Krakowski czy królewski znają wszyscy. A co powiecie na sernik z ziemniakami? Genialny przepis Ewy Wachowicz

Serniki - jedne z najbardziej lubianych przez Polaków ciast. Mamy ich tyle rodzajów, że każdy może znaleźć coś dla siebie. Wśród znanych krakowskich czy wiedeńskich, są też mniej oczywiste. Sernik z ziemniakami do takich zdecydowanie należy.

Sernik z ziemniakami - pyszny, wilgotny i w duchu zero waste

Ziemniaki to dość nieoczywisty składnik deserów. Można je wykorzystać do zrobienia słodkich trufli, biszkoptów, a nawet pączków. O tych ostatnich więcej przeczytacie tu:

Zostały ci ziemniaki z obiadu? Zrób z nich... pączki! Testujemy przepisZostały ci ziemniaki z obiadu? Zrób z nich doskonałe i długo świeże... pączki

Czy jednak wpadlibyście na pomysł, żeby dodać je do sernika? Przepis na takie ciasto zaprezentowała Ewa Wachowicz. Inspiracją dla niej była kuchnia lubelska, ale takie receptury znane są także m.in. na Kaszubach. Ten nietypowy dodatek sprawia, że ciasto nie jest suche i dłużej pozostaje świeże. Pozwala też zużyć niewykorzystane ziemniaki, które zostały wam z obiadu z poprzedniego dnia.

Jakie ziemniaki do sernika?

Sernik z ziemniakami będzie idealny, jeśli użyjecie dość mączystych ziemniaków - w przeciwnym wypadku może być zbyt wilgotny i opadnie. Najlepiej też wykorzystać te ugotowane dzień wcześniej, gdyż są bardziej suche.

Zobacz wideo Sprawdźcie też, jak zrobić bardziej klasyczny sernik, ale ze świeżą nutką. Dodatek mango robi robotę!

Sernik z ziemniakami - przepis według Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 120 g cukru pudru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g zimnego masła
  • 2 żółtka

Masa serowa: 

  • 300 g sera białego półtłustego
  • 100 g sera śmietankowego
  • 100 g ugotowanych ziemniaków
  • pół szklanki cukru
  • 4 jajka
  • laska wanilii lub cukier waniliowy

Oraz:

  • jajko do posmarowania wierzchu
  • cukier puder lub świeże owoce do dekoracji

Sposób przygotowania:

Przygotowujemy kruche ciasto. Łączymy pokrojone masło z mąką, cukrem i proszkiem do pieczenia. Gdy powstanie kruszonka, dodajemy żółtka i całość zagniatamy na gładką kulę. Owijamy folią i wstawiamy do zamrażarki na 15 minut lub lodówki na pół godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie nierówne części. Mniejszą odkładamy, a większą rozwałkowujemy, podsypując mąką i wyściełamy nią formę do tarty, wysmarowaną masłem.

Przygotowujemy masę serowo-ziemniaczaną. W misce ucieramy miękkie masło razem z cukrem i wanilią. Dodajemy jajka i miksujemy. Do miski przekładamy oba sery i podwójnie zmielone ziemniaki. Całość łączymy. W osobnej misce ubijamy białka pozostałe z robienia ciasta ze szczyptą soli. Pianę delikatnie łączymy z masą sernikową za pomocą szpatułki.

Przygotowujemy sernik. Na surowy spód wykładamy masę sernikową i wyrównujemy. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy i wycinamy paski o szerokości 2 cm. Układamy je na wierzchu ciasta w kratkę. Smarujemy rozkłóconym jajkiem. Całość pieczemy w 180 st. C przez 45-50 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku. Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem lub podawać z owocami.

Wskazówka: Do tego sernika można dodać także garść namoczonych w rumie i odsączonych rodzynek. Na wierzchu, zamiast kratki, dobrze będzie wyglądać także kruszonka.

Jak kupować twaróg? To nie taka prosta sprawa. Sprawdźcie w naszym małym twarogowym poradniku:

TwarógTwaróg w pigułce. Jak go kupować? Jak zrobić w domu? [PORADNIK TWAROGOWY]

Co sądzicie o takim przepisie? Próbowaliście kiedyś sernika z ziemniakami? Pochwalcie się!