można hodować więc kilka rodzajów kiełków!
Co jeśli już kupiliśmy gotową rzeżuchę lub inne kiełki? Dla bezpieczeństwa lepiej je sparzyć lub dodać do dania gotowanego czy pieczonego. A następnym razem po prostu zainwestować w nasionka. Pamiętajcie więc, by wysiać kiełki odpowiednio wcześnie. Najlepiej zrobić to na 7-10 dni przed planowanym spożyciem.
Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej o rzeżusze, sprawdźcie, co pisaliśmy o niej niedawno.