Ziemniaki to dość nieoczywisty składnik deserów. Można je wykorzystać do zrobienia słodkich trufli, biszkoptów, a nawet pączków. O tych ostatnich więcej przeczytacie tu:
Czy jednak wpadlibyście na pomysł, żeby dodać je do sernika? Przepis na takie ciasto zaprezentowała Ewa Wachowicz. Inspiracją dla niej była kuchnia lubelska, ale takie receptury znane są także m.in. na Kaszubach. Ten nietypowy dodatek sprawia, że ciasto nie jest suche i dłużej pozostaje świeże. Pozwala też zużyć niewykorzystane ziemniaki, które zostały wam z obiadu z poprzedniego dnia.
Sernik z ziemniakami będzie idealny, jeśli użyjecie dość mączystych ziemniaków - w przeciwnym wypadku może być zbyt wilgotny i opadnie. Najlepiej też wykorzystać te ugotowane dzień wcześniej, gdyż są bardziej suche.
Składniki:
Masa serowa:
Oraz:
Sposób przygotowania:
Przygotowujemy kruche ciasto. Łączymy pokrojone masło z mąką, cukrem i proszkiem do pieczenia. Gdy powstanie kruszonka, dodajemy żółtka i całość zagniatamy na gładką kulę. Owijamy folią i wstawiamy do zamrażarki na 15 minut lub lodówki na pół godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie nierówne części. Mniejszą odkładamy, a większą rozwałkowujemy, podsypując mąką i wyściełamy nią formę do tarty, wysmarowaną masłem.
Przygotowujemy masę serowo-ziemniaczaną. W misce ucieramy miękkie masło razem z cukrem i wanilią. Dodajemy jajka i miksujemy. Do miski przekładamy oba sery i podwójnie zmielone ziemniaki. Całość łączymy. W osobnej misce ubijamy białka pozostałe z robienia ciasta ze szczyptą soli. Pianę delikatnie łączymy z masą sernikową za pomocą szpatułki.
Przygotowujemy sernik. Na surowy spód wykładamy masę sernikową i wyrównujemy. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy i wycinamy paski o szerokości 2 cm. Układamy je na wierzchu ciasta w kratkę. Smarujemy rozkłóconym jajkiem. Całość pieczemy w 180 st. C przez 45-50 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku. Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem lub podawać z owocami.
Wskazówka: Do tego sernika można dodać także garść namoczonych w rumie i odsączonych rodzynek. Na wierzchu, zamiast kratki, dobrze będzie wyglądać także kruszonka.
Jak kupować twaróg? To nie taka prosta sprawa. Sprawdźcie w naszym małym twarogowym poradniku:
Co sądzicie o takim przepisie? Próbowaliście kiedyś sernika z ziemniakami? Pochwalcie się!